Asociația Bastonul Alb, împreună cu Fundația Comunitară Brașov, Filarmonica Brașov, Cinema Together și Fundația Cartea Călătoare, are plăcerea de a invita pasionații de film, dar și pe toți amatorii de experiențe inedite, la o premieră în Brașov, respectiv proiecția filmului „Visul” (2023, regizat de Cătălin Saizescu), în variantă accesibilizată pentru persoanele nevăzătoare, pe data de 16 martie, ora 15:00, la Cinemateca Patria din Brașov (Bulevardul 15 Noiembrie, nr. 50, Brașov).
Evenimentul face parte din proiectul Călătorie spre incluziune al Asociației Bastonul Alb și este unul destinat atât persoanelor nevăzătoare, cât și persoanelor tipice ( fără deficiențe de vedere), acestea având ocazia să experimenteze vizionarea unui film accesibilizat, în care nu se vor mai baza doar pe ceea ce văd, ci pe tot ceea ce se descrie audio în cuvinte, având posibilitatea să vizioneze filmul tot pe întuneric, acoperindu-și ochii atunci când se simt pregătiți cu niște măști pe care le vor oferi organizatorii.
Acest eveniment marchează, totodată, și finalizarea proiectului Călătorie spre incluziune, realizat cu fondurile strânse în cadrul programului Brașov Heroes 10#, cu sprijinul Fundației Comunitare Brașov. Drept urmare, proiecția filmului va fi însoțită de o scurtă prezentare a proiectului, iar participanții vor fi așteptați cum se cuvine cu un bufet ușor, numai bun înainte de vizionarea filmului.
„Mai avem câțiva pași din călătoria noastră spre incluziune, una ce a pornit încă din vara anului trecut, atunci când am aplicat proiectul. Acum ne aflăm la ultima activitate din cadrul acesteia și tot ce ne dorim este să transmitem celor ce vor fi prezenți să fie empatici și să se bucure de fiecare moment al vieții. Vrem să le oferim oamenilor o experiență unică și comunității brașovene un eveniment memorabil”, a declarat Alexandra Lupu, manager de proiect Călătorie spre incluziune.
Evenimentul se află în plină organizare, se caută în continuare sponsorizări și colaboratori pentru a face acest eveniment unul de valoare pentru comunitatea brașoveană și nu numai. Orice sprijin este mai mult decât binevenit.
„La prima vedere, faptul ca o persoană nevăzătoare să urmărească un film ar putea părea un nonsens, însă acest lucru este posibil, atunci când filmul este prezentat într-o manieră accesibilă. Mai exact, un film accesibilizat presupune existența unei voci care descrie spectatorilor nevăzători decorul existent pe ecran. Descrierea audio rulează simultan cu filmul, astfel că persoanele nevăzătoare pot urmări în timp real desfășurarea acțiunii de pe ecran”, a explicat președintele Asociației Bastonul Alb, Bogdan Suciu.
„Sunt foarte fericită că cineva s-a gândit și la noi, nevăzătorii! Când nu vezi, e foarte greu să înțelegi acțiunea ce se petrece într-un film sau într-o piesă de teatru. Dacă te afli într-o sală de cinema sau de teatru, e dificil ca însoțitorul tău să îți descrie ce se întâmplă pe ecran sau pe scenă pentru că îi deranjezi pe cei din jur. Mi-era dor de anii copilăriei și ai adolescenței, când mergeam cu prietenii la un film, până să îmi pierd vederea…” ne-a povestit Adriana Moldovean, coordonatoare și beneficiară a proiectului Călătorie spre incluziune.
Participarea este gratuită și se face în baza completării unui formular de înscriere ONLINE de către fiecare participant.
Se așteaptă un număr de până la 70 de participanți, având prioritate cei care s-au înscris în formular, în ordinea înscrierii.
Leave a Reply