O inițiativă cetățenească vizează modificarea constituției – „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”

În Monitorul Oficial a fost publicată o Lege de revizuire a Constituției României. Conform aceste legi, revizuirea constă în:

Art. I. — Articolul 45 din Constituția României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:
„ARTICOLUL 45
Libertatea economică
(1) Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate.
(2) Statul recunoaște și garantează libertatea oricărei persoane de a utiliza numerar pentru orice tranzacție economică.
Art. II. — Articolul 48 alin. (1) din Constituția României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:
„ARTICOLUL 48
Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”
Art. III. — Articolul 137 din Constituția României, republicată
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:
„ARTICOLUL 137
Sistemul financiar
(1) Formarea, administrarea, întrebuințarea și controlul resurselor financiare ale statului, ale unităților administrativ-teritoriale și ale instituțiilor publice sunt reglementate prin lege.
(2) Moneda națională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. Emiterea și circulația monedei naționale în numerar sunt garantate.
(3) În condițiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaște circulația și înlocuirea monedei naționale cu aceea a Uniunii Europene.”
Art. IV. — Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.

Legea a avut și aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.

Inițiatorii fac trimitere la Declarația Universală a Drepturilor Omului pentru a justifica o restrîngere a libertății unor oamenii de a întemeia o familie, de a se căsători.

Atașez un extras din Declarația de constituire a Comitetului de inițiativă pentru promovarea inițiativei legislative a cetățenilor de revizuire a Constituției României.

Subsemnații:
1. Apopei Marius-Vasile, prin mandatar Piperea Gheorghe;
2. Capsali Pericle-Iulian, prin mandatar Moldoveanu Dragoș;
3. Catrangiu Bogdan-Ion, prin mandatar Moldoveanu Dragoș;
4. Neamțu George-Mihail, prin mandatar Piperea Gheorghe;
5. Manta Oana-Andrea, prin mandatar Stanciu Bogdan-Ioan;
6. Moldoveanu Dragoș;
7. Piperea Gheorghe;
8. Petcu Simona-Maria, prin mandatar Moldoveanu Dragoș;
9. Preotu Simona, prin mandatar Stanciu Bogdan-Ioan;
10. Puric Liviu Dan, prin mandatar Piperea Gheorghe;
11. Stanciu Bogdan-Ioan;
12. Șerban Georgeta-Carmen, prin mandatar Răcănelu Daniela;
13. Vlăescu Virgiliu-George, prin mandatar Moldoveanu Dragoș;
14. Munteanu Marian-Teofan-Dragoș;
15. Radovici Dan,

— suntem cetățeni români cu calitatea de alegător, titulari ai dreptului de vot prevăzut de art. 36 din Constituția României;
— nu facem parte din categoriile de persoane prevăzute la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni, republicată, respectiv nu suntem persoane alese în funcție prin vot universal, membri ai Guvernului, persoane numite în funcție de către prim-ministru sau persoane care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice;
— suntem de acord să ne constituim în Comitetul de inițiativă pentru promovarea inițiativei legislative a cetățenilor de revizuire a Constituției României;
— scopul inițiativei legislative a cetățenilor de revizuire a Constituției României este reprezentat de următoarele:
(i) modificarea art. 48 alin. (1) din Constituția României în sensul înlocuirii termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”, astfel încât să se asigure implementarea precisă și literală a unor expresii consacrate cu puterea unor garanții imuabile destinate ocrotirii familiei, care este recunoscută în art. 16 din Declarația Universală a Drepturilor Omului drept „elementul natural și fundamental al societății”. În același context, doar „bărbatul și femeia” împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură culturală, istorică și morală specific românești;
(ii) introducerea în Constituția României a dreptului de a utiliza numerar în orice tranzacții, prin modificarea art. 45 și 137 din Legea fundamentală, având în vedere caracterul esențial al protejării libertății individuale în cadrul tranzacțiilor financiare. În contextul evoluției digitale și al tendinței de reducere a utilizării numerarului, este crucial să fie protejată această modalitate de plată pentru a asigura accesul neîngrădit al persoanelor la bunuri și servicii.
Dreptul de a plăti în numerar este o componentă esențială a libertății economice a cetățenilor și trebuie garantat în Constituție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.