De luni, 4 septembrie, începe o nouă etapă de dezinsecție, larvicidare; combatere căpușe și tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, plantații de trandafiri și buxus în Municipiul Brașov, cea de a cincea din acest an.
Activitățile sunt realizate de SC Coral Impex SRL, în baza contractului de prestări servicii încheiat cu municipiul Brașov și se desfășoară timp de două săptămâni, în intervalele orare 21:00-04:00 și 05:00-11:00.
Rugăm cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici, să își ia toate măsurile pentru a nu intra în raza directă de acțiune a utilajelor de pulverizat. De asemenea, rugăm proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal să țină ferestrele închise în perioada 01-15.09.2023, în intervalele orare menționate.
În comunicarea Primăriei se vorbește de o perioadă de două săptămâni în care locuitorii trebuie să aibă grijă să-și închidă geamurile. Am cerut Primăriei Brașov un calendar detaliat pe cartiere și pe zile, astfel încât locuitorii să nu trebuiască să urmărească două săptămâni, ci doar câteva zile. Primăria Brașov a spus că nu are un astfel de calendar.
Am întrebat societatea, Coral Impex SRL, care mi-a transmis că nu poate face un astfel de calendar, deoarece activitățile sunt influențate de condițiile meteo, dar „nu trebuie să stați cu geamurile închise tot timpul, să închideți geamurile când auziți aparatele”. Întrebări pentru Primărie: trebuie cumva ca cetățenii să-și modeleze activitatea după cea de dezinsecție? Când o să cereți societății un calendar care să fie comunicat public?
Reprezentanta societății a precizat că nu există o obligație contractuală pentru a redacta un calendar al acestor activități.
Precizez că pe 31 august, angajați ai Coral Impex SRL erau deja în activitate în cartierul Scriitorilor, pentru care reprezentanta societății a precizat că este activitate rămasă din luna august. Am verificat, și în luna august Primăria Brașov nu a comunicat dezinsecția.
Pe de altă parte, a dat și informații care pot fi de folos: activitatea de dezinsecție se desfășoară concomitent pe toate cartierele municipiului și că au o programare pentru zilele de 4, 6 și 8 septembrie. Cu precizarea că aceste date pot fi modificate de condițiile meteo.
Produsele utilizate pentru dezinsecție și larvicidare, avizate de Ministerul Sănătății, sunt Cymina Super, cu o concentrație a soluției de lucru de 50 ml produs în 3 litri de apă/solvent pentru combaterea țânțarilor și o concentrație a soluției de lucru de 100 ml produs în 10 litri de apă/solvent pentru combaterea căpușelor, și Vectobac WG, cu norma de 1 kg/hectar pentru combaterea larvelor de țânțari.
Pentru tratamente fitosanitare la arbori, trandafiri și buxus se utilizează Karate Zeon 5 CS, cu o concentrație a soluției de lucru de 2,5 ml produs în 10 litri de apă și Topas 100 EC, cu o concentrație a soluției de lucru de 1,5 ml produs în 10 litri de apă, ambele produse fiind omologate de Ministerul Agriculturii.
Substanțele utilizate nu sunt toxice pentru oameni și animale și sunt biodegradabile în mediul exterior, dar:
- Rugăm cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici, să își ia toate măsurile pentru a nu intra în raza directă de acțiune a utilajelor de pulverizat. De asemenea, rugăm proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal să țină ferestrele închise în perioada 01-15.09.2023, în intervalele orare menționate.
- Crescătorii de albine sunt rugați ca în perioada efectuării serviciilor de dezinsecție și tratamente fitosanitare să ia toate măsurile pentru protejarea familiilor de albine.
În paralel, continuă activitatea de deratizare pe domeniul public și privat al Municipiului Brașov, etapa a doua din acest an.
Tot în această perioadă se realizează și acțiunea de deratizare și dezinsecție în incinta unităților de învățământ și a instituțiilor publice din municipiu.
Produsul utilizat la deratizare este Colbrom, sub formă de pastă de culoare albastră. Norma de utilizare este de 0,8 gr/mp. Capcanele de rozătoare sunt confecționate din plastic, de culoare neagră, prevăzute cu sistem de închidere, rezistente la umezeală, care nu permit accesul copiilor sau al animalelor la substanța raticidă.
Rugăm cetățenii, în mod special copiii, bătrânii și deținătorii de animale de companie, să ia toate măsurile pentru a nu intra în contact direct cu momeala raticidă. Antidotul recomandat de producător în cazul ingerării accidentale este vitamina K. NU se va induce stare de vomă și se va contacta de îndată medicul.
De asemenea, rugăm cetățenii să evite atingerea stațiilor de intoxicare sau a produselor raticide, iar în situația în care vor semnala acțiuni de vandalism, distrugere și/sau sustragere a stațiilor de intoxicare amplasate pe domeniul public și privat al municipiului, să anunțe poliția locală, la nr. de tel: 0268/954.
În cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acestor acțiuni, perioada de efectuare a activităților va fi reprogramată.
Pentru informații suplimentare sau mai multe detalii, SC Coral Impex SRL poate fi contactată la nr. de telefon 0268/331.299 sau e-mail:coralbrasov@coralimpex.ro.
Detalii produse folosite:
Conform fișei tehnice, Cymina Super este clasificat ca periculos în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1272/2008 (CLP) (și cu modificările și completările ulterioare).
Măsuri de prim ajutor
OCHI: Scoateți lentilele de contact. Spălați imediat cu multă apă timp de cel puțin 15 minute, deschizând bine pleoapele.
Consultați un medic dacă problema persistă.
PIELEA: Scoateți hainele contaminate. Faceți duș imediat. Sunați imediat la un medic. Spălați hainele contaminate înainte
de a le refolosi.
INHALARE: Scoateți subiectul la aer curat. Dacă respirația se oprește, respirați artificial. Sunați imediat la un medic.
INGESTIE: Apelați imediat un medic. Nu provocați voma. Nu dați nimic care nu este autorizat în mod expres de către
medic.
Conform fișei tehnice, Vectobac WG nu conține nicio substanță considerată ca fiind persistentă, ce se acumulează sau este toxică (PBT).
Măsuri de prim ajutor:
Atunci când simptomele persistă sau în toate cazurile în care există cel mai mic dubiu, trebuie consultat un medic.
Contact cu ochii: Se va spăla bine cu multă apă, inclusiv sub pleoape. Dacă persistă iritația oculară se va consulta un medic specialist.
Contact cu pielea: Se vor scoate imediat toate hainele contaminate. Se va spăla imediat cu apă și săpun.
Inhalare: Se va ieși la aer curat. Atunci când simptomele persistă sau în toate cazurile în care există cel mai mic dubiu, trebuie consultat un medic.
Ingerare: Se va clăti gura. Niciodată nu se va încerca să se forțeze o persoană inconștientă să înghită. NU se va induce stare de vomă. În caz de înghițire se va consulta imediat un medic.
Este timpul pentru schimbarea abordării? Las un link și un document în care se discută reducerea utilizării pesticidelor.
Leave a Reply