CineVentura, tabără de creație cinematografică pentru copii  în Rezervația Naturală Piatra Craiului

„Liniște, vă rog! Se filmează!”. Astfel de comenzi de pe platoul de filmare vor putea fi auzite în perioada 11 – 17 august la Plaiul Foii în Rezervația Naturală Piatra Craiului. Acesta zonă de vis devine platou de filmare pentru 20 copii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, care vor lua parte la cea de-a treia ediție a taberei de creație cinematografică CINEVENTURA. Participanții vor fi îndrumați de profesioniști în toate domeniile cinematografiei (scenarist, producător, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, make-up artist, editor) și vor lucra cu echipament profesionist (camere de filmat, microfoane și lavaliere, mixer de sunet, peruci, machiaj).

Tabăra își propune să introducă publicul tânăr în lumea cinematografiei. Copiii vor experimenta cum se realizează un film, facând ei înșiși, împreună, două scurtmetraje. Împărțiți în două grupe mixte, echilibrate după vârste, participanții vor fi, pe rând, actori și apoi membri ai echipei de filmare. Atunci când prima grupă de copii-actori joacă, cea de-a doua grupă este echipa de filmare și invers. Ei vor pregăti decorul, costumele și machiajul, vor alege încadraturile și vor înregistra sunet cu microfoane și mixere. Materialul filmat îl vor prelucra astfel încât din zecile de minute filmate să obțină două povești coerente și palpitante. Cele două scurtmetraje semnate exclusiv de minori, dar sub atenta îndrumare a profesioniștilor, vor fi proiectate și discutate de întreaga echipă la finalul taberei.

Cred că fiecare dintre noi am visat o lume imaginară, ne-am făcut o poveste cu prinți și prințese, iar dacă o și punem pe peliculă, atunci poate deveni un vis împlinit. Cu alte cuvinte, orice este posibil în lumea cinematografiei”, spune Ruxandra Flonta, care co-organizează CineVentrua de la prima ediție, din 2021. Producătoarea de film a observat în decursul anilor cât de atenți sunt copiii la filmare, la fiecare detaliu, la munca în echipă și le admiră perseverența și seriozitatea. „Sunt foarte implicați și pasionați de ceea ce fac. Am înțeles că avem cu cine lucra și că ne putem baza pe ajutorul copiilor la filmări, astfel încât am complicat un pic scenariile, an de an. Iar anul acesta, participanții vor avea parte de o surpriză, anume niște invitați speciali de la grupul Legio Dacica, un grup de reconstituire a istoriei antice a României, cu care va fi filmat unul dintre cele două scurtmetraje.”

Printre tutorii CineVentura de anul acesta se numără actorii Gabriel Spahiu și Gabriela Valentir, cunoscuți din lumea filmului și de pe scenele de teatru din țară.

CINEVENTURA va avea loc în perioada 11. – 17. august la Plaiul Foii. Filmările se desfășoară exclusiv în aer liber, cazarea fiind la corturi de tip glamping, care le asigură confort și siguranță. Mâncarea este pregătită zilnic la ceaun, serile terminându-se cu cântece în jurul focului de tabără.

Leave a Reply

Your email address will not be published.