Lansarea Climathon Brașov 2024: Un apel la mobilizare pentru acțiune climatică pentru inovatori și pasionați de sustenabilitate

Într-o lume tot mai conștientă de provocările și impactul schimbărilor climatice, România își intensifică eforturile de a aduce schimbări pozitive prin inovație și colaborare. Brașov se alătură Climathon 2024, mișcarea globală dedicată soluțiilor climatice, ce implică inovatorii și pasionații de sustenabilitate în crearea unui viitor mai verde. Climathon 2024 este organizat în 7 orașe din România de Impact Hub Bucharest alături de EIT Climate-KIC și partenerii locali, și susținut de Raiffeisen Bank Romania.

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov organizează Climathon Brașov 2024, și caută idei pentru reducerea risipei alimentare!

Climathon, mișcarea globală inițiată de EIT Climate-KIC, care împuternicește cetățenii să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice și să dezvolte soluții la provocările de mediu din orașele lor, va avea anul acesta loc în peste 100 de orașe din întreaga lume, dintre care 7 orașe din România: București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Ploiești și Constanța. Organizat sub forma unui hackathon, evenimentul aduce împreună comunități locale, universități, inovatori, organizații diverse, antreprenori și autorități publice.

La Impact Hub Bucharest, credem cu tărie că fiecare dintre noi are puterea de a aduce schimbări semnificative în lupta împotriva schimbărilor climatice, în propria comunitate. Prin Climathon, căutăm să inspirăm, să conectăm și să sprijinim factorii locali de schimbare care își doresc să se implice în accelerarea tranziției către o societate fără emisii de carbon. Împreună avem oportunitatea de a construi comunități locale mai reziliente și un mediu mai sănătos pentru generațiile viitoare.“, a declarat Vlad Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest.

Ca un catalizator al schimbării, Climathon împuternicește indivizii și comunitățile să devină lideri climatici, prin crearea unui context favorabil pentru dezvoltarea de idei inovatoare, experimentarea și implementarea soluțiilor climatice inovatoare. În cadrul evenimentelor Climathon, participanții sunt încurajați să gândească creativ, să provoace status quo-ul convențional și să dezvolte idei practice pentru a aborda provocările climatice. Edițiile anterioare au fost organizate de Impact Hub Bucharest în București în 2021 și 2019.

În ultimii ani, noi – Raiffeisen Bank România, ne-am implicat activ în dezvoltarea comunităților din care facem parte și vom continua să ne implicăm pentru că un viitor mai bun înseamnă colaborare continuă. Ne bucurăm că anul acesta Climathon se va desfășura în București și în alte 6 orașe din România într-un demers ce-și propune să aducă în prim plan cele mai inovatoare soluții de sustenabilitate pentru orașe mai verzi.”, a declarat Laura Mihăilă, Director de Marketing, Comunicare & CX, Raiffeisen Bank România.

Apel către inovatorii din Brașov și din regiune interesați de sustenabilitate și reducerea risipei alimentare!

Pentru inovatorii și pasionații de sustenabilitate din Brașov și din regiune, Climathon Brașov 2024 oferă o platformă de exprimare și acțiune concretă. Evenimentul va avea loc pe 22-23 iunie 2024, în Brașov, la CATTIA (Str. Institutului 35), și va oferi participanților oportunitatea de a dezvolta soluții inovatoare care să răspundă provocării Cum putem reduce risipa alimentară în Zona Metropolitană Brașov? Climathon Brașov 2024 va aduce la aceeași masă echipe diverse, ce vor fi sprijinite de experți și mentori pentru a își dezvolta ideile într-un mediu colaborativ și inovativ.

Pentru a participa la Climathon Brașov 2024, se pot înscrie antreprenori sau pasionați de zona de sustenabilitate, studenți, cercetători, reprezentanți ai instituțiilor publice sau mediului privat, individual sau în echipă. Înscrierile sunt deschise până la 10 iunie 2024 și se fac prin completarea formularului disponibil AICI. Este încurajată participarea în echipă.

„Reziliența sistemelor alimentare a reprezentat în ultimii ani o temă importantă pentru Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov. Prin proiectele pe care le-am implementat în ultimii 5 ani, am avut alături de noi tinerii și producători locali. Cu fiecare activitate derulată, am reușit să coagulăm o comunitate foarte frumoasă și preocupată de hrană sănătoasă și locală. Obiectivul nostru a fost scurtarea lanțului de aprovizionare, prin alegerea produselor direct de la producătorii locali. În continuare, ne dorim ca prin noile proiecte să implicăm cât mai mulți tineri și membri din comunitate pentru a putea influența deciziile instituționale și trecerea la un sistem alimentar global sustenabil până în 2030. În acest context, Climathon Brașov 2024 reprezintă o oportunitate importantă pentru mobilizarea comunității în jurul unor provocări și soluții concrete.”, a declarat Dragoș Florin David, Director General, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov.

Premiu de 5000 Euro pentru echipa câștigătoare

În cadrul Climathon Brașov 2024, se vor constitui cinci echipe formate din participanți cu interese diverse, sau, dacă se înscriu în echipă, participanții vor putea lucra cu colegii alături de care au aplicat. Echipa care va dezvolta cea mai inovatoare soluție de business ce răspunde provocării propuse – Cum putem reduce risipa alimentară în Zona Metropolitană Brașov? – va fi premiată cu 5000 Euro pentru a continua dezvoltarea acesteia.

În plus, proiectul câștigător va fi luat în considerare pentru a fi inclus pe lista scurtă a inovatorilor selectați pentru etapa Pitch Day a Romania ClimAccelerator 2024 categoria Idea stage. Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România dedicat startupurilor din domeniul tehnologiilor verzi.

*****

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3600 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială – Startarium.

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov este asociația de dezvoltare comunitară ce promovează şi susține cooperarea dintre actori publici, privaţi şi O.N.G.-uri, pentru dezvoltarea durabilă, economică, socială şi culturală a Zonei Metropolitane Braşov. În prezent, următoarele comunităţi sunt membre ale Agenţiei Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Braşov: Municipiul Braşov, Municipiul Săcele, Municipiul Codlea, oraşul Predeal, oraşul Ghimbav,  oraşul Râşnov, oraşul Zărneşti, comunele Bod, Budila, Cristian, Tărlungeni, Prejmer, Hărman, Sânpetru, Hălchiu, Crizbav, Vulcan şi Feldioara, alături de Consiliul Judeţean Braşov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.