Începe o nouă campanie de tratamente fitosanitare la arborii și arbuștii din Brașov

Primăria Brașov, prin intermediul operatorului care asigură servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, Coral Impex SRL, efectuează săptămâna aceasta o nouă campanie de tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, trandafiri și arbuștii de buxus. Operațiunea se va desfășura pe parcursul acestei săptămâni, până în 12 iulie.

Aceasta se va executa atât spațial, pe timpul nopții, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, cât și la sol, pe timpul zilei, pentru plantațiile de buxus și trandafiri, după cum urmează:

  • tratamentele fitosanitare spațiale se vor desfășura în intervalul orar 21.00 – 03.00, în funcție de condițiile meteo, cu 10 echipe cu utilaje de mare putere, generatoare de ceață rece, cu pulverizare concomitentă;
  • tratamentele de la sol se vor desfășura în intervalul orar 05.00-10.00, în funcție de condițiile meteo, cu un număr de 10 de echipe, care vor avea în dotare aparate portabile generatoare de ceață rece.

Tratamentele vor fi aplicate pentru 11.384 de arbori, în 42 de zone cu plantații de trandafir, pe o suprafață de 3.745 de m.p., și în 104 zone cu plantații de buxus, care acoperă 16.859 de mp.

Aceste tratamente au ca obiectiv prevenirea și combaterea bolilor (cum ar fi făinarea, rapănul și monilioza), dar și dăunătorilor: afide, purici, gărgărița frunzelor, musculița albă de seră, puricele albastru, purici, omida păroasă a buxusului, acarieni, musca minieră, tripsul comun, păduchele lânos, trips, păduchele cenușiu, minierul marmorat, păduchele verde etc.

Produsele utilizate în cadrul acestei campanii sunt Karate Zeon 5 S și Topas 100 EC, Nissorun 10WP și sunt  avizate de Ministerul Agriculturii.

Substanțele utilizate nu sunt toxice pentru oameni sau animale și sunt biodegradabile.

Îi rugăm pe cetățenii municipiului Brașov, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici, să își ia toate măsurile pentru a nu intra în raza directă de acțiune a utilajelor de pulverizat. De asemenea, îi rugăm pe proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal să țină ferestrele închise în perioada 08-12.07.2024, în intervalul orar menționat.

Crescătorii de albine trebuie ca în perioada efectuării serviciilor de dezinsecție să ia toate măsurile pentru protejarea familiilor de albine.

Foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.