„De ce nu mă ascultă nimeni?” – un spectacol inedit de teatru-forum adresat adolescenților, pe 29 septembrie, în București

Asociația Entuziart prezintă în premieră spectacolul de teatru-forum De ce nu mă ascultă nimeni?, rezultatul proiectului de cercetare artistică interdisciplinară „Corp, minte și intimitate în relații”, desfășurat pe parcursul anului cu scopul de a deschide o discuție esențială cu adolescenții și cu figurile parentale, despre intimitate, consimțământ și relații sănătoase. Premiera spectacolului va avea loc la Centrul Independent pentru Arta Animației (CIAA), pe strada Orzari nr. 10 din București, duminică 29 septembrie, de la ora 18:00. Intrarea este liberă dar este necesară rezervarea locurilor, pe WhatsApp, la numărul de telefon 0742505234.

Adolescența este fără îndoială una dintre cele mai dificile perioade din viață, iar clișeele despre acei ani tumultuoși există dintr-un motiv cât se poate de bun – cele mai multe sunt adevărate, cu inevitabilele exagerări de rigoare. De la schimbările majore prin care trece organismul la relațiile tot mai tensionate și comunicarea tot mai dificilă cu familia, adolescența revine în memoria celor mai mulți cu o strângere de inimă și o grimasă. Asta cu atât mai mult cu cât aceasta este și perioada în care apare în discuție subiectul sexualității și comportamentului în relații. Adolescenții de azi cresc într-o lume digitalizată, în care așteptările proiectate asupra partenerilor intimi pot fi foarte ușor distorsionate, în care stima de sine este foarte dificil de cultivat și de menținut, iar drumul spre abuz și/sau tulburări emoționale este mereu la îndemână.

Proiectul „Corp, minte și intimitate în relații” își dorește să promoveze o cultură a respectului reciproc, a consimțământului și a relațiilor sănătoase, să contribuie la dezvoltarea unei generații mai informate, mai responsabile și mai empatice. Teatrul-forum este cheia pe care echipa a găsit-o pentru a facilita aceste obiective, fiind o formă de artă foarte bine adaptată acestui subiect dificil de adresat: pe de o parte, publicul are confortul unui observator, la fel ca în teatrul clasic, dar în plus, se bucură de posibilitatea de a intra în joc, de a participa prin povești și sentimente proprii la configurarea unui spectacol care oglindește experiențe mai personale, plasându-le într-un mediu sigur de exprimare.

Participanții la spectacolele de teatru-forum în general și la „De ce nu mă ascultă nimeni?” cu atât mai mult, nu mai sunt singuri într-o situație particulară, ci se bucură de susținerea comunității într-o situație colectivă, își pot împărtăși înțelegerile cu privire la propria persoană printr-o experiență de grup. Utilizând metoda forumului, „spect-actorii” au de asemenea ocazia de a propune metode de intervenție asupra contextului social oglindit, trasând soluții, moduri de a îmbunătăți comunicarea, căi de eliberare de sub presiunea emoțională și stresul asociate acestei perioade din viață.

Echipa artistică este formată din Ana Dumitrașcu – dramaturg, regizor, joker (funcție specifică teatrului-forum); Lavinia Cosma – dramaturg, actriță; Ada Dobrea – actriță; Iulian Gliță – actor; Octavian Vasile – sound design și Cătălin Munteanu – foto-video, design grafic. Ei au participat la sesiuni de consultanță psihologică despre comunicarea cu adolescenții pe subiecte sensibile conduse de expertul psihoterapeut Cristina Dinu Popa, specializată în educația adulților în privința discuțiilor despre sexualitate cu copiii. Totodată, echipa s-a pregătit temeinic și în ceea ce privește conceperea și implementarea spectacolelor de teatru-forum, participând la un atelier intensiv de formare condus de Liviana Bath, parte din echipa Kuringa – Spațiu pentru Teatrul Oprimaților, din Berlin.

Asociația Entuziart plănuiește reprezentații ale spectacolului în școli, licee și asociații din București și Buzău, secondate de ateliere care să ofere o susținere firească a evenimentului teatral, promovând discuții libere și personale într-un spațiu sigur, oferind participanților oportunitatea de a se conecta prin mișcare și cuvinte și de a dezvolta un glas colectiv.

Parteneri: Asociația Culturală Pe bune, Liceul Teoretic Benjamin Franklin, Școala gimnazială nr. 4, SOS Satele Copiilor, Centrul Independent pentru Arta Animației.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, LIFE.ro, Palindrom, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Bookhub, Revista Golan, Iscoada, Semne Bune, Litera 9, cult-ura, Spotmedia, PRwave, Kudika, Garbo, Fashion Premium Magazine, AIVI Media Hub.

Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Asociaţia Entuziart

Asociația Entuziart este o organizaţie non-profit a cărei misiune este promovarea şi sprijinirea persoanelor de orice vârsta şi cu orice tip de abilitaţi, prin activitaţi creative, artistice, art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valenţe recreative, de socializare, educative şi terapeutice, precum şi promovarea art-terapiei în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.