Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a dat publicității mesajul persoanei care și-a dat foc pe Drumul Vechi. Documentul arată disensiuni între urmașii martirilor eroi și revoluționari

Pe 8 iunie 2023 citeam într-un articol publicat de The Epoch Times România știrea că „Mama unui copil ucis la Revoluţie şi-a dat foc chiar de Ziua Eroilor, în semn de protest”.

Era o știre despre un eveniment care avusese loc pe data de 25 mai 2023, Ziua Eroilor, zi în care oficialitățile se pozau și dădeau comunicate de presă cu depuneri de coroane.

Articolul a fost publicat după postarea de pe Facebook a lui Cătălin Giurcanu, pe care o puteți vedea în continuare.

Crezând că mi-a scăpat informarea, am verificat imediat fluxurile de comunicare de la ISU Bv, IPJ Bv, Primăria Brașov și Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. Nimic, nicio instituție nu a comunicat nimic.

Oribila realitate era că Ileana Negru, mama Eroului Martir Florin, împușcat la Revoluție la vârsta de 12 ani, și-a dat foc nemaiputând accepta umilința autorităților.

Redau mesajul pe care l-a scris în ziua în care și-a dat foc.

În semn de protest după 33 de ani de suferință, durere, umilință, batjocură.
Azi pun capăt umilinței chiar cu prețul vieții.
Trag un semnal de alarmă în memoria Eroilor, Răniților, Reținuților.
Vrem Proclamația, punctul 8 de la Timișoara. Revoluția e a noastră, nicidecum a Comuniștilor ce ne-au furat-o. Ilici Iliescu Torționarul, Criminalul, ce ne-a ucis copilașii.
Eroii Răniți Reținuți au merite deosebite, nu Luptători și Revoluționari.
Ei și-au varsat sângele pentru Libertate.
Ei au fost împuscați strigând jos Comunismul, vrem Libertate.
Ei au fost bătuți, batjocuriți, umiliți și retinuți de comuniști.
Nu luptători și revoluționari, pentru ce au merite deosebite cu rol determinat?
Asta e umilința părinților copiilor, soților, soțiilor.
Frați români care vă iubiți Țara, treziți-vă, e momentul să ne câștigăm meritul revoluției României din decembrie 1989.
Eroii noștri nu-s lăsați să-şi doarmă somnul de veci bine meritat.
25 05 2023

Acest mesaj nu a fost făcut public timp de 21 de zile. De ce au ales autoritățile și, mai ales justiția, să nu comunice decât forțați de faptul că evenimentul a ajuns în atenția publicului? Pentru că Revoluția din 89 este un subiect care-i deranjează, pe care îl vor dat uitării? Pentru că se văd disensiunile dintre urmașii martilor eroi și revoluționari?

Decizia de comunicare în cazul justiției nu arată altceva decât o puternică politizare a acesteia. Această decizie ar trebui să se soldeze cu demisia șefilor instituției care în mod voit au refuzat să comunice. Și aici vorbesc de ISU Bv, IPJ Bv și Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. Ce au făcut șefii acestor instituții nu este altceva decât un grav derapaj de la democrația pe care România a câștigat-o cu sângele celor omorâți în 89 și o umilință față de urmașii celor căzuți.

Iată cum a argumentat Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov refuzul de a furniza informații: „ancheta este încă la început și era necesar să fie strânse probe în vederea lămuririi situației de fapt. Raportat la fiecare speță în parte, organul de urmărire penală stabilește când este oportun să ofere informații, urmărirea penală fiind nepublică”.

Justiția a uitat că românii au ieșit în stradă pentru justiție în 2017, iar magistrații de la mai multe unităţi de parchet din Braşov au uitat că în 2019 au protestat împotriva modificărilor anunţate de ministrul Tudorel Toader la Legile Justiţiei. Proteste care au fost susținute și de cetățeni. Nu, nu au uitat nimic, doar au jucat politic, așa cum o fac de multe ori.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a făcut public mesajul doamnei Negru doar după protestul care a avut loc în 14 iunie în fața instituției.

