La data de 10 februarie 2023 am publicat articolul Afacerea Dino Parc Râșnov – 15.165 euro redevență pe an și o cifră de afaceri de 17.047.801 lei în 2021, în care arătam cum administrațiile PNL, conduse de Adrian Veștea și apoi de finul său, Liviu Butnariu, au semnat două contracte între Orașul Râșnov și societatea HCR SRL, unul în 2009, care are ca obiect concesionarea unui teren de 1,4 ha și al doilea în 2019, care are ca obiect concesionarea unei suprafețe de 6.527 mp, contracte în urma cărora orașul primea 15.165 euro pe an, în timp ce afacerea privată scotea un profit net de 7.793.005 lei în 2021. Ambele contracte sunt pentru parcul tematic Dino Parc.
La contractul din 2009, concesiunea s-a făcut pe o perioadă de 49 de ani, cu o redevență totală de 521.360 euro, respectiv o valoare de 886,67 euro/lună.
La contractul din 2019, concesiunea s-a făcut pe o perioadă de 39 de ani, cu o redevență totală de 176.499,96 euro, respectiv o valoare de 377,14 euro/lună.
Astăzi vă prezint un protocol de colaborare, semnat de Adrian Veștea, în calitate de primar, cu societatea Transilvania Train SRL. Acest protocol a fost semnat la data de 16.09.2010 și are ca obiect „desfășurarea de transport de agrement pe raza orașului Râșnov, prin folosirea unui vehicul rutier pentru transport turistic și de agrement, format dintr-un tractor și o platformă de transport pasageri”.
Este vorba de tractoarele cu platforme de pasageri care circulă între parcarea de pe strada Cetății și Cetatea Râșnov. Este un traseu de aproximativ 650 de metri, cu un timp estimat de parcurgere între 3 și 5 minute.
Imagini video cu patru trenulețe parcate în parcarea de la Cetatea Râșnov.
Dacă în cazul afacerii Dino Parc există o mică redevență pe care orașul Râșnov o încasează, în cazul acestui protocol orașul nu primește nimic. Societatea Transilvania Train SRL a obținut un profit net de 8.026.241 lei în perioada 2010 – 2021, la care se adaugă profitul net din 2022 în sumă de 1.784.021 lei. Un profit total de 9.810.262 lei.
În continuare, atașez protocolul, două avize de funcționare și două acte adiționale.
Horia Motrescu, consilier local în Râșnov, cel care a pus la dispoziția presei documentele publicate mai sus, spunea că acest protocol de colaborare a fost ținut ascuns și a fost făcut fără aporbarea Consiliului Local Râșnov, deși există această obligație.
1. Aceste trenulețe transportă turiști pe un drum care aparține domeniului public al U.A.T. Râșnov, drum care este închis pentru alte vehicule. În raport cu ART. 287 lit. b) din Codul Administrativ, dreptul de proprietate publică este exercitat de către Consiliul Local (autoritățile deliberative), nicidecum de primar (autoritate executivă).
Conform Articolul 297 din Codul Administrativ -Stabilirea modalităților de exercitare a dreptului de proprietate publică: (1) Autoritățile prevăzute la ART. 287 decid, în condițiile legii, cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului de proprietate publică, respectiv: a) darea în administrare; b) concesionarea; c) închirierea; d) darea în folosință gratuită.
Conform art. 129, alin. (1), alin. (2), lit. „c“, alin. (6), lit. „a“ și „b“ din Codul Administrativ, Consiliul Local: a) hotărăște darea în administrare, concesionarea, închirierea sau darea în folosință gratuită a bunurilor proprietate publică a comunei, orașului sau municipiului, după caz, precum și a serviciilor publice de interes local, în condițiile legii; b) hotărăște vânzarea, darea în administrare, concesionarea, darea în folosință gratuită sau închirierea bunurilor proprietate privată a comunei, orașului sau municipiului, după caz, în condițiile legii.
Prin urmare, oricare dintre modalitățile de exercitare a dreptului de proprietate publică (în cazul nostru – transport cu trenulețe de agrement pe un drum aparținând UAT Râșnov) implică o Hotărâre de Consiliu Local, primarul nu poate să hotărască prin dsipoziție acest lucru.
2. Totodată, darea în administrare, închirierea și concesiunea unui drum care aparține U.AT. Râșnov ar fi trebuit să implice obținerea unor foloase pentru UAT Râșnov (perceperea fructelor, redevență, chirie), pentru respectarea principiilor specifice dreptului de proprietate publică, conform ART. 285 din Codul Administrativ: a) principiul priorității interesului public; b) principiul protecției și conservării; c) principiul gestiunii eficiente; d) principiul transparenței și publicității.
Darea în folosință gratuită a unor bunuri proprietate publică se face CĂTRE INSTITUȚII DE UTILITATE PUBLICĂ, conform ART. 874 din Codul Civil, dar nu este cazul aici. Oricum, chiar și în 2010 – 2015 – legea prevedea condiții similare, Legea 213/1998 (la ART. 12 – 17) și Legea 215/2001 (ART. 36 alin. 5 lit. a).
Prin acest Protocol (dpmdv) defavorabil UAT Rasnov, se prevede colaborarea prin care – o societate folosește un trenuleț propriu pe baza avizului de funcționare dat de Primărie, pentru a transporta turiști la Cetate și la Dino Park pe drumul proprietate al U.A.T. Râșnov. Societatea încasează banii pe prețul transportului de la turiști și folosește drumul UAT Râșnov cu titlu gratuit.
