MEDIA ART la Reduta, un proiect artistic care explorează impactul prin care tehnologiile de vârf îl au asupra formelor contemporane de exprimare artistică

Centrul Cultural Reduta vă prezintă în perioada 23 august – 2 septembrie, Proiectul 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐀 – 𝐀𝐑𝐓, un proiect artistic care explorează impactul prin care ansamblul tehnologiilor de vârf îl are asupra formelor contemporane de exprimare artistică.

Artiștii invitați să-și expună lucrările în Galeria Reduta și în foaierul Centrului Cultural Reduta sunt: Zoița Delia Călinescu, Cristina Bodnărescu, George Urse, Tudor Petrican, Răzvan Gheorghe și Adrian Munteanu.

𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐅𝐄𝐑𝐄𝐍𝐓̦𝐄 este tema aleasă pentru cea de-a treia ediție a proiectului MEDIA-ART, accentul fiind pus pe colaborarea cu diverse domenii de cercetare, artele spectacolului și noi tehnologii.

Predilecția artiștilor de a lucra cu alte tehnologii, precum video sau arta digitală în scopuri experimentale, redefinându-le ca medii artistice, vor avea ca rezultat crearea unor lucrări de artă inedite precum instalație cu inserții florale și obiecte de tip ready-made, video mapping și sculptură instalație sau chiar prezentarea unei entități virtuale capabilă să discearnă gesturi umane și să răspundă interlocutorului prin schimbări de comportament.

ZOIȚA DELIA CĂLINESCU va expune în perioada 23 august – 2 septembrie 2024, în Sala Arcadia a Centrului Cultural Reduta o serie de lucrări de fotografie, artă video și instalație cu inserții florale cât și obiecte de tip ready-made.

În 𝐓𝐡𝐞 𝐃𝐢𝐬𝐭𝐚𝐧𝐜𝐞 𝐁𝐞𝐭𝐰𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐰𝐨 𝐔𝐧𝐬𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐁𝐨𝐝𝐢𝐞𝐬, artista prezintă o etapă a cercetării sale legatǎ de investigarea unor formule de echilibru între distrugere și reconstrucție a naturii și a unei noi forme relaționare ce prezintă umanitatea ca element proactiv al ecosistemului.

Călătorind în Albania, artista a studiat formele sedimentare structurale ale reliefului albanez în zona Dropul i Sipërm, precum și flora specifică aferentă acestuia, unde artista a luat diverse probe de florǎ spontană (plante uscate ieșite din vegetație) şi fragmente sedimentare din sol.

Artista a urmărit să identifice elemente structurale care susțin dinamica rescrierii reliefului albanez.

Imaginea propusă de Zoița Delia Călinescu prezintă omul ca fragment al unui ecosistem investigând posibilitățile creării unei relații firești de coexistență într-un microclimat mereu modificat și modificabil prin intervenția umană. În acest sens există mereu un conflict între ecosistemul natural și cel antropogen.

Variabilitatea naturii surprinsă în fotografia artistei reflectă o imagine poetică, iar morfologia sunetului în video, tinde să redea mixajul dintre sunetele ambientale și tehnologie, artista folosind sisteme ce includ amplificatoare audio al căror rol este de a sensibiliza o apropiere senzorială a omului de floră.

În 𝟐𝟑 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, 𝟐𝟎𝟐𝟒 începând 𝐜𝐮 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟎𝟎, publicul brașovean va putea interacționa cu lucrările artistei, beneficiind și de prezența artistei prin intermediul unei sesiuni de artist talk.

TUDOR PETRICAN va expune în foaierul Centrului Cultural Reduta în perioada 23 – 30 august 2024, instalația artistică FOLCLOR.

O placă cu simboluri tradiționale sus și jos și o parte mobilă în centru cu personaje figurative compune instalația. Instalația dispune de senzori de tip ultrasonic și de un buton.

Fiecare utilizator în funcție de mișcările aleatorii realizate va putea controla diferite mișcări ale personajelor centrale în mai multe direcții stânga/dreapta.

Butonul are rolul de a porni la fiecare apăsare o animație aleatorie, în care mâinile și picioarele personajelor se mișcă, după câteva mișcări prestabilite. Instalația este interactivă și poate fi controlată de 1-4 persoane. Câte una pentru fiecare senzor. Dacă o persoană intră în raza senzorului central, instalația intră în modul interactiv și va sta așa cât timp persoana stă în raza acelui senzor central, pentru ca alți patru senzori să activeze mâinile și picioarele stângi sau drepte.

Publicul va putea să-și creeze astfel propria configurație prin interacțiune, rezultatul fiind unul spectacular reprezentând o horă.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞: 𝐨𝐫𝐞𝐥𝐞 𝟏𝟎:𝟎𝟎 – 𝟐𝟎:𝟎𝟎.

RĂZVAN GHEORGHE  prin conceptul de video mapping NATURA va aduce în schimb un omagiu frumuseții și forței mediului natural. Acest demers se concentrează pe proiecții care redau elemente naturale și peisaje spectaculoase.

Folosind efecte artistice și stilizate, NATURA reînvie peisaje naturale pe suprafețe urbane, de data aceasta pe fațada arhitecturală a Centrului Cultural Reduta.

ADRIAN MUNTEANU prin conceptul de video mapping Visul transformă fațada clădirilor în portaluri către lumi onirice, utilizând efecte vizuale captivante, precum forme fluide, culori vibrante și tranziții supranaturale.

Spectatorii sunt invitați să se piardă într-o experiență imersivă, tehnica implicând transformarea fațadelor în reprezentări artistice tridimensionale.

𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜 𝐢̂𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟑𝟎 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝐨𝐫𝐚 𝟐𝟎:𝟎𝟎.

CRISTINA BODNĂRESCU& GEORGE URSE vor prezenta în perioada 1 -2 septembrie, în Sala Arcadia a Centrului Cultural Reduta, instalația interactivă newmedia Imagined Critters.

În lucrarea Imagined Critters, se pune în discuție ca inteligența artificială să devină conștientă, aceasta se realizează prin intermediul creaturilor non-umane imaginate, care sunt încărcate de capacitatea de a simți emoții și de a reacționa la gesturile și mișcările făcute de participanți.

Fiecare mișcare făcută de participant, înțeleasă de algoritm ca fiind corectă, va determina un răspuns audio-vizual din partea creaturii.

Spre exemplu, atunci când participanții realizează un gest de salut, creaturile pot să răspundă printr-o schimbare a comportamentului lor, cum ar fi manifestarea unui sentiment de prietenie sau bucurie prin intermediul elementelor vizuale și sonore ale instalației.
Instalația este gândită ca experiență imersivă pentru un singur vizitator (pe rând) și utilizează tehnologia senzorilor de mișcare, perturbând oarecum granițele dintre realitate și lumea virtuală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.