Vernisajul expoziţiei privind asumarea trecutului comunist  în Germania și România la Muzeul Amintirilor din Comunism

Centrul Cultural German Brașov vă invită la vernisajul expoziției  Aufarbeitung. RDG si Romania in cultura memoriei, care va avea loc pe 15 mai, la ora 17.00, la Muzeul Amintirilor din Comunism.

Centrul Cultural German este încântat că a găsit în Muzeul Amintirilor din Comunism un partener excelent și un spațiu expozițional legat de istoria comunismului în România chiar în inima Brașovului. Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Amintirilor din Comunism, Hotel Capitol, Bulevardul Eroilor 19, până la 2 iunie 2024.

Expoziția poate fi vizitată timp de trei săptămâni, de marți până duminică între orele 10 -18.

Expoziția Fundației Federale pentru Reevaluarea Dictaturii SED „Aufarbeitung. RDG în cultura memoriei” vorbeste despre gestionarea istoriei dictaturii SED și a divizării Germaniei după sfârșitul RDG. Panourile au fost traduse în limba română. IICCMER a completat această expoziție cu 10 panouri despre cultura memoriei și asumarea trecutului comunist în România.

Ambasadorul dr. Peer Gebauer:Expoziția reprezintă o contribuție importantă la asumarea trecutului comunist în Germania și România. În urmă cu 35 de ani, oamenii curajoși din Germania de Est și din România au reușit să se elibereze de sub dictatura comunistă, ceea ce a deschis calea spre Europa unită, liberă și democratică în care trăim acum.

Astăzi, această libertate însă nu poate fi considerată de la sine înțeleasă. În multe țări, partidele populiste și extremiste au o influență tot mai mare, în special asupra oamenilor tineri. Ele utilizează voit elemente istorice și în parte și ideologii revizioniste. De aceea, expoziția are ca scop informarea detaliată, mai ales  a tinerelor generații, cu privire la învățămintele rezultate din asumarea trecutului comunist și încurajarea analizei critice a acestuia.

Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei la București împreună cu IICCMER și Fundația Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED, în colaborare cu Goethe-Institut, centrele culturale germane și numeroase alte instituții partenere din Germania și România.

Muzeul Amintirilor din Comunism a fost creat ca o spațiu pentru vocile celor care au trăit anii comunismului, dar și pentru a educa vizitatorul despre o perioadă istorică din trecutul recent, prin istorie orală și obiecte din epocă. Muzeul se dorește a fi un moderator pentru aceste voci, permițând oamenilor care au trăit în comunism să îi spună povestea prin propriile cuvinte, experiențe și sentimente. Muzeul este administrat de o întreprindere socială cu o puternică misiune socială, aceea de a ajuta la socializarea copiilor din grupuri vulnerabile. Astfel, 90% din profiturile muzeului sunt alocate organizării de activități care să ajute acești copii  să se integreze în societate, prin programe speciale, excursii, vizite la muzee, etc. Prin vizita dumneavoastră susțineți direct misiunea noastră socială.

Expoziția este dedicată comemorării în anul 2024 a 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 și a Revoluției din România din decembrie 1989. Expoziția itinerantă va fi prezentată în 10 orașe din România: București, Brașov, Sibiu, Râmnicu Sărat, Ștefănești, Craiova, Timișoara, Oradea, Iași și Cluj-Napoca.

Foto: Copyright Fundația Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED / IICCMER

Leave a Reply

Your email address will not be published.