18 octombrie, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Campanie de informare și prevenire „Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane”

În perioada 13-20 octombrie 2024, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, celebrată anual pe 18 octombrie. Această inițiativă face parte din campania de informare și prevenire „Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane”.

Evenimentele dedicate marcării Zilei Europeane Împotriva Traficului de Persoane au ca scop creșterea  gradului de conștientizare cu privire la problema gravă a traficului de persoane și consolidarea  angajamentului nostru de a combate aceast fenomen. Această zi este dedicată analizării acțiunilor noastre din trecut  și o oportunitate de angajament comun și continuu necesar pentru a proteja victimele, a sprijini supraviețuitorii și a aduce făptașii în fața justiției.

Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor omului, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Victimele traficului pot fi exploatate în diverse scopuri, inclusiv munca forțată, exploatarea sexuală, pornografie infantila, cerșetorie fortata, obligarea la comiterea de infractiuni si traficul de organe, iar eforturile depuse pentru conștientizarea și  educarea populației sunt esențiale în prevenirea traficului de persoane și în sprijinirea victimelor.

Activitățile desfășurate în „Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane” vor debuta duminică, 13 octombrie, când, în parohiile ortodoxe va fi citit un cuvânt de învățătură elaborat în colaborare cu Patriarhia Română, menit să contribuie la prevenirea traficului de persoane în principalele sale forme de manifestare.

Cuvântul de învătățură rostit în fiecare comunitate ortodoxă din țară sau străinătate este o importantă ocazie  de a  contribui la eliminarea prejudecățile referitoare la situația și alegerile victimelor traficului de persoane, importanța implicării comunității și informații  despre principalele semne de manifestare ale acestui fenomen.

Începând de luni, 14 octombrie,  prin intermediul centrelor regionale ale ANITP , vor fi desfășurate o serie de acțiuni la nivel national, dintre care menționăm:

  • Campanii de informare în punctele de trecere a frontierei, unități de învățământ și comunități defavorizate;
  • Întâlniri de lucru cu specialiști și parteneri instituționali și organizaționali;
  • Dezbateri și evenimente publice pe tema traficului de persoane;
  • Distribuirea de materiale informative și mesaje pe rețelele de socializare;
  • Colaborări cu instituții și organizații non-guvernamentale pentru a împărtăși bune practici și a dezvolta proiecte comune împotriva traficului de persoane.

A.N.I.T.P. își reafirmă angajamentul ASTA SUNA PREA COMUNIST…  de a lupta împotriva traficului de persoane și de a proteja drepturile și demnitatea fiecărei persoane.

Invităm toți cetățenii să se alăture eforturilor noastre și să se alăture activităților organizate în această săptămână.

La data de 18.10.2024, Centrul Regional Brașov al ANITP împreună cu Fundația „Micu” Brașov  va organiza o activitate denumită „Trivia Night” la Bridge Pub, eveniment dedicat părinților și profesorilor, celor care se află în linia întâi în ceea ce privește protejarea copiilor și tinerilor, ajutându-i să înțeleagă pe de o parte conceptul de vulnerabilitate in ceea ce priveste infractiunea de trafic de persoane/ trafic de minori cat și măsurile care pot fi luate pentru combaterea acesteia.

PUNCT Tematica legată de „falsele promisiuni/ iluziile si  capcanele acestei infractiuni ajută la crearea unei baze de informații reale și practice în legătură cu modalitățile prin care se pot evita cu success situațiile periculoase.

Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane,  Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit 0800 800 678. Totodată cei interesați ne pot scrie pe adresa anitp@mai.gov.ro.

Informaţii de background:

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la traficul de persoane. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.