Argumentele prezentate de organizații:
1. Grindul Chituc este o zonă extrem de importantă pentru avifaună în general (importanța în migrație și pentru o serie de specii de pe Anexa 1 a directivei Păsări și de pe Lista Roșie a Păsărilor din România).
2. Studiile anterioare referitoare la oportunitatea amplasării de facilități de producere a energiei regenerabile în Rezervația Biosferei Delta Dunării în general, și pe Grindul Chituc în special, denotă în mod clar efectul negativ ale acestor investiții asupra speciilor din rezervație. Totodată, aceste studii propun ca alternativă de amplasament dealurile din partea centrală a Dobrogei.
3. Reglementările în lucru ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European referitoare la desemnarea zonelor de interes pentru producerea de energie regenerabilă.
4. Cerințele exprese de amplasare a parcurilor eoliene din Planurile Naționale de Acțiune aprobate prin Ordin de Ministru ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România.
Grindul Chituc face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, zonă protejată cu statut de protecție multiplă atât internațională (Rezervație a Biosferei, Sit Ramsar, Arie de Protecție Specială Avifaunistică și Sit de Importanță Comunitară), cât și națională. Din cele 365 de specii de păsări listate pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării pe Grindul Chituc până în prezent au fost identificate peste 300 de specii de păsări. Totodată, Grindul Chituc este situat pe culoarul de migrație Via Pontica, și este o zonă de realimentare extrem de importantă pentru păsări migratoare. Sunt cel puțin 6 specii de păsări rare care au fost semnalate doar în această locație în România.
Potrivit unui studiu realizat de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” în 2012, instalarea de turbine eoliene pe aceste terenuri va influenţa negativ populațiile diverselor specii de păsări pe teritoriul Dobrogei, mai ales acolo unde turbinele eoliene se vor interpune între zonele de odihnă şi cele de hrănire.
Reglementările în lucru ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European referitoare la desemnarea zonelor de interes pentru producerea de energie regenerabilă exclud siturile Natura 2000 și parcurile și rezervațiile naturale, rutele identificate de migrație a păsărilor și a mamiferelor marine, conform celor mai bune date disponibile, coridoarele ecologice.
Creșterea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile este necesară pentru a atinge obiectivele climatice și energetice ale UE. În același timp este de la sine înțeles că această dezvoltare nu trebuie să aibă loc în detrimentul naturii și al ariilor naturale protejate și nu ar trebui să compromită obiectivele existente în materie de biodiversitate.
Sursa foto: Federaţia Coaliţia Natura 2000 România
Leave a Reply