Brașovul completează flota de mijloace de transport în comun cu 25 de troleibuze și 10 autobuze hibrid

Primăria municipiului Brașov și ADR Centru au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Achiziția de mijloace de transport moderne”, prin Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Finanțarea de aproximativ 16 milioane de euro de la Uniunea Europeană înseamnă achiziționarea a 25 de troleibuze și 10 autobuze hibrid care vor completa flota de mijloace de transport a minicipiului Brașov, ajungându-se astfel la 51 de troleibuze, 72 de autobuze electrice și 10 hibride.

Valoare totală proiect: 91.271.190 lei
Valoare totală eligibilă: 76.741.778,23 lei
– din care finanţare nerambursabilă 98%: 75.206.942,67 lei
– cofinanţare 2%: 1.534.835,56 lei

Obiectivele proiectului țin de reducerea emisiilor de CO2 și reducerea utilizării transportului cu autoturisme personale, precum și creșterea numărului de pasageri pe liniile vizate de proiect: liniile de troleibuz 3, 7, 8, 10 și 33 și liniile de autobuz 50, 51 și 52.

Troleibuzele achiziționate vor avea o lungime de 18 metri și o capacitate de transport de cel puțin 120 de persoane, din care minimum 40 pe scaune. Troleibuzele vor avea suspensie pneumatică, gestionată electric, cu posibilitatea ajustării gărzii la sol pentru accesul persoanelor cu dizabilități și vor fi dotate cu sistem audio-video de informare, sistem de numărare a călătorilor, precum și sistem de supraveghere video.

Autobuzele hibrid vor fi de 12 metri lungime și vor avea o capacitate de transport de cel puțin 96 de persoane, propulsive cu motor diesel cu funcționare cu motorină și biodiesel, precum și motor electric cu baterii litiu-ion pentru recuperarea energiei în timpul frânării. Autobuzele vor fi dotate cu suspensie pneumatică integral, controlată electronic, cu funcție de coborâre și vor avea sistem audio–video de informare, sistem de numărare a călătorilor și sistem de supraveghere video.

Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, dar pentru asta trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș. Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă una dintre soluțiile pentru creșterea calității aerului în orașul nostru” a declarat George Scripcaru.

Asta în contextul în care primarul municipiului Brașov circulă zilnic cu mașina personală, iar deciziile pe care le ia cu privire la mobilitatea urbană țin mai degrabă de prioritizarea autoturismului personal, lărgirea străzilor și, în general, infrastructura orașului încurajând viteza, punând pietonul în pericol. Legal de aerul curat, reamintim că primarul George Scripcaru a refuzat dialogul în ședința de Consiliu Local atunci când cetățenii au dorit să discute cu dumnealui pe tema calității aerului în Brașov.

Descriere tehnică
Troleibuze:
– 18 m lungime;
– capacitate de transport de minim 120 persoane din care minim 40 pe scaune;
– viteză maximă 75 km/h, limitată cu dispozitiv limitator de viteză reglabil la 55 km/h;
– suspensie pneumatică, gestionată electronic, cu posibilitatea ajustării gărzii la sol pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi;
– dotare cu sistem de recuperare a energiei de frânare, diagnoză, control şi parametrizare
unitate electrică adaptată la tensiunea reţelei electrice de alimentare 525-660 Vcc;
– dotare cu sursă auxiliară de tensiune care asigura funcţionarea în condiţii normale pe porţiuni de traseu fără reţea aeriană de contact cu o autonomie de min 5 km;
– dotare cu sistem audio – video de informare, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video.

Autobuze hibrid
– 12 m lungime;
– capacitate de transport de min. 96 persoane;
– propulsie cu motor diesel cu funcţionare cu motorină şi biodiesel, care să corespundă normelor de poluare EURO VI, clasa C şi motor electric cu baterii litiu-ion pentru recuperarea energiei în timpul frânării, reîncărcate de mototrul electric în timpul decelerației;
– dotare cu podea complet joasă pe toată lungimea suprafeţei interioare destinată pasagerilor;
– dotare cu suspensie pneumatică integrală, controlată electronic, cu funcţia de coborâre;
– dotare cu sistem audio–video de informare, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video.

Obiective specifice:
– Cresterea numarului de pasageri pe liniile vizate de proiect cu 34,72 % ca urmare a achizitionarii a celor 25 de troleibuze si 10 autobuze hibrid.
– Reducerea emisiilor de CO2, echivalent cu 15,08 %, în cinci ani de la finalizarea proiectului.
– Reducerea utilizarii transportului privat cu autoturisme în aria de studiu a proiectului cu 19,84% în cinci ani de la finalizarea proiectului.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.