Fundația Comunitară Brașov (FCBV) și Federația Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), împreună cu PEPCO România anunță rezultatele programului Școli de vară STEAM care a fost implementat de Academia de Informatică Brașov pentru copiii din Hărman și Podu Olt, în perioada 5-16 august 2024.
Programul Școli de Vară STEAM a reușit să deschidă apetitul pentru științe al copiilor din două comunități cu acces limitat la educație non-formală și să le ofere șansa de a deprinde abilități esențiale pentru viitor prin joacă și experimentare.
100 de elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani au participat la Școlile de Vară STEAM. Principalele activităţi au fost iniţiere în robotică, explorarea realităţii virtuale, imprimare pe tricouri, fizică distractivă și holograme. Aceste activităţi au avut loc zilnic între ora 9 şi 12.00 şi au fost gratuite.
Școlile de Vară STEAM au avut ca scop să aprindă curiozitatea copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani pentru știință, prin abordări de tip “learning by doing”, oferind metode practice și distractive de a învăța noțiuni de știință, tehnologie, inginerie, artă sau matematică.
Sub coordonarea mentorilor cu experiență din rețeaua Științescu, pe parcursul celor 5 zile de școală de vară, copiii au învățat să înțeleagă lumea din jurul lor, să fie creativi și să aplice ce învață în situații reale, iar prin experimente, jocuri și proiecte de echipă, au descoperit bucuria de a învăța și de a lucra împreună.
Atelierul de Virtual Reality a fost una dintre cele mai distractive activități, din perspectiva copiilor. „Pentru acești copii a fost ceva parcă venit din viitor, ce au văzut numai la televizor. Prima interacțiune a fiecărui copil cu ochelarii VR era de nedescris: unii încercau să atingă tot ce văd, alții mai aveau momente de dezechilibru fizic, iar alții nu puteau fi scoși din program, erau atât de fascinați de el. Faptul că pe parcursul celor 3 ateliere de VR, la care au avut posibilitatea să participe, au reușit să-și construiască în echipe propria lor lume și să experimenteze mai apoi, a fost ceva de neimaginat pentru ei. La final, satisfacția de nemăsurat a fost că au dovedit și ei că pot să facă aceste lucruri inițial de neimaginat.” – Erika Andrási – Manager granturi, Fundația Comunitară Brașov
Feed-back-ul primit de la copii și de la părinți a fost pe măsura activităților propuse:
„Mie cel mai mult mi-a plăcut robotica, pentru că îmi place să construiesc lego simplu, iar atunci când am adăugat senzori și alte lucruri ca să facem roboții să se miște sau să vorbească, iar în cazul meu, i-am făcut să cânte, am făcut două lucruri care mie îmi plac: lego și programare în același timp.” – David
„Mulțumim frumos și noi pentru aceasta săptămână. Eduard a venit foarte încântat de tot și mai ales de tricou… i-a plăcut enorm tot ce s-a petrecut acolo. Vă mulțumesc frumos!” – Cristina Mirela
„Mirunei și lui Vladimir le-a plăcut foarte mult la școala de vară, au învățat și au pus în practică acasă lucruri noi: proiectoarele de holograme, iar noi părinții am fost la fel de încântați de entuziasmul lor, inițiativa și dedicarea Dvs.! Vă mulțumim și abia așteptăm data viitoare! – Ioana
Activitățile practice din cadrul Școlilor de Vară STEAM au încurajat pasiunea pentru științe, artă și tehnologie în rândul micilor participanți și au sprijinit integrarea acestora în mediul natural, dezvoltarea spiritului investigativ, cât și a creativității, a imaginației și a capacității de a corela teoria cu practica în domeniile interdisciplinare ale științei.
Astfel, Școlile de Vară STEAM au reușit să ajute evoluția școlară a copiilor mai departe și astfel să devină încrezători și pregătiți pentru viitor.
„Cele 2 săptămâni au demonstrat din nou importanța și atractivitatea programelor educaționale nonformale, axate pe învățare experimentală. Aceste generații s-au născut și trăiesc în vremuri când lucrurile se schimbă și se dezvoltă cu o rapiditate enormă, astfel ei au nevoie să înțeleagă, să experimenteze cele învățate și mai ales să vadă finalitatea, rolul acestora în viața de zi cu zi.
Așa ar trebui să arate școala zilelor noastre și ne bucurăm că prin susținerea finanțatorilor, prin colaborarea cu diferite instituții de învățământ reușim să aducem astfel de activități. Urmărind copiii la lucru în cadrul acestor ateliere, vă pot spune cu mâna pe inimă că “viitorul arată foarte BINE”, avem interes, energie și dacă ne unim forțele, ținem cont de nevoile copiilor și creăm punți de dezvoltare, vom avea comunități educate și prospere.” – Erika Andrási – Manager granturi, Fundația Comunitară Brașov
„Ne uităm mereu în jurul Braşovului, ne dorim să ieşim cu activităţile din zona oraşului Braşov, din zona urbană, considerăm că este foarte important să ajungem cu aceste activităţi şi în zona rurală, în zone în care copiii nu au acces în mod normal la aşa ceva.” – Iulia Teodora Florea – Director Executiv, Fundația Comunitară Brașov
Programul Școli de Vară STEAM este dezvoltat de Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) cu sprijinul PEPCO România și este implementat în perioada iulie-septembrie 2024 în 20 de comunități din țară, prin Fundațiile Comunitare Banatul Montan, Brașov, Buzău, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Timișoara, Țara Făgărașului și Vâlcea.
Pe plan local, Școlile de Vară STEAM Tehnomania din Hărman și Podu Olt sunt coordonate de Fundația Comunitară Brașov.
Foto: Fundația Comunitară Brașov
Leave a Reply