Creșa din Coresi – Tractorul a fost finalizată. De luni încep înscrierile

În cursul zilei de astăzi, primarul Allen Coliban și viceprimarul Flavia Boghiu au prezentat cea de a zecea creșă din municipiul Brașov, construită în cartierul Coresi pe str. Camil Petrescu nr. 9B. Aceasta este prima din acest cartier construită după 1989 și face parte din programul municipalității de asigurare a facilităților de învățământ pentru cei mici, mai ales în noile cartiere. De luni, brașovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul pot depune dosarele de înscriere, la serviciul public ,,Creșa Brașov”, pe str. Apollo nr. 2.

Dragi brașoveni, am finalizat lucrările la creșa din zona nouă a cartierului Tractorul, în zona Coresi. Este o creșă cu o capacitate de 5 grupe, 64 de copii, parte a celui mai amplu program de dezvoltare de infrastructură educațională care se desfășoară în România: 5 creșe și 8 grădinițe care sunt acum proiecte în derulare, în municipiul Brașov. Este un proiect care a costat 8 milioane de lei. Lucrările au început anul trecut în luna mai și iată, astăzi, finalizăm aceste lucrări. De luni, 21 august, vor începe înscrierile pentru această creșă. Este o veste bună pentru toți brașovenii, dar mai ales pentru locuitorii cartierului Tractorul, un cartier în care în ultimii 50 de ani nu s-a construit o altă creșă”, a declarat primarul Allen Coliban.

Creșa are trei niveluri, demisol, parter și etaj, și se adresează în principal copiilor din zona nouă a cartierului Tractorul. Este una dintre cele două unități de învățământ destinate celor mici din acest cartier, realizate pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar, cealaltă fiind grădinița de pe str. Ion Popasu.

Clădirea este amplasată pe un teren cu suprafața de 3.167 de metri pătrați, teren donat municipalității de dezvoltatorul cartierului Coresi, și are dotările necesare pentru a asigura servicii pentru 5 grupe de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

Descrierea funcțională a clădirii este următoarea:

La demisol sunt organizate spațiile utilitare pentru funcționarea creșei: bucătărie, depozite pentru alimente separate pe categorii, spălătorie, vestiare pentru personal, dotate cu dușuri și grup sanitar. Bucătăria are o zonă dedicată preparării/tăierii alimentelor, o zonă de bucătărie caldă, bucătărie rece, preparare finală și spălător vase.

La parter sunt sălile pentru cele 5 grupe, holul de acces – care va funcționa ca spațiu de filtrare a copiilor – cabinetul medical, izolatorul și camera de tratament. Copiii vor avea vestiare organizate pe grupe de vârstă, toate luminate și ventilate natural. Fiecare grupă de copii are propriul grup sanitar.

Tot la acest nivel este dispus un oficiu de preparare finală hrană, unde mâncarea este transportată cu liftul,  aranjată în farfurii și distribuită la mese.

Pentru grupa mică, de bebeluși, sunt prevăzute un vestiar și o zonă de schimbat, dotată cu mese de înfășat.

La etaj sunt dispuse spațiile folosite de personalul creșei, educatoare, coordonator personal de specialitate, psiholog/logoped. De asemenea, este prevăzută o sală de întruniri pentru seminarii de pregătire a cadrelor didactice, aceasta putând fi folosită și pentru întâlnirile cu părinții.

Cabinetul psihologului este dotat cu un spațiu de terapie pentru copii.

Pentru a completa necesarul de energie, creșa este dotată cu panouri fotovoltaice.

 

Etapa de înscriere la Creșa nr. 10

De luni, 21 august, și până la sfârșitul acestei luni se desfășoară etapa de înscriere pentru copiii din acest cartier.

Încep înscrierile pentru locurile de la creșa nouă din Coresi. Începând de luni, 21 august, părinții pot depune dosarele pentru evaluare. Toată etapa de înscriere și procedura de contestații se va finaliza pe 22 septembrie, după care îi vom putea primi pe cei mici în noua creșă din cartierul Coresi”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Depunerea dosarelor de înscriere se va face în perioada 21-31 august, în urma unei programări, la sediul ,,Creșa Brașov”, str. Apollo nr. 2, în intervalul orar 09:00-17:00 (luni-joi), respectiv 09:00 – 16:00 (vineri). Detalii puteți afla și pe site-ul serviciului, https://www.cresebrasov.ro.

Pe lângă criteriile generale de departajare stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educației*, se vor aplica o serie de criterii specifice astfel încât să se poată face o departajare clară și transparentă a fiecărui dosar depus.

