Caravana europeană de conștientizare privind cancerul, „Fii atentă, România!”, ajunge în Brașov

Caravana Misiunii UE privind cancerul oprește la Brașov Jazz & Blues Festival în Piața Sfatului, în perioada 16-17 august 2024.

Campania europeană se desfășoară sub numele de „Fii atentă, România!” și are ca scop transmiterea informațiilor, conștientizarea și promovarea prevenției și detecției timpurii a cancerului, în acord cu cele mai noi descoperiri științifice validate de Directoratul General pentru Cercetare și Inovație al Comisiei Europene (DG RTD).

Inițiată de DG RTD, caravana și-a început traseul în Lituania și Polonia, iar acum, în România, cu următorul program:

  • 16 -17 august – Brașov, Brașov Jazz & Blues Festival 2024 (Piața Sfatului).
  • 24 august – Lerești (Argeș).
  • 30-31 august – Constanța (Nostalgia Seaside).
  • 6-7 septembrie – Iași (Palatul Culturii).

Prima oprire a avut loc deja la Brezoi la începutul lunii august. La fiecare dintre cele cinci opriri din România, publicul va fi informat cu privire la progresele făcute în prevenția și în screening-ul pentru cancer, care fac din acesta o boală mult mai puțin amenințătoare.

Vehiculul caravanei „Fii atentă, România!” include următoarele:

  • spațiu dedicat pentru consultații și discuții cu personal medical specializat.
  • materiale de informare ale inițiatorului caravanei și ale asociațiilor partenere.
  • cabină foto.
  • ecrane pentru proiecții video.
  • spațiu pentru copii.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, spune: „Studiile arată că până la 40% dintre tipurile de cancer pot să fie prevenite. Deși mijloacele de prevenție a cancerului prin țintirea factorilor de risc sunt cunoscute de zeci de ani, rezultatele campaniilor au fost întotdeauna modeste. Schimbarea stilului de viață și menținerea unui stil de viață sănătos reprezintă o decizie individuală, care însă este influențată de un număr foarte mare de factori care sunt în afara controlului nostru“. El adaugă:

Misiunea anti cancer inițiată și implementată de Comisia Europeană își propune o abordare diferită, punând în centru cu adevărat cetățenii, comunitățile și societatea în ansamblu, în încercarea de a înțelege mai bine nevoile, atitudinile și percepțiile oamenilor, în spații geografice și culturale bine definite. Alături de proiectele de cercetare inovare care se implementează acum în România, prezența caravanei Fii atentă, România! în această vară, reprezintă o șansă în plus pentru cetățenii români de a beneficia de mijloace de prevenție inovative și eficiente, la standarde europene“, concluzionează dr. Geantă.

Oamenii pot înțelege mai bine cum adoptarea unui stil de viață sănătos joacă un rol esențial în prevenția cancerului și cum screening-ul este important pentru detectarea timpurie și pentru tratament. Misiunea UE privind cancerul finanțează mai multe programe de cercetare, mai ales sub egida Horizon Europe. Printre inițiativele de referință susținute de Misiunea privind cancerul se numără Centrul European Digital pentru Pacienții cu Cancer, platforma de date UNCAN.eu și crearea de infrastructură oncologică în statele membre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.