Iată și mesajul care anunța protestul, publicat pe pagina de Facebook Portalul Revoluției Române:

„Noi, urmași, răniți, reținuți și luptători ai Revoluției din Decembrie 1989 organizăm în ziua de 14 iunie 2023, la Brașov, un PROTEST pentru VICTIMELE REVOLUȚIEI ROMÂNE DIN DECEMBRIE 1989.
Protestul se va desfășura între orele 12.00 – 13.00, în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov și orele 14.00 – 15.00, în fața Casei Județene de Pensii Brașov.
Suntem alături de familia Negru care a trecut printr-o cumplită tragedie ce ar fi putut fi evitată dacă instituțiile statului și-ar fi făcut datoria în aflarea criminalilor care au ucis cu sânge rece, fără discriminare femei, bărbați, dar și copii cu vârste fragede.
Este inadmisibil ca după 33 de ani, o mamă care și-a pierdut copilul de 12 ani la Revoluție să ajungă să-și dea foc în semn de protest! Asta denotă încă o dată că statul român este, într-adevăr, un stat eșuat, în care clasa politică nu mai este interesată (dacă a fost vreodată) de aflarea adevărului, de înfăptuirea cu celeritate a justiției în România, precum și de alinarea suferințelor răniților și urmașilor celor uciși la Revoluție.
Ne întrebăm câți oameni ar mai trebui să moară pentru ca statul român să realizeze faptul că este dator cu un răspuns în fața miilor de victime ale Revoluției și că, tototdată, este dator în fața istoriei de a da un răspuns clar despre cum a apărut un nou stat democratic clădit din sângele Eroilor Martiri.
Felul în care s-au comportat autoritățile române ne aduce aminte de metodele de tristă amintire, în care orice gest de rezistență și de sacrificiu era mușamalizat de către un regim totalitar.
Dacă am ajuns ca la 33 de ani de la Revoluția Română să avem parte de un astfel de răspuns din partea instituțiilor statului român, înseamnă că ceva este fundamental greșit în mentalitarea oamenilor care lucrează în aceste instituții. Înseamnă că deși sunt oameni tineri, se perpetuează mentalitățile comuniste în care „se face totul” pentru a nu deranja eșaloanele superioare.
De altfel, putem afirma cu tărie că România actuală nu este nicidecum România pentru care părinții, copiii, frații și surorile noastre s-au jertfit.
România de astăzi este un loc în care meritocrația rămâne un vis, este un loc din care au plecat peste 5 milioane de români în alte țări, este un loc în care presa este aservită politicului, este un loc în care magistrații au lefuri și pensii speciale numai pentru a reuși tergiversarea Dosarului Revoluției și achitarea faptelor de corupție.
Dorim să adresăm o întrebare tuturor politicienilor:
De ce mai depun coroane de flori în fiecare decembrie al fiecărui an în condițiile în care REVOLUȚIA ROMÂNĂ NU ÎNSEAMNĂ NIMIC pentru ei?
Marcu Georgescu, Facebook, marti, 13 iunie ac,”

În continuare, redau comunicările instituțiilor în ordine cronologică, toate făcute după apariția evenimentului în spațiul public.

Prima comunicarea a venit de la IPJ Brașov pe data de 9 iunie 2023.

„Cu privire la incidentul din data de 25 mai a.c., ce a avut loc pe drumul forestier “Drumul Vechi” din zona Poiana Brașov, pentru care au fost făcute solicitări, vă comunicăm următoarele:
La data de 25 mai 2023, în jurul orei 18.00, Poliția Stațiunii Poiana Brașov a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex feminin și-ar fi dat foc în zona Poiana Mică a stațiunii Poiana Brașov.
Polițiștii s-au deplasat cu operativitate la fața locului, iar din cercetările efectuate până la acest moment a rezultat că o femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Brașov, și-ar fi dat foc pe drumul forestier „Drumul Vechi”, ce face legătura între zona Poiana Mică și strada Poiana Ruia din Stațiunea Poiana Brașov.
În urma leziunilor produse ca urmare a acțiunii de incendiere persoana vătămată a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și s-a constatat decesul.
Cu ocazia cercetării la fața locului, polițiștii au identificat un recipient din plastic transparent prezentând urme de combustibil lichid, o brichetă și o bucată de carton care conținea un mesaj.
În cauză a fost întocmit un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „ucidere din culpă”, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, urmând ca, la finalizarea acestora, să se propună soluție legală.”

În aceeași zi cu IPJ Brașov, Casa Județeană de Pensii Brașov a emis un comunicat, prin care mentionau că textul postat de Cătălin Giurcanu afectează negativ imaginea instituției.