Printre criteriile specifice** aprobate în acest an sunt: vârsta copilului – copii peste 2 ani primesc un punctaj mai mare, domiciliu – cei care locuiesc aproape de creșe primesc 5 puncte, la fel ca în cazul celor în care ambii părinți lucrează sau copiii aflați în situații vulnerabile.

În anul școlar 2023 -2024, în Brașov sunt funcționale 10 creșe, cu un număr total de 1.134 de locuri.

Primăria Brașov are în derulare, în diferite faze, alte proiecte pentru construirea de creșe: Tractorul – pe str. Ioan Socec (depoul de tramvaie); Bartolomeu – Avantgarden, pe str. Lebedei și în Stupini, pe str. Fundăturii.

Sursa foto: Primăria Brașov

* Criteriile generale stabilite de Ministerul Educației, cuprinse în Metodologia – cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari în unitățile de învățământ cu personalitate juridică (art. 23, Regulamentul de înscriere al copiilor în creșele aflate în structura Creșei Brașov):

  1. a) copilul are vârsta de 2 ani împliniți până la sfârșitul anului calendaristic în curs;
  2. b) domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți/al reprezentantului legal este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea de înscriere;
  3. c) ambii părinți ai copilului/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează/părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu, în termen de 30 de zile de la începutul anului școlar sau părintele copilului nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului; situațiile în care părintele/reprezentantul legal face dovada existenței unei activități de tip PFA/S.R.L. se asimilează cu cea a părinților/ reprezentanților legali care lucrează;
  4. d) cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
  5. e) existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  6. f) existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
  7. g) cel puțin unul dintre părinți/părintele unic/reprezentantul legal al copilului se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la agenția pentru ocuparea forței de muncă;
  8. h) părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea.

 

** Criteriile specifice de departajare, aprobate de Consiliul de Administrație al Creșei Brașov (art. 23, Regulamentul de înscriere al copiilor în creșele aflate în structura Creșei Brașov):

1). vârsta copilului (conform certificatului de naștere)

a). între 0 și 12 luni = 1 punct

b). între 12 și 18 luni = 2 puncte

c). între 18 și 24 luni = 3 puncte

d). între 24 și 30 luni = 4 puncte

  1. e) între 30 și 36 luni = 5 puncte

2). domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele depune cererea de înscriere

a). până la 500 m = 5 puncte

b). între 500 m și 1 km = 4 puncte

c). între 1 km și 1,5 km = 3 puncte

d). între 1,5 km și 2 km = 2 puncte

e). între 2 km și 2,5 km =1 punct.

Măsurarea distanței se va realiza prin intermediul aplicației Google Maps pe cale pietonală.

3). activitatea părinților/reprezentanților legali:

a). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care lucrează = 5 puncte

b). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului = 3 puncte

c). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care nu lucrează sau nu poate face dovada că lucrează = 1 punct

4). cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi = 4 puncte

5). existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004 = 5 puncte

6). familie monoparentală – existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte = 10 puncte 7). pentru fiecare părinte/reprezentant legal al copilului care se încadrează în una dintre situațiile:

  • pensionat în conformitate cu prevederile legale = 2 puncte
  • cu certificate de handicap = 2 puncte
  • șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă= 2 puncte.

8). părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea, calculat astfel:

  • 1 copil= 1 punct
  • 2 copii = 2 puncte
  • 3 copii și mai mulți de 3 copii = 3 puncte

9). categoriile vulnerabile, aflate în situații de risc – se atașează ancheta socială/planul de servicii întocmit de D.A.S. Brașov sau Direcția Generală pentru Protecția Copilului, hotărâri judecătorești sau acte medicale, după caz. Sunt categorii vulnerabile, aflate în situații de risc:

a). copilul cu dizabilități/ probleme de dezvoltare psiho-motorii= 5 puncte

b). copilul aflat în plasament în familie =5 puncte

c). copil adoptat/ aflat în procedura de adopție =5 puncte

d). copil provenit din zona conflictului armat din Ucraina= 2 puncte. Părinții ucraineni (cel puțin unul dintre ei) trebuie să facă dovada unui loc de muncă

10). părintele/reprezentantul legal are calitatea de angajat al Creșei Brașov = 3 puncte.

 

*** În cazul în care există situații de baraj și după aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, se vor aplica următoarele criterii în ordinea de mai jos :

1). Copil cu dosar în așteptare în anul școlar 2022-2023 = 2 puncte

2). Copil cu frate/soră minor/ă care urmează o formă de învățământ (preșcolar, școlar – până la nivelul clasei a IV-a) în proximitatea creșei = 2 puncte. Dovadă pentru acest criteriu este adeverința de la unitatea de învățământ aflată în proximitatea creșei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.