Heritage Film Festival debutează cu entuziasm, aducând publicului timișorean o experiență cinematografică de neuitat în perioada 10-12 noiembrie la HEI – House of European Institutes și CRAFT – Centrul Regional de Afaceri Timișoara.
Heritage Film Festival aduce în prim plan proiecții de filme de patrimoniu din România, Grecia, Lituania, Germania și Polonia în perioada 10-12 noiembrie, filme ce ilustrează evoluția cinematografiei europene. Intrarea la eveniment este liberă.
Heritage Film Festival este parte integrantă din proiectul CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival, ce face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Vineri, 10 noiembrie: Galerie 1 – HEI – House of European Institutes (Strada Hector nr. 4)
19:00 – Lotte Reiniger- Early work 1919-1930, animație, Germania, 78 min.
Una dintre cele mai așteptate proiecții este dedicată pionierului animației cu siluete de hârtie, Lotte Reiniger. Această regizoare de film germană a fost cunoscută pentru creațiile sale remarcabile, inclusiv cel mai vechi lungmetraj de animație care a supraviețuit, “Aventurile prințului Achmed” (1926). Proiecția va include șapte dintre cele mai reprezentative scurtmetraje ale sale realizate în perioada 1919-1930.
Sâmbătă, 11 noiembrie: CRAFT – Centrul Regional de Afaceri Timișoara, (Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 22)
10:00 – Centenar Ion Popescu Gopo – Program de scurtmetraje (1957 – 1985), România, animație, 77 min.
Festivalul marchează și Centenarul Gopo printr-un calup de scurtmetraje rare semnate de unul dintre cei mai mari cineaști români ai tuturor timpurilor – Ion Popescu Gopo, personalitate marcantă a cinematografiei românești și fondatorul școlii românești moderne de desen animat. Ion Popescu Gopo a fost unul dintre puținii artiști români care au fost premiați la Festivalul de Film de la Cannes în secolul XX.
14:00 Nunta de piatră, România, 1973, 81 min., regizori: Dan Pița, Mircea Veroiu
Un alt film românesc prezentat în cadrul Heritage Film Festival este Nunta de piatră. Filmul este o adaptare a operelor lui Ion Agârbiceanu, desfășurându-se în decorul minelor de aur din Munții Apuseni la începutul secolului al XX-lea. Acesta prezintă două narațiuni distincte: una urmărește povestea unei văduve hotărâte să-și salveze fiica bolnavă (regizată de Mircea Veroiu), iar cealaltă prezintă doi cântăreți rătăcitori care răpesc o mireasă în ziua nunții ei (regizată de Dan Pița). Apreciat de critici pentru simplitatea sa și puterea de povestire, Nunta de piatră a fost selecționat pentru Festivalul de Film de la Cannes în categoria Semaine de la Critique în anul 1973.
16:00 – Secvențe, România, 1982, 81 min., regizor: Alexandru Tatos
Cel mai personal film realizat de Alexandru Tatos este și cel mai important din cariera sa – Secvențe – completează lista filmelor românești de la Heritage Film Festival. Filmul este alcătuit din trei episoade independente: “Telefonul”, “Prospectie” și “Patru palme”, unite de prezența echipei de filmare și de atmosfera specifică muncii depuse în realizarea unui film. Atât pe platoul de filmare, cât și în afara lui, viața membrilor echipei de producție se intersectează cu cea a personajelor din povești, evidențiind similitudini și discrepanțe în același timp.
18:00 – Cosmic Dissecting Room, Grecia, 1993, 61 min., regizor: Vassilis Vafeas
Regizat de Vassilis Vafeas, Cosmic Dissecting Room Show este un film poetic suprarealist care explorează universul artistic și creativ al unui artist de pionierat și al locuitorilor unei insule de frontieră. Proiecția va avea loc în prezența regizorului.
20:00 – Dezbatere în limba engleză cu tema Impactul patrimoniului asupra creației noilor opere de artă
Heritage Film Festival va fi completat sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 20:00 la CRAFT – Centrul Regional de Afaceri Timiș, de o dezbatere în limba engleză cu tema “Impactul patrimoniului asupra creației noilor opere de artă”, moderată de Mirona Radu, director artistic CineEuroConnect. Invitați speciali: regizorul grec Vasilis Vafeas, profesor Robert Sowa, compozitoarea și artista vizuală Sabina Ulubeanu și criticul de film Andrew Mohsen.
Discuția va fi precedată de proiecția unui scurt documentar al proiectului CineEuroConnect.
Duminică, 12 noiembrie: Galerie 1 – HEI – House of European Institutes, (Strada Hector nr. 4)
17:00 Classic Polish Animation Shorts, Polonia, 60 min.
Colecție de filme de animație poloneze prezentate într-o conferință academică susținută de profesorul Robert Sowa, prorector Academy of Fine Arts, Cracovia.
19:00 The Devil’s Bride, Lituania, 1974, 78 min. , regizor: Arūnas Žebriūnas
În închiderea festivalului se va proiecta clasicul lituanian musical The Devil’s Bride, regizat de Arūnas Žebriūnas care spune povestea unui diavol iscoditor care odinioară fusese înger, dar s-a plictisit să cânte Osana și, astfel, a fost condamnat să trăiască pe pământ. Din căsuța sa, el urmărește dragostea și fericirea într-un tumult amuzant și uneori tragic, care afectează întreaga zonă rurală. The Devil’s Bride reprezintă primul musical lituanian creat vreodată. Datorită popularității sale, este supranumit “Jesus Christ Superstar Lituanian”.
CineEuroConnect – Collaborative Film Museum and Heritage Film Festival este produs de Mockra Productions. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
CineEuroConnect depășește granițele geografice pentru a sărbători limbajul universal al cinematografiei.
Leave a Reply