Asociațiile neguvernamentale creditează primăria Municipiului Brașov cu zeci de mii de euro într-un blocaj administrativ fără precedent

Peste 20 de organizații neguvernamentale cu activitate în domenii precum mediu, sănătate, tineret sau servicii sociale, se află într-un blocaj financiar greu de înțeles. Deși au contracte semnate cu Primăria Municipiului Brașov și au implementat deja activitățile din fonduri proprii, aceștia riscă să intre în incapacitate de plată pentru că nu le sunt rambursate cheltuielile.

Context

În luna martie a acestui an s-a derulat concursul de finanțare – ghid unic pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul municipiului Brașov conform legii 350/2005. Finanțarea își propunea să susțină iniţiativele ONG-urilor de creștere a implicării cetățenilor în comunitate, prin dezvoltarea de modalităţi prin care aceștia pot contribui la creșterea calității vieții, a apartenenței la comunitatea Brașovului și la cultura democratică la nivel local.

Pe 29 aprilie a fost publicată lista de proiecte câștigătoare – 27 de proiecte în valoare de aproximativ 3 milioane lei, care poate fi accesată aici. Proiectele câștigătoare acoperă domenii extrem de diverse, de la ateliere de educație cinematografică pentru copii, servicii sociale pentru persoane defavorizate, tabere în natură pentru copii sau ateliere de educație civică.

Începând cu luna mai au fost semnate contractele de finanțare iar ONG-urile au început derularea activității. Conform ghidului de finanțare și contractului, beneficiarii urmau să primească un avans de până la 30% din valoarea totală a finanțării pe baza unei cereri de plată, așa cum este obișnuit la programele de finanțare nerambursabilă. Pe 26 iulie toți beneficiarii au fost anunțați că Primăria nu poate acorda avansul pentru contractele încheiate întrucât în ședința de Consiliul Local nu s-a votat, prin rectificare bugetară, redistribuirea sumelor alocate concursului de proiecte către capitolele bugetare specifice (mediu, tineret, social).

De la această notificare au avut loc mai multe ședinte de consiliu local, cea mai recentă pe 28 iulie 2024, în care consilierii locali s-au abținut de la votarea unei rezoluții care să deblocheze această chestiune critică pentru societatea civilă.

Impact

Deși am un contract semnat din iunie, până acum am împrumutat Primăria Municipiului Brașov cu peste 50.000 lei ca să pot derula activitatea. M-am împrumutat de la prieteni ca să pot duce activitățile la bun sfârșit, ca să îmi plătesc colaboratorii cu gândul că foarte curând acest blocaj – pe care nu îl înțeleg – se va debloca și voi putea să dorm un pic mai liniștită. Ce sens are un astfel de stres imens pus pe umerii mei? De ce am ajuns în punctul în care de 3 luni plătesc facturi din banii mei și nu primesc avansul de la finanțator, conform contractului semnat?”, declară Sabina Baciu, director al festivalului CULMEA: Film și educație de mediu.

Ne simțim profund dezamăgiți de modul în care Primăria și Consiliul Local Brașov gestionează această problemă, a deblocării fondurilor pentru plata proiectelor pe ghidul unic. Chiar în ședința ordinară de pe 29.08.2024, a fost supus la vot, la pct. 3, acest aspect și a fost respins iar ședința s-a transformat în teren de luptă între partidele politice fără nici un pic de decență și respect față de societatea civilă. Suntem pe punctul de a intra în colaps financiar din cauza incompetenței administrației publice de a-și respecta contractele și legea. Nici nu mai știm cui să cerem sprijinul. Am cheltuit deja 44.420 lei și suntem la jumătatea proiectului. La Brașov nu se respectă nici măcar contractele semnate și atunci cum să mai vorbim despre guvernanță deschisă, parteneriate public-private, dialog social etc. Toate acestea sunt noțiuni de SF pentru liderii noștri”, declară Busuioc Mariana – director executiv Asociația de Servicii Sociale SCUT Brașov.

„Momentan proiectul Focus Plus e finalizat în proporție de 90%. Din valoarea totală a proiectului (99.964,00 lei), până în momentul acesta s-au efectuat plăți în valoare de 40.000 lei din fonduri proprii. Acolo unde am reușit să amânăm, am amânat plățile, însă jocul politic din cadrul Primăriei Brașov pune presiune financiară pe asociație și blochează activitatea și fondurile acesteia. Din ce am urmărit, în întâlnirile Consiliului Local nicio parte nu e dispusă să deblocheze sumele de bani promise prin contract semnat cu acest finanțator. Menționez că vorbim despre un buget aprobat la începutul anului, despre un concurs transparent pe care asociația l-a câștigat și acum suntem nevoiți să fim spectatori la un circ care nu aduce onoare nimănui, mai ales reprezentanților comunității locale, comunitate pe care ei declară că o reprezintă”, declară Andrei Dudea, președinte asociația Patrupetrei.

Proiectul „Iubește Verde” a fost realizat din punct de vedere financiar în proporție de 98% pentru evenimentele ce urmează să aibă loc între 2 și 7 septembrie, ceea ce implică faptul că Asociația Kastel a creditat Primăria cu suma de 60.000 lei, reprezentând avansul pentru proiect. Această sumă ar fi trebuit să fie achitată în două tranșe până la data de 31 iunie. Restul de 40.000 lei ar fi trebuit plătit în termen de maximum 10 zile de la raportarea finală, respectiv până la data de 20 septembrie.

În situația actuală, ne confruntăm cu acumularea de restanțe la plata impozitelor pe salarii, din cauza nerespectării contractelor semnate de către Primărie. Această întârziere ne împiedică să accesăm fonduri suplimentare, ceea ce ne plasează într-o situație financiară precară, cu riscul de a intra în colaps”, declară Virginia Alexandrescu, manager Asociația Kastel.

Solicitare

Asociația ORICUM, Asociația Kastel, Asociația de Servicii Sociale SCUT Brașov, Asociația Patrupetrei și Filiala Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Orizont Brașov solicită Primăriei Municipiului Brașov și Consiliul Local Brașov să identifice o soluție care să deblocheze această situație fără precedent. Impactul pe care acest blocaj îl are asupra beneficiarilor proiectelor – mii de copii, tineri sau persoane vulnerabile din Brașov – precum și stresul imens transmis managerilor de proiect este de neînțeles într-o societate democratică, în care rolul societății civile este de necontestat.

Organizații semnatare:

  • Asociația ORICUM (proiect CULMEA: Activism comunitar de mediu) – Sabina Baciu, președinte
  • Asociația Patrupetrei (proiect Focus Plus – ateliere de educație cinematografică pentru copii și tineri) Andrei Dudea, președinte și Lavinia Ciuculescu, manager proiect
  • Asociația Kastel (Iubeste Verde) – Virginia Alexandrescu, manager
  • Filiala Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Orizont Brașov (proiect Copii și tineri. Creăm o lume mai bună) – Elena Lupoaea-Petre, președinte
  • Asociația de Servicii Sociale SCUT Brașov (proiect EQUILIBRIUM – be safe) – Maroti Maricel, președinte
  • Organizaţia GeoEcologică ACCENT –  Pilbath G. Attila,  Președinte

Foto: Organizaţia GeoEcologică ACCENT

Leave a Reply

Your email address will not be published.