Practic, societatea exploateaza in folosul său exclusiv, un bun al UAT Râșnov – drumul, închis accesului altor vehicule(excepție făcând vehiculele care deservesc Cetatea, Dino Park sau spațiile comerciale adiacente). Pe de alta parte, la destinație, la Cetate, UAT Râșnov încasează o taxă de la turiști pentru accesul în Cetate.
În motivele semnării Protocolului se invocă beneficiul adus turismului din zonă. Chiar dacă s-ar invoca ca este vorba de un Protocol de Colaborare, aprobarea acestuia ar fi trebuit sa se faca tot in Consiliul Local. Conform art. 129 Cod Administrativ (ART. 36 alin. 7 din Legea 215/2001, în vigoare la data semnarii Protocolului), (9) În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin. (2) lit. e), Consiliul Local: a) hotărăște, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local.
3. Protocolul vizează în sine acordarea dreptului de a desfășura serviciul de transport public, cu scop turistic și trebuie să avem în vedere prevederile relevante cu privire la serviciul de transport public. În plus, acordarea dreptului de transport de agrement trebuia să se facă în condiții de concurență pe baza unei Hotărâri de Consiliul Local (ceea ce nu a fost cazul în prezentul Protocol de Colaborare).
De ex, Băile Herculane – https://primaria-baileherculane.ro/hcl/HCL_77_2019.pdf
4. Rezultă că transportul public de agrement trebuie reglementat la nivel local în Râșnov pe bază de Hotărâre de Consiliu Local. Mai sus este un exemplu pe care-l pun la dispoziția aparatului de specialitate al Primăriei Râșnov.
Suplimentar, pentru a lamuri tot cadrul cu privire la condițiile legale pentru transportul de agrement (din discuția cu unul dintre semnatarii Protocolului a reieșit faptul că nu găseau cadrul legal) consider că se pot face cereri de îndrumare inclusiv la A.N.R.S.C., Ministerul Transporturilor și A.N.A.P. De principiu, se poate solicita: – de la Ministerul Transporturilor, să comunice dacă transportul public de agrement cu tractorașul trebuie să respecte prevederile OG 27/2011 și celelalte prevederi cu privire la transportul rutier. – de la ANRSC, să comunice condițiile legale pe care trebuie să le îndeplinească operatorul de transport de agrement cu trenulețul si condițiile în care se poate executa serviciul. – de la ANAP, sa comunice dacă pentru încheierea unui protocol pentru acordarea dreptului de transport public de agrement pe un drum aflat în proprietatea publica a UAT trebuie să se respecte Legea nr. 98/2016 sau alte reguli cu privire la concurență si transparență.
Conform protocolului semnat, la obligațiile ce-i revin operatorului Transilvania Train SRL, litera i), se menționează „să nu folosească vehiculul ca mijloc de reclamă pentru terți”.
Din imainile video de mai sus se poate vedea că se face reclamă la alte două afaceri din Râșnov, Dino Parc și La Promenada. Tot în protocolul de colaborare la obligații, litera j) spune „să respecte toate clauzele din avizul de funcționare și din prezentul protocol, în caz contrar acestea vor fi anulate”.
Cine este în spatele Dino Parc și cum a ajuns să funcționeze găsiți în articolul despre Dino Parc. La Promenada este un restaurant din Râșnov deținut de societatea Promenada Sisi SRL. Această societate este deținută de Ungureanu Constantin, Butnariu Liviu Călin și Fugaroiu Nicolae, fiecare cu o treime. Observați că unul dintre acționari este actualul primar al orașului Râșnov, Liviu Butnariu. Practic, primarul care trebuia să vegheze la respectarea obligațiilor contractuale beneficiază de servicii de publicitate pentru o afacere privată în care este acționar.
Acest protocol de colaborare a fost pentru prima dată menționat la finalul anului 2021, într-o conferință de presă ținută la sediul PSD din Brașov de către consilierul local Mircea Săndulescu, alături de senatorul Mariu Dunca.
Atașez un scurt material video cu declarațiile domnului Săndulescu.
Domnul consilier Săndulescu spunea că societatea Transilvania Train plătește pentru casa de bilete suma de 580 de lei, lunar. Dar a adus în discuție și faptul că traseul pe care circulă tractoarele este reparat pe banii orașului.
Horia Motrescu spune că, „în anul 2022 transportatorul a achitat bugetului orașului, pentru folosința drumului, în jur de aprox. 10.000 euro, pentru că am făcut un amendament la proiectul primarului și am cerut 1.000 de lei/lună/trenuleț. Inițial solicitasem mai mult, dar domnul primar nu a fost de acord”.
Mircea Săndulescu a postat și pe Facebook copii ale protocolului de colaborare, dar la scurt timp le-a șters.
Postarea era la finalul anului 2021. În iunie 2022, Mircea Săndulescu primește de la PNL funcția de viceprimar al orașului Râșnov.
Transilvania Train SRL este o societate înființată în 2010, anul începerii operării trenulețelor turistice. Societatea este deținută de Olah-Moisin Ciprian cu 66,67% și Armăsar Florin Nicolae cu 33,33%.
Olah-Moisin Ciprian mai este acționar în alte trei societăți:
ROSENAU INVEST SRL, Râșnov, asociați Olah Moisin Ciprian și Fugaroiu Nicolae (ultimul fiind și asociat alături de primarul orașului Râșnov la societatea Promenada Sisi SRL);
TERASA CETATII SRL, Râșnov, asociați Olah Moisin Ciprian, Gaspar Puiu și Apostu Adrian Danut (ultimul fiind și acționar la societatea HCR SRL care deține Dino Parc);
TRANSILVANIA ROSENAU SRL, Râșnov, asociați Olah Moisin Ciprian și Armăsar Florin Nicolae.
Leave a Reply