„Adriana Lecouvreur”, în premieră, pe scena Operei Brașov

Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului de Operă, Operetă și Balet, vă invităm la spectacolul cu opera „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea, prezentat, în premieră pe scena noastră, de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați!

„Adriana Lecouvreur” este singura operă a lui Francesco Cilea, compozitor apropiat verismului, care a rămas în repertoriul celor mai mari teatre de operă.

Povestea Adrianei Lecouvreur, actriță celebră la Comedia Franceză în secolul al XVIII-lea, admirată de Voltaire, dar controversată și nefericită, face parte, literalmente, din istoria Franței.

Pe baza unor fapte reale, viața Adrianei a fost dramatizată de Eugène Scribe și adusă pe scenă în 1849, cu marea Sarah Bernhardt în rolul principal. Subiectul și-a arătat, în scurt timp, potențialul său operistic. Arturo Colautti, libretistul lui Cilea, a transformat-o într-o operă, iar lucrarea, bazată pe o rivalitate amoroasă, pe răzbunare și iubire, este profund emoționantă.

„Adriana Lecouvreur”, compusă de Francesco Cilea, este una dintre cele mai romantice opere din întreaga literatură a acestui gen muzical, cu toate că a fost scrisă la începutul secolului XX. Asemenea unei alte mari artiste – Floria Tosca – Adriana Lecouvreur cunoaște ce înseamnă culmea gloriei, dar și profunda dramă personală.

În Parisul anului 1730, actrița Adriana Lecouvreur și Principesa de Bouillon sunt îndrăgostite de același bărbat, Maurice de Saxe, un ofițer strălucit, dar și un mare seducător. Adriana reușește să-i câștige dragostea, dar moare, otrăvită de parfumul letal al unui buchet de violete trimis de rivala ei…

Două măști dominatoare – devenite simbol al artei teatrale – cuprind în interiorul lor viața acestei mari artiste. Coloanele demne, puternice, ca și credința Adrianei Lecouvreur în profesia sa, capătă diverse contururi ale destinului său tragic, până în final, când marea artistă, identificându-se cu Melpomena, zeița tragediei, devine o cariatidă, parte din acest templu al teatrului. Dragostea, dezămagirea, gelozia, ura, fățărnicia, pasiunea oarbă cu care femeia Adriana s-a întâlnit în existența sa scurtă, dar atât de intensă, rămân în urmă. Ceea ce contează la ultima sa suflare este NEMURIREA TEATRULUI”, mărturisește Anda Tabacaru, regizorul artistic al producției realizate de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați.

Orchestrația somptuoasă, ariile de mare profunzime și virtuozitate au contribuit la triumful premierei de la Milano în 1902, mai ales că Enrico Caruso a excelat în rolul extrem de dificil al lui Maurice de Saxe. De atunci, succesul operei nu s-a stins niciodată.

Distribuția:

Adriana Lecouvreur – Ana Băcanu

Maurizio – Doru Iftene (Constanța)

Prințesa de Bouillon – Florentina Soare (Opera Brașov)

Michonnet – Alin Munteanu

Abatele de Chazeuil – Florin Bobei

Prințul de Bouillon – Dominic Cristea

Domnișoara Jouvenot – Valeria Drăguș

Dangeville – Mădălina Munteanu

Poisson – Valentin Vasopol

Quinault – Elvis Butunoi

La Duclas – Cristina Dobre

Majordomul – Bogdan Baicu

Servitoarea – Iulia Adămiță

Garderobierele – Geanina Savin, Victoria Țiu

Valeții – Marian Neculcia, Florentin Pița

Peruchierul – Ovidiu Ghioc

Mașiniștii – Valentin Călin, Claudiu Rusu, Vasilică Burcuș

Soliști balet: Oana Manolea Rusu, Florentina Ștefan, Alina Donțu, Daniela Radu, Lidia Ghenea, Ionuț Țurlea, Sorin Gîlcă, Bogdan Pîrvu

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Teatrului din Galați. Conducerea muzicală a spectacolului îi va aparține maestrului Victor Dumănescu (Cluj-Napoca). Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Ionuț Mitrofan. Coregrafie: Gabriela Gegea. Dirijor cor: Daniel Nistor. Asistent regie: Adrian Mărginean. Asistent coregrafie: Florentina Ștefan. Pregătire muzicală: Tatiana Zaharova-Ionașcu. Sufleor: Claudia Colceriu. Supratitrare: Mirela Dimofte. Regie scenă (Opera Brașov): Alina Nistor.

  • Spectacolul durează două ore și 20 de minute și are o pauză.

Preț bilete: 100 lei (sală + lojă); 70 lei (balcon lateral)

Biletele se pot achiziționa atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

Foto: Opera Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.