Ediție aniversară KineDok Brașov, în luna octombrie, cu proiecții de documentare creative și filme de animație explorate prin realitate virtuală (VR)

One World Romania și Asociația Artburg vă invită în luna octombrie la proiecții de filme documentare KineDok la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Cea de-a zecea ediție a programului european KineDok Brașov, care aduce documentare creative în spații alternative, se deschide pe 8 octombrie cu proiecția filmului +-90 (Slovacia, 2022, regia Marek Kuboš) premiat la One World Slovacia și la Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava în 2022. Documentarul relevă povestea lui Marek Kuboš, care se destăinuie altor colegi din industria de film documentar slovac, aducându-i împreună pentru a discuta despre pasiunea lor pentru cinema, provocările tehnice și economice, și pentru a delimita frontierele etice și pe cele ale filmului documentar din viitor. În plus, evenimentul de deschidere va fi urmat de o discuție cu doi invitați speciali: Alexandru Solomon, regizor de film documentar, și Gabriel Spahiu, actor, care vor pune în lumină situația din lumea artelor de la începutul anilor ‘90 în România.

Proiecția are loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, de la ora 18:30, intrarea este liberă.

Pe parcursul lunii octombrie, publicul brașovean are șansa să vizioneze o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Spectatorii au, de asemenea, ocazia să se implice activ în discuții cu regizori și specialiști din diferite domenii.

Din programul ediției mai amintim Zâmbetul Georgiei (Georgia, Germania, 2023, regia Luka Beradze), care spune povestea campaniei electorale cunoscută sub numele de „Zâmbetul Georgiei”, susținută în 2012 de către președintele Mikheil Saakashvili, care a promis celor mai dezavantajați cetățeni că le va schimba dantura pe banii partidului în fruntea căruia se afla. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary în 2023 și a fost selectat la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania în 2024.

„Sunt foarte încântată că putem sărbători 10 ani de film documentar la Brașov. Pentru noi este o realizare că am contribuit la crearea unei comunități interesate atât de filmul documentar, cât și de a dezbate probleme actuale și importante din jurul nostru și din întreaga lume. Din 2015 încoace ne-am bucurat alături de peste 1.500 de spectatori și peste 60 de invitați de zeci de filme și discuții consistente, iar asta este extraordinar, având în vedere că este vorba de film de non-ficțiune care abordează adesea teme sensibile.” declară Laura Căpățână Juller, președinta Asociației Artburg.

Totodată, ediția aniversară KineDok aduce în premieră experiența VR pentru o seară: două filme de animație care vor fi explorate de public folosind realitatea virtuală (VR): Darkening (Republica Cehă, Germania, 2022, regia Ondřej Moravec) și Goodbye Mr. Octopus (Franța, SUA, 2020, regia Amaury Campion). Evenimentul are loc pe 5 noiembrie, de la orele 16:00 la 20:00.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii despre programul complet se regăsesc pe Facebook Artburg

Organizator național: Asociația One World Romania

Organizatori locali: Asociația Culturală Artburg, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov

Proiect cultural finanțat de Consiliul Județean Brașov.

Cu sprijinul: Programul Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei

Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), Restart (Croația), Chai Khana (Georgia)

Parteneri locali: District Hub, SETbv

Parteneri media naționali: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, Școala9, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Cărturești

Parteneri media locali: Allgemeine Deutsche Zeitung, Litera9, Radio România Brașov FM, Zile și Nopți

Leave a Reply

Your email address will not be published.