„Ca urmare a stirilor aparute in media, avand la baza relatarile domnului Catalin Giurcanu, care afecteaza in mod negativ imaginea Casei Judetene de Pensii Brasov, facem următoarele precizări:
Conform evidențelor Casei Județene de Pensii Braşov, doamna Negru Ileana beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, o indemnizație de gratitudine in cuantum de 918 lei si de o indemnizatie lunara in cuantum de 1102 lei acordate in baza Legii nr. 341/2004 – Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului Lupeni – august 1977, cu modificările și completăriele ulterioare.
În data de 16.05.2023, doamna Negru Ileana s-a prezentat la Casa Județeană de Pensii Braşov pentru a solicita reordonanțarea plății indemnizațiilor neîncasate, aferente lunilor aprilie si mai 2023.
Menţionăm că cererea a fost soluționată favorabil, cu celeritate, prin virarea în data de 23.05.2023, in contul bancar, a sumelor restante.
CONDUCEREA CJP BRASOV”

La solicitările presei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a făcut următoarele precizări în 9 iunie 2023:

fiind ancheta la început, este esențial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situația de fapt. În prezent, se fac cercetări în rem cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă, iar în cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza morții.
Legat de mesajul lăsat de victimă, fac precizarea că nu putem reda conținutul acestuia, dar pot menționa că doamna era nemulțumită de evoluția lucrurilor în România după Revoluția din 1989, data de 25 mai fiind și ziua în care se comemorează eroii revoluției.

Ancheta este încă la început și era necesar să fie strânse probe în vederea lămuririi situației de fapt. Raportat la fiecare speță în parte, organul de urmărire penală stabilește când este oportun să ofere informații, urmărirea penală fiind nepublică.

Urmând ca pe 14 iunie 2023 să emită un comunicat de presă la care au atașat și mesajul doamnei Negru.

„În considerarea interesului public manifestat recent cu privire la incidentul din data de 25 mai 2023, petrecut pe raza staţiunii Poiana Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov dă următorul comunicat de presă:
La data de 25 mai 2023, organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Staţiunii Poiana Braşov au dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută de articolul 192 alineatul 1 Cod Penal, situația de fapt reţinută fiind următoarea:
La data de 25 mai 2023, o persoană de sex feminin în vârstă de 66 de ani s-ar fi autoincendiat pe drumul forestier cunoscut drept “Drumul Vechi” din zona Poiana Mică, situat pe raza Staţiunii Poiana Braşov, ulterior decedând.
La faţa locului, în proximitatea victimei, a fost identificată o bucată de carton de culoare albă, care avea lipită o panglică în culorile drapelului naţional pe colţul din stânga-sus. Alături de prezentul comunicat, facem public conţinutul mesajului inscripţionat.
Cercetarea penală este în desfăşurare, fiind dispusă realizarea unei autopsii medico-legale. Ulterior dobândirii raportului de autopsie şi a obţinerii tuturor probelor necesare, procurorul de caz va dispune o soluţie în acord cu prevederile legale.
În funcţie de evoluţia anchetei, vom reveni cu noi comunicate de presă.
25 mai 2023”

Parchetul și-a datat comunicatul emis în 14 iunie cu data de 25 mai 2023, „eroare” asupra căreia au revenit cu următoarele precizări:

În legătură cu comunicatul de presă dat astăzi privind incidentul din staţiunea Poiana Braşov din data de 25 mai 2023, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov dă următorul comunicat rectificativ de presă:
Din eroare s-a consemnat data comunicatului de presă ca fiind 25 mai 2023, data întocmirii sale fiind data publicării, respectiv astăzi, 14 iunie 2023.
Ne asumăm public această eroare neintenţionată şi ne cerem scuze pentru confuzia creată.
14 iunie 2023

O ipoteză este aceea că acel comunicat a fost scris pe 25 mai, dar n-a mai fost trimis. Iar când a fost trimis pe 14 iunie au omis schimbarea datei.

ISU Brașov nu a avut nicio comunicare oficială pe acest subiect nici până la această dată, nici măcar să explice de ce nu au comunicat.

Nici Primăria Brașov nu a comunicat nimic pe subiect. De altfel, primarul și Primăria Brașov tratează cu aceeași lipsă de respect urmașii eroilor martiri ai Revoluției din 89. Reamintesc că primarul a spus că pentru Monumentul Eroilor 1989 se va organiza un concurs de soluții, oferind două orizonturi de timp, unul la final de iulie 2021 pentru demararea procedurilor necesare concursului de soluții și unul la final de 2021 pentru anunțarea câștigătorului concursului. Nu a existat niciun concurs de soluții și suntem în iunie 2023, la doi ani de la întâlnirea în care primarul Allen Coliban își lua acest angajament în fața familiei Vlase.

Iată, o altă umilință față de urmașii eroilor martiri.

În urma evenimentului din 25 mai 2023, al gestului final al doameni Negru, Brașovul arată că are două mari probleme: derapajul de la democrație al instituțiilor și umilința la care sunt supuși urmașii eroilor martiri ai Revoluției din 89 și, ceea ce se știe dar se dorește ținut sub tăcere, disensiunile dintre urmași și revoluționari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.