România ar putea pierde finanțarea europeană pentru Autostrada Sibiu – Pitești dacă nu prezintă clarificări la măsurile pentru reducerea impactului de mediu

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, atrage atenția asupra faptului că Guvernul Orban ar putea pierde finanțarea nerambursabilă pentru Autostrada Sibiu – Pitești. Acesta acuză Guvernul Orban că mimează transparența și profesionalismul și nu vor să publice scrisoarea prin care Comisia Europeană spune că finanțarea nu este justificată pe partea impactului de mediu. Probleme identificate privesc impactul de mediu asupra speciilor protejate din 11 arii Natura 2000.

În scrisoare trimisă de Comisia Europeană României la data de 23 decembrie 2019, ca răspuns la aplicația trimisă de România în 25 octombrie 2019 pentru finanțarea Autostrăzii Sibiu – Pitești, se arată că România nu a stabilit obiective specifice, măsurabile, care să vizeze conservarea celor 11 arii Natura 2000 pe care ar urma să le traverseze autostrada. Obiectivele care se regăsesc în planurile de management sunt mult prea generale pentru a se înțelege în ce mod se vor păstra, restaura și conserva habitatele diferitelor specii protejate din aceste arii.

Practic, Comisia cere ca obiectivele specifice să fie însoțite de măsuri cantitative și calitative.

Impactul asupra ariilor protejate nu este diminuat suficient

Proiectul Autostrăzii are un impact semnificativ, iar măsurile ar trebui să explice cum vor fi reduse toate probleme de mediu identificate. În acest sens, Comisia ia ca exemplu gândacul Morimus funerus, care va fi afectat puternic și, deși sunt presentate 19 măsuri pentru diminiuarea impactului, nu sunt furmizate argumentele. Comisia cere că în cazul situațiilor în care impactul e catalogat ca fiind moderat să fie prezentate măsuri care să ducă impactul la nesemnificativ.

Gândacul este folosit doar ca exemplu în scrisoarea Comisiei și nu este motivul pentru care s-ar putea pierde finanțarea.

Comisia mai aduce în vedere faptul că Autostrada Sibiu – Pitești și drumul DN 7 creează o dublă barieră pentru speciile protejate, mergând în paralel pe o lungă porțiune.

Comisia acordă un termen de două luni, până pe 23 februarie 2020, pentru trimiterea clarificărilor, de la data trimiterii scrisorii. În absența unui răspuns sau a unor clarificări insuficiente, Comisia poate lua decizia de a refuza finanțarea autostrăzii Sibiu – Pitești.

Răzvan Cuc spune că acordul de mediu pentru Autostrada Sibiu- Pitești a fost obținut în 2018, față de care consultantul UE, JASPERS, nu a formulat observații. Răzvan Cuc vorbește de un aviz favorabil dat de JASPERS, dar acest aviz nu este arătat, fiindcă tot spune de transparență. Și mai trebuie precizat că JASPERS nu dă aprobări și, în absența unor documente, am putea vorbi de o corespondență purtată cu JASPERS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.