Timișoara | Art Encounters aduce în premieră națională lucrările artistului croat Julije Knifer în cadrul unei expoziții inedite

Începând cu 5 septembrie 2024, Fundația Art Encounters organizează o expoziție de excepție dedicată pictorului Julije Knifer, marcând în același timp 100 de ani de la nașterea artistului croat.

Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri este curatoriată de Ami Barak si oferă o incursiune în universul artistic al acestei personalități cheie ale avangardei croate din a doua jumătate a secolului XX, co-fondator al grupul iugoslav Gorgona, cu sediul la Zagreb. Membrii grupului au promovat o poziție nihilistă inspirată de filosofia existențialistă și de exemplul avangardelor locale, anterioare celui de-al doilea război mondial.

Expoziția „Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri” face parte din misiunea Fundației Art Encounters de a amplifica dialogul artistic între România și restul Europei Centrale și de Est. Prin această inițiativă, Fundația își reafirmă angajamentul de a explora și de a expune lucrări care reflectă diversitatea și bogăția culturală a regiunii.

Lucrările lui explorează relația dintre sugestia de repetiție infinită a motivului și limitele pânzei. Râul care șerpuiește este un simbol străvechi al fluxului etern al vieții, dar pentru Knifer este cheia unei lumi atemporale și o modalitate de a crea lucrări care se depășesc pe ele însele. Perfecțiunea execuției dezvăluie un artist care și-a găsit o sursă meditativă în procesul de creație. Această temă unică de repetare a celei mai pure și mai simple forme creează o estetică hipnotică.

Knifer a avut rude la Timișoara, ceea ce face expoziția cu atât mai interesantă pentru publicul de pe Bega. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere de ce și cum repetiția și structura geometrică au devenit semnătura distinctivă a artistului, realizând în același timp complexitatea ideilor pe care acestea le exprimă. Printr-o selecție reprezentativă de opere, expoziția va arăta modul în care Knifer a creat compoziții de un mare rafinament și subtilitate, oferind o perspectivă succintă asupra contribuției sale la arta contemporană.

Julije Knifer a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția din 2001, iar în 2014 Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb a prezentat o retrospectivă completă a operei sale. A expus la Centrul Pompidou Paris, MAMCO din Geneva și Muzeul de Artă Contemporană, Sydney, iar lucrările sale se află în numeroase colecții private și publice din întreaga lume, inclusiv MoMA din New York, Tate Londra, Centrul Pompidou din Paris și Galeria Națională din Berlin.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 5 septembrie 2024, la spațiul expozițional al Fundației Art Encounters, de pe bvd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO), din Timișoara, începând cu ora 18:00.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 septembrie – 12 octombrie 2024, de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00. Câte un tur ghidat va avea loc în fiecare sâmbătă de la ora 17:00.

Expoziția beneficiază de ajutorul inestimabil al Anei Knifer, căreia îi suntem extrem de recunoscători.

Expoziția „Julije Knifer – meandre fără ocolișuri” este organizată de către Fundația Art Encounters și co-finanțată de AFCN. Un eveniment posibil și datorită parteneriatului strategic cu Banca Transilvania și a partenerilor ISHO, Volvo AutoGardo, Cramele Recaș.

Foto: Fundația Art Encounters

Leave a Reply

Your email address will not be published.