Brașovul candidează din nou pentru titlul de Capitală Verde Europeană

Pentru al doilea an consecutiv municipiul Brașov participă în competiția Capitala Verde Europeană. „Titlul reprezintă o recunoaștere a meritelor municipalităților care s-au angajat să atingă obiective ambițioase pentru îmbunătățirea mediului și dezvoltarea durabilă și care astfel pot reprezenta un model de inspirație și de promovare de bune practici în celelalte localități europene”, anunță Primăria Brașov.

Care sunt meritele Brașovului și care sunt obiectivele ambițioase pentru îmbunătățirea mediului și dezvoltarea durabilă ale Brașovului? Ca să știm care sunt aceste obiective ar trebui să fie publicat dosarul de candidatură, dar primarul Allen Coliban nu a făcut acest lucru. Mai mult, primarul Allen Coliban a refuzat anul trecut să facă public dosarul de candidatură.

O lipsă totală de transparență, în contextul în care în afară de anunțarea candidaturii Brașovului pentru titlul de Capitală Verde Europeană, primarul Allen Coliban nu oferă niciun fel de informații despre candidatură, nici măcar puținul oferit la candidatura de anul trecut.

De ce refuză primarul Allen Coliban să publice dosarul de candidatură? Pe de altă parte, ce s-a modificat într-un an pe partea celor șapte indicatori (calitatea aerului; calitatea apei; biodiversitate, zone verzi și arii naturale protejate; managementul deșeurilor și economie circulară; zgomot; lupta împotriva schimbărilor climatice; adaptarea la schimbările climatice) astfel încât Brașovul să depășească statutul de oraș candidat?

*****

Cele 9 orașe care au trecut de prima etapă a competiției sunt: Braga (Portugalia), Brașov (România), Córdoba (Spania), Guimarães (Portugalia), Heilbronn (Germania), Klagenfurt (Austria), Linz (Austria), Riga (Letonia), Rybnik (Polonia).

Pașii următori

În următoarele săptămâni, în prima etapă, un grup de șapte experți independenți va evalua fiecare formular de candidatură, în funcție de 7 indicatori de mediu. Pe baza evaluării tehnice a experților, Comisia va anunța orașele finaliste în vara anului 2024.

În a doua etapă, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își guvernează tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional prezidat de Comisia Europeană.

Câștigătorul competiției va fi anunțat pe 24 octombrie 2024, în cadrul unei ceremonii festive la Valencia (Spania), actuala Capitală Verde Europeană.

Câștigătorul titlului de Capitală Verde Europeană va primi un premiu financiar de 600.000 EUR pentru a implementa acțiuni cheie în șapte domenii
cu impact asupra sustenabilității și să organizeze evenimente de sensibilizare cu și pentru cetățeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.