„Reconfigurarea estetică a tavanului este total străină”. Ce arată cercetarea stratigrafică făcută la Muzeul Prima Școală Românească

În articolul din 5 noiembrie vă spuneam de existența a două studii UNARTE făcute la solicitarea directorului Muzeului Prima Școală Românească, preot dr. Sebastian Pârvu, expertiza biologică (făcută în octombrie 2021) și cercetarea stratigrafică (făcută în noiembrie 2023).

Chiar dacă aceste studii sunt unele cu caracter preliminar, cu scopul de a sprijini demersurile muzeului în pregătirea unui plan de conservare și restaurare corect, ele arată probleme foarte mari, atât la patrimoniul imobil, cât și la cel mobil.

În articolul trecut am prezentat doar concluziile și recomandările cercetării stratigrafice. În acest articol intrăm mai adânc în document ca să vedem ce au găsit specialiștii UNARTE.

Încă din deschidere, cercetarea stratigrafică confirmă faptul că în camera din stânga, de la etaj, unde tavanul prezintă reliefuri în stuc, desfășurate pe toate suprafața, cu reprezentarea lui Moise. prin intervenție, „aspectul general al încăperii este dominat de reconfigurarea estetică a tavanului, fiind total străin și cel puțin nepotrivit pentru un interior istoric.”

La tavan, specialiștii UNARTE au realizat două ferestre stratigrafice, una la portretul lui Moise și una la rama medalionului.

Observăm două lucruri din cele două ferestre stratigrafice: primul este faptul că sub straturile de suprafață există straturi cu decorațiuni, straturi valoroase din punct de vedere istoric, iar al doilea lucru este faptul că distrugerea straturilor cu valoare istorică a fost începută cu ani în urmă.

Cercetarea stratigrafică spune că „în camera din stânga, de la etaj, unde tavanul prezintă reliefuri în stuc, desfășurate pe toată suprafața, cu reprezentarea lui Moise, ultima etapă de zugrăvire a regândit estetic reliefurile, acoperindu-le cu un strat de culoare auriu roșcat (bronz acrilic). Tot acum, întreaga scenă a primit o redesenare, fundalul scenei fiind ocupat de caroiaj cu pătrate de dimensiuni mici, acoperite cu același bronz acrilic”.

În cadrul intervențiilor neautorizate și neavizate de către DJC Brașov, tavanul a fost pur și simplu rașchetat, informație care a ajuns și la DJC Brașov:

Curățarea pereților și a tavanelor cu șpaclul:
– îndepărtarea straturilor de văruială suprapuse decorului mural,
– îndepărtarea straturilor suprapuse de culoare până la stucatura tavanului din încăperea din stânga, etaj,
– aplicarea de amorsă acrilică și tencuială cu plasă de armare, lucru ce este total interzis la un monument de categoria A, de interes național.”

Camera unde tavanul prezintă reliefuri în stuc este cu siguranță cea mai importantă dintre cele patru ale clădirii Muzeului Prima Școală Românească, dar cercetarea stratigrafică ne arată că și în celelalte camere sunt straturi de zugrăveli care merită studiate și analizate.

Realitatea este că directorul muzeului a decis că acestea nu sunt importante și a intervenit așa cum a crezut de cuviință.

În final, reamintesc că lucrările neautorizate au fost făcute de societatea Compania Bună SRL, administrator Bogdan Boțoman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.