Lucrări de la opt artiști români și internaționali, în expoziția AfterLand, de pe 4 iunie 2024, la Rezidența9 din București

Asociația Qolony – Colonia pentru artă și știință propune publicului din București AfterLand, o expoziție cu vernisajul pe data de 4 iunie, începând cu ora 19:00, găzduită de Rezidența9, în cadrul căreia sunt reunite lucrări ale unui grup internațional de artiști preocupați de intersecțiile dintre artă, știință și natură. Fiecare dintre cei opt artiști au o afinitate deosebită față de apă, privind-o dintr-o multitudine de unghiuri de abordare, la fel de variate ca valențele simbolice ale elementului însuși. De la înțelegerea primordială a apei ca sursă fizică și spirituală a vieții, înspre ecosisteme și biodiversitate, prin perspectiva socio-politică în care apa este un teren de luptă pentru puteri militare și economice, până la conexiunile aproape „imposibil de deosebit de magie” între cibernetică și fluide, expoziția AfterLand este un efort unic de revelare și de creare de context, la confluența dintre felurite discipline și mentalități. Expoziția va putea fi vizitată până pe 26 iunie.

Clara Boj și Diego Diaz (Spania) construiesc pornind de la experiența lor ca participanți în Mar Menor, o cercetare interdisciplinară aplecată asupra lagunei spaniole, un spațiu cu o biodiversitate unică, aflat într-o stare de deteriorare semnificativă. Mark IJzerman este un artist olandez, câștigător al bursei Starts4water în anul 2022, a cărui practică se apleacă asupra conceptului de „antropocen”, era geologică a impactului uman asupra ecologiei. Sébastien Robert (Franța/Olanda) călătorește în jurul lumii înregistrând sunete amenințate cu dispariția, fie din pricina globalizării, a schimbărilor climatice, sau a oricărui alt impact uman. Floriama Cândea (România) explorează în lucrările sale posibilitățile unui viitor sustenabil, meditând asupra relațiilor dintre specii, dintre natural și artificial, dintre uman și tehnologic. Robertina Sebjanic (Slovenia) este unul dintre cei mai importanți actori europeni în proiecte culturale de ecologie a apei. Nu în ultimul rând, Ioana Vreme Moser (România/Germania) lucrează la confluența dintre comentariul socio-economic, electronică și știință, incluzând cercetări asupra unor computere fluidice.

Pe lângă expoziția colectivă în cadrul căreia lucrările unora dintre acești artiști vor fi accesibile pentru prima oară publicului din România, proiectul AfterLand presupune și o mică excursie de cercetare și documentare în diferite localități din Delta Dunării, între 5 și 8 iunie, când echipa va vizita laboratoarele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare din Delta Dunării. Pe data de 9 iunie, artiștii vor participa la un eveniment deschis publicului, găzduit tot la Rezidența9, în parteneriat cu Quo Artis, o organizație internațională cu sediul în Spania, dedicată promovării legăturilor dintre artă, științe, tehnologie și ecologie, Artshare – o organizație din Portugalia dedicată dezvoltării de procese, produse și servicii care îmbină practicile artistice și tehnologia și Obsolete Studio, o organizație din Franța dedicată transdisciplinarității, prin inițiative educaționale și proiecte de cercetare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.