În 14 octombrie încep consultările publice pe Propunerile Preliminare ale Planului Urbanistic General

Municipalitatea a pus în dezbatere publică unul dintre cele mai importante documente pentru dezvoltarea unei comunități, Planul Urbanistic General, document care stabilește direcțiile de dezvoltare urbanistică, socială și economică ale orașului pentru următorii 10 ani.

Având în vedere impactul foarte mare pe care un astfel de document îl are asupra comunității, în următoarele 45 de zile, primăria le oferă posibilitatea brașovenilor să se pronunțe asupra acestui document.

Brașovenii au la dispoziție proiectul unuia dintre documentele definitorii pentru dezvoltarea unei comunități, Planul Urbanistic General. Aceasta este varianta propusă de experți, în urma consultărilor pe care le-au avut cu societatea civilă, cu specialiștii în urbanism și cu agenții economici. Urmează 45 de zile în care toți reprezentanții comunității își pot spune punctul de vedere cu privire la acest document, pot veni cu propuneri de modificare sau de clarificare a acestuia. Această perioadă este la fel de importantă ca și cea de elaborare, pentru că PUG-ul vizează dezvoltarea întregii comunități pentru următorii ani și, într-un fel sau altul, ne influențează pe fiecare dintre noi. De aceea vă invit, cetățeni sau reprezentanți ai companiilor, ai mediului universitar, autorități publice, furnizori de servicii publice, experți în domeniul urbanismului și arhitecturii, să vă implicați în această etapă”, a declarat primarul Allen Coliban la începutul acestei săptămâni.

Documentul este prezentat integral pe site-ul primăriei și conține memoriul general, regulamentul local de urbanism, un memoriu de sinteză, planșele de reglementări urbanistice, inclusiv cele detaliate pe MUTR-uri (macro unități teritoriale de referință).

Totodată, Municipalitatea a creat, în cadrul primăriei, un centru de informare pentru cetățeni în cadrul căruia brașovenii pot consulta documentația și pot discuta cu specialiștii în urbanism din cadrul Primăriei Brașov.

Programul acestui centru, care funcționează la camera 12 (intrarea dinspre Modarom), este de luni până vineri, în perioada 07.10.2024 – 20.11.2024, în următoarele intervale orare: luni și miercuri: 14.00 – 16.00, marți și joi: 10.00-12.00, vineri: 12.00 – 13.00.

Propunerile legate de PUG pot fi transmise prin intermediul Centrului de Informare pentru Cetățeni – Posturile de lucru nr: 12, 13, 14, 15, (program cu publicul: Luni-Joi 08:00-14:00; Vineri 08:00-13.00) și electronic, prin intermediul hărții interactive, la adresa de internet: https://hartapug.brasovcity.ro/.

De luni, 14 octombrie, municipalitatea și elaboratorii PUG-ului încep seria de întâlniri publice. Primii invitați la aceste discuții sunt specialiștii în domeniul urbanismului și arhitecturii.

Urmează întâlnirea cu instituțiile avizatoare și UAT învecinate (UAT – Unități administrativ teritoriale), care va avea loc în 28 octombrie.

Seria de întâlniri va culmina cu dezbaterea publică privind propunerea preliminară P.U.G care va avea loc în data de 31.10.2024, la Amfiteatrul Aulei Universității Transilvania (Aula Magna Sergiu T. Chiriacescu), strada Iuliu Maniu, nr. 41.A, în intervalul 16.00 – 20.00.

Documentația este elaborată, pentru Primăria Municipiului Brașov, de asocierea Synergetics S.A. și Quattro Design S.R.L., pe baza Contractului nr. 167/46067/15.05.2020, cu obiectul „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Brașov”.

Planul Urbanistic General stabilește condițiile generale de dezvoltare ale municipiului pentru o perioadă de 10 ani, răspunzând necesităților populației, a specificului orașului și a tendințelor de dezvoltare.

În cadrul elaborării acestui document strategic, săptămâna aceasta a început etapa de informare și consultare a publicului asupra propunerilor preliminare ale PUG. Locuitorii și proprietarii pot să se exprime direct, iar primăria va analiza observațiile și sugestiile acestora, judecând în interes public, prin raportare la specificul urban, la legislația în vigoare și la obiectivele de dezvoltare coerentă a municipiului.

Etapa se finalizează prin însușirea, de către Consiliul Local al Municipiului Brașov, a raportului elaborat de Primărie și prin transmiterea acestuia către elaboratori.

Urmează obținerea avizelor și acordurilor necesare, elaborarea formei finale a Planului Urbanistic General, etapa de transparență decizională, iar la final, după aprobare, predarea și integrarea PUG în Sistemul Informațional Geografic – GIS.

O parte din documentație o găsiți la linkul de mai jos.

Propunerile Preliminare ale Planului Urbanistic General (PUG) Brașov intră în dezbatere publică

Foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.