Alpin Film Festival 2024. Munte, Artă, Cinematografie și invitați de renume mondial la cea de-a 9-a ediție

În perioada 17 – 22 septembrie, Alpin Film Festival transformă Brașovul și împrejurimile sale într-un epicentru al culturii montane, o împletire armonioasă între artă, aventură și sustenabilitate, devenind gazda unui festival internațional de excepție. În 2024, conceptul Alpin Film Festival s-a conturat printr-o selecție de 41 de filme spectaculoase, completată de 25 de evenimente conexe și prezența a peste 50 de invitați de renume pe perioada festivalului.
„Atitudine la Altitudine!” este sloganul care descrie acest tărâm festivalier, în care arta, multiculturalitatea, respectul față de natură și dorința de ascensiune fuzionează organic, atingând apogeul la cea de-a 9-a ediție.

Accesul la toate evenimentele și activitățile din cadrul Alpin Film Festival 2024 este gratuit, iar participarea la proiecții se va face pe baza unei rezervări prin intermediul platformei Eventbook.ro. Programul complet și toate detaliile organizatorice sunt disponibile pe www.alpinfilmfestival.ro.

Cinematografia – elementul central al programului festivalului
Printre highlight-urile acestei ediții se numără filme premiate la festivaluri internaționale prestigioase, precum și producții românești și străine foarte noi.

În avanpremiera festivalului, pe 16 septembrie, la Cinema One, publicul se va putea bucura de „Wild Transylvania”, o proiecție realizată în prezența cunoscutului fotograf și regizor Dan Dinu. Documentarul irlandez explorează sălbăticia unică din inima Transilvaniei.

Filmul „A New Kind of Wilderness” (Norvegia), câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance Film Festival 2024, va deschide oficial seria de proiecții a celei de-a 9-a ediții, pe 17 septembrie printr-un voiaj retrospectiv surprins dintr-o perspectivă documentaristică fascinantă. Apoi, Gala de Închidere, din 21 septembrie, ne va aduce un alt film premiat internațional, „Full Circle” (SUA), în regia lui Josh Berman, câștigător al Marelui Trofeu Banff 2023.

Producțiile franceze dedicate escaladei și victoriei alpiniștilor în context extreme sunt completate de filmele „Mongolia, Valea Urșilor”, regizat de Hamid Sardar, și „Un Pasteur”, în regia lui Louis Hanquet, care explorează relația profundă și adesea dificilă dintre oameni și sălbăticia în care trăiesc. diversificând  abordarea lungmetrajelor din COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ.

COMPETIȚIA ROMÂNEASCĂ prezintă o selecție de producții care explorează frumusețea și varietatea peisajelor spectaculoase din România, sau care trag un semnal de alarmă referitor la anumite aspecte gestionate haotic, precum abuzurile asupra animalelor, poluarea sau defrișările necontrolate (OURS – THE MOVIE sau BEARS UNCOVERED).
Alpin Film Festival 2024 aduce în atenția publicului frumusețea încă sălbatică a reliefului și biodiversității locale, prin producții românești noi, precum „Ținutul Zimbrului” (regia Dan Dinu), „Banatul Montan – Magia Zăpezii” (regia Sabin Dorohoi) sau „Apa și Talpa” – documentar regizat de Mircea Gherase, care urmează traseul Via Transilvanica, dezvăluind o Românie autentică, profund conectată cu natura.

Păstrându-și rolul de ambasador al peisajelor și tradițiilor românești, jurnalistul și regizorul britanic Charley Ottley revine la Alpin Film Festival cu „Discover Oltenia”. Scurtmetrajul este o extensie a seriilor documentare care au făcut cunoscută România peste hotare, aducând în focus bogăția culturală, diversitatea florei și faunei, dar și puterea subestimată a ecoturismului.

Invitați speciali prezenți la festival

Invitația de participare lansată de Alpin Film Festival către personalități fascinante din sfera artelor, a cinematografiei și a escaladei de pe întreg mapamondul, a fost onorată anul acesta într-un număr considerabil.

