Cum ne regândim garderoba când ne apasă grija schimbărilor climatice? Un weekend dedicat fast fashion cu proiecții de film și târg comunitar de haine second-hand la Cinemateca CULMEA între 12-13 iulie

Echipa CULMEA lansează cea de-a treia ediție a Cinematecii CULMEA, cu tema fast-fashion, în weekendul 12-13 iulie la Brașov în Parcul Titulescu. Intrarea este liberă la toate activitățile din weekend printre care se numără proiecții de film, târg second-hand și atelier de croitorie.

Două zile dedicate discuțiilor despre “moda rapidă” și efectele pe care aceasta le are asupra planetei și a stilului nostru de viață. „Industria textilă și a modei este a doua cea mai poluantă industrie din lume. Indiferent dacă hainele tale nu se mai potrivesc sau nu sunt în stil, 57% din hainele aruncate, nevândute și folosite ajung la gropile de gunoi. Pe măsură ce îmbrăcămintea se degradează în gropile de gunoi, eliberează metan, un gaz cu efect de seră puternic care este de 28 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon”, menționează Sabina Baciu, director CULMEA.

Ediția aceasta a Cinematecii pornește vineri, 12 iulie de la ora 20:30 cu proiecția “Croiește viitorul” (serial documentar, Regatul Unit, 2021, regia Matthew Harmer, 12 ani +). Un serial de trei episoade, produs de WaterBear, care explorează inovațiile din industria modei, de la hainele second-hand, la economia circulară sau generația nouă de designeri care folosesc textile reciclate. “Croiește viitorul” este o introducere sinceră și amuzantă în lumea sustenabilității în modă.

Ziua de sâmbătă debutează cu un program muzical special dedicat copiilor: Matineu Disco #RomPopTimeMachine de la ora 10:00, pentru copiii de-atunci și de-acum cu Discotecă DJs COOP/ DJ set. Ziua continuă cu o selecție muzicală de pe viniluri, curatoriatã de Discotecă, un colectiv de arheologie popsonic fondat în 2012 care are scopul de a aduce la suprafață artefacte ale muzicii pop fabricate în România, între anii `60-`90.

Pe parcursul întregii zile de sâmbătă (10:00-20:00) se va desfășura Târgul comunitar de haine second-hand ale tinerilor din Brașov, în cadrul căruia vizitatorii vor putea schimba piese vestimentare și se vor putea sfătui privind zona aceasta de interes comună. Hainele rămase nevândute și în stare bună vor fi donate către asociația ”Bucuria Darului” din Brașov.

În plus, publicul va avea acces la un un colț de croitorie de tip ”repair café”, în cadrul căruia să poată ajusta hainele achiziționate (schimbat nasturi, reparat) la croitorii prezenți. Serviciile vor fi pe bază de donații.

Cinemateca se va încheia cu proiecția Mambar Pierette (ficțiune, Belgia, Camerun, 2023, regia Rosine Mbakam, 1h30 min, 14 ani +) de la ora 20:30. Filmul spune povestea lui  Pierette, croitoreasă în Douala, Camerun, obișnuită să trăiască de pe o zi pe alta, crescându-și copiii de una singură și având grijă de mama ei. Ghinioanele vin unul după altul în viața sa, însă Pierette continuă să coasă, ținând laolaltă filmul și țesătura vieții ei. Un film de ficțiune construit în mare parte din material documentar, Mambar Pierrette este o reflecție a actriței principale: curajoasă, discretă și, mai presus de toate, rezistentă.

Festivaluri și premii: în selecția Cannes Film Festival 2023 – Director’s Fortnight, Toronto Film Festival 2023 – Wavelenghts, IDFA 2023 – Signed, Göteborg Film Festival 2024.

Programul complet și toate detaliile despre filme și activități vor fi comunicate pe www.culmeafestival.ro.

CULMEA – primul festival pe teme de mediu pentru copii și tineri, derulează CINEMATECA CULMEA – o cinematecă lunară care se va desfășura în perioada mai – septembrie 2024. Ideea Cinematecii s-a născut odată cu prima ediție a festivalului CULMEA: Film și educație de mediu, care a avut loc la Brașov între 6-10 septembrie 2023. Peste 300 de copii și adulți au participat la proiecții de scurt și lungmetraje premiate la marile festivaluri de film.

Facebook event: https://www.facebook.com/share/xBNsnCgyKrC6L9cd/

Parteneri: Bistro de l’Arte, Breasla Cârciumarilor Brașoveni, Centrul Cultural Apollonia, Consorțiul Cultural Corona, CORESI Brașov, Asociația KunSTadt, CristinaCristina, Discotecă DJs COOP, Haine Urbane, La Fântâna, Street Delivery Brașov, Voluntariat Brașov, WaterBear.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: F-sides Cineclub, happ.ro, IQads, Litera 9, Panorama, Revista Atelierul, Școala9, Zile&Nopți,

CULMEA: Film și educație de mediu este primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor.

CULMEA: Activism comunitar de mediu este un proiect finanțat de Municipiul Brașov. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Brașov și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.

CINEMATECA CULMEA: Filme europene și educație de mediu este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.