La confluența dintre cercetare și artă, adresând durerea prin empatie și însingurarea prin deschiderea către comunitate, expoziția Una din Trei vorbește despre infertilitate, despre pierderea de sarcină – fenomene care afectează una din șase, respectiv una din trei femei – dar mai ales despre nedreptatea de a fi izolată și stigmatizată social în urma confruntării cu aceste evenimente traumatice. Una din două femei care au trecut prin pierderi de sarcină sau care s-au confruntat cu infertilitatea suferă de anxietate și/sau de depresie, iar tabu-ul social care planează asupra acestor experiențe nu face decât să adâncească amărăciunea și să sporească însingurarea persoanelor afectate. Cu scopul de a sparge tăcerea și de a crea o comunitate mai incluzivă și mai empatică, proiectul Una din Trei a pornit de la un studiu comprehensiv asupra reprezentării pierderii de sarcină și infertilității în spațiul public, dezvoltând un concept de expoziție în care sunt reunite lucrări realizate de un colectiv artistic internațional, alături de obiecte reprezentative și povești personale adunate de la participanți din întreaga țară, un mural colectiv realizat de artiști selecționați în urma unui apel deschis, cât și lucrări realizate de persoane care au participat la o serie de ateliere artistice și terapeutice.
Primul spațiu în care va putea fi văzută expoziția este Rezidența9, la București, între 30 august și 17 septembrie iar în luna octombrie, expoziția va călători la Sofia, în Bulgaria.
Componenta comunitară este în mod limpede unul dintre pilonii conceptuali ai proiectului, iar echipa lansează pe această cale două apeluri deschise. Primul dintre ele este adresat persoanelor care s-au confruntat cu infertilitatea sau cu pierderile de sarcină, în căutarea unor povești personale și obiecte reprezentative pentru pierderea de sarcină sau infertilitate, care să fie integrate în demersul artistic Una din Trei. Deschiderea reprezintă vulnerabilitate, dar este și cea mai bună formă de a arăta sprijin, de a crea o societate mai empatică și de a inspira la reziliență.
Persoanele care doresc să contribuie cu propriile lor povești la această expoziție și la schimbarea mentalităților legate de infertilitate, sunt invitate să aducă obiectele și poveștile despre pierdere de sarcină și infertilitate începând cu data de 30 august, ora 18:00, la Rezidența9 din București (str. I. L. Caragiale nr. 32) și apoi pe toată durata expoziției, între 30 august – 17 septembrie, de marți până duminică, între orele 18:00 – 22:00.
Cel de-al doilea apel deschis este adresat atât artiștilor, cât și publicului care își dorește să contribuie cu propria experiență și creativitate la susținerea acestui dialog important, colaborând la realizarea unui colaj mural colectiv în cadrul expoziției Una din Trei de la Rezidența9 din București. Cei interesați să participe creativ alături de o echipă internațională de artiste interdisciplinare la destigmatizarea fenomenelor infertilității și pierderii de sarcină în spațiul public, înlocuind tăcerea cu o comunitate empatică și incluzivă, sunt invitate să ia parte la mural între 30 august și 17 septembrie, de marți până duminică, între orele 18:00 – 22:00. Materialele sunt puse la dispoziție de către organizatori.
Proiectul este conceput și implementat de o echipă creativă cu mulți ani de lucru în comunități vulnerabile, în colaborare cu mai cu mai multe artiste internaționale: Ruxandra Gubernat, regizoare de film documentar, inițiatoarea proiectului, România; Kalina Hristova, artistă grafică și cercetătoare, Bulgaria; Martina Scarpelli, regizoare și producătoare, Italia/Danemarca; Maria Stanisheva, regizoare animație, Bulgaria/Franța; Sabina Tupan, artistă multimedia, România; Suzana Dan, pictoriță, curatorul expoziției, România și Beti Piscureanu, una din trei, România. Echipa artistică a colaborat pe partea de ilustrație, animație și artă multimedia, pentru a reda complexitatea poveștilor colectate. Experiențelor personale li se dă glas în mai multe forme artistice și simbolice, într-o manieră incluzivă, recunoscând atât trăiri individuale nefiltrate, cât și produse artistice elaborate, creatoare de context și inițiatoare de dialog. Empatia nu vine din izolare și categorisire, ci din împărtășire.
Una din trei este un proiect Patrupetrei, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
Partener: Rezidența9.
Cu sprijinul: Pe Stop, Animadocs, Centrul Filia, Feminism România, Asociația Moașelor Independente.
Partener instituțional: SNSPA
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Leave a Reply