Dintre regizorii străini de a căror prezență ne vom bucura la Brașov, îi putem enumera pe francezul Bertrand Delapierre, care își va prezenta filmele „Linia Îngerilor” și „U.K. – Călătoria la Sursa Alpinismului” în cadrul competiției internaționale, alături de italianul Luca Cococcetta, cu care vom sta de vorbă după proiecția lungmetrajului său „Monte Corno”, și regizorul belgian Vincent Gross, care se înscrie cu „Climbing for Gold”.

Pe 17 septembrie, Jim Herrington, celebrul fotograf american, va fi prezent la lansarea expoziției „The Climbers” în Piața Sfatului, o colecție de fotografii remarcabile, care surprind spiritul alpinismului.

Alpin Film Festival 2024 oferă o ocazie specială de întâlnire cu artistul Dorin Crețu, rezident în Franța, invitat să expună colecția sa „MUNTELE” de grafică și pictură.

Pe 20 septembrie, la Centrul Cultural Reduta, îl vom putea asculta pe alpinistul basc Alex Txikon, povestind despre provocările extreme pe care le acceptă, fiind unul dintre puținii alpiniști care au încercat escaladarea Everestului fără oxigen suplimentar și în condiții de iarnă.

Încheiem cea de-a 9-a ediție alături de Radu Stoian, Maria Dănilă și Adrian Ahrițculesei cei trei alpiniști români care au realizat performanța extraordinară de a escalada Everestul în 2024 și vin să ne împărtășescă impresiile acestor experiențe unice pe 22 septembrie, la Cinema Modern.

Evenimente conexe
În cadrul festivalului, vor avea loc expoziții fascinante, care surprind frumusețea sălbăticiei și complexitatea naturii umane:

  • Expoziția foto „The Climbers” de Jim Herrington – vernisată pe 17 septembrie în Piața Sfatului.
  • Expoziția de grafică și pictură „Muntele”, semnată de Dorin Crețu, deschisă la Banca de Cultură Apollonia între 16 septembrie – 17 octombrie.
  • Expoziția foto „Fauna”, organizată în parteneriat cu FORONA, la Hotelul ARO PALACE și în zona pietonală a Primăriei Brașov.

Conferințele și dezbaterile din cadrul festivalului explorează teme relevante pentru turismul durabil și cultura montană:

  • La Masa Rotundă „Cartea de Munte și Aventură” se așează invitați precum Ioana Cosman, Adrian Lăcătușu, David Neacșu și Mihai Ogrinji pentru a discuta despre literatura inspirată de descoperirea universului montan.
  • Conferința „Unde-s Cabanele?”, ce va avea loc pe 21 septembrie la Muzeul Olimpia, aduce în discuție situația cabanelor montane.
  • Conferința dedicată unui pioneer al munților – Karol Lehmann, organizată la Muzeul Olimpia, unde se va discuta despre moștenirea alpinismului și explorării montane.

Festivalul include și activități sportive interactive precum:

  • Ateliere de cățărare supravegheate de Climb Again și Clubul Alpin Român și de orientare în labirint organizate de Clubul Babarunca, care vor avea loc în Parcul Nicolae Titulescu, în weekendul 21/22 septembrie.
  • Pe 22 septembrie, publicul poate participa la o sesiune de Yoga of Presence ghidată în limba engleză de argentinianul Carlos L`Abbate, în Parcul Titulescu din Brașov.
  • Tot pe 22 septembrie, cei mai aventuroși dintre montaniarzi se vor reuni la Pietrele lui Solomon, în cadrul Alpin Film Festival 2024, cu ocazia unui atelier de cățărare și picnic organizat de Clubul Alpin Român Brașov.

Cea de- a 9-a ediție Alpin Film Festival se va desfășura în Brașov, în perioada 17 – 22 septembrie 2024, cu extensie de weekend în Predeal și Râșnov. Accesul la toate evenimentele și activitățile din cadrul Alpin Film Festival 2024 este gratuit, iar participarea la proiecții se va face pe baza unei rezervări prin intermediul platformei Eventbook.ro.

** Program filme – Festival Alpin Film Festival (eventbook.ro)

Alpin Film Festival 2024 este un proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Brașov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.