George Scripcaru vrea atribuții de control pe partea de mediu și spune că a primit un necesar pentru achiziția de laboratoare mobile pentru măsurarea calității aerului

Primarul Brașovului anunță că a discutat cu prefectul Brașovului despre înființarea unui grup de lucru care vizează aplicarea unor măsuri și a unor regulamente adoptate deja prin HCL, dar care nu sunt aplicate. Acesta spune că deficiența în aplicare ține de faptul că există niște instituții care nu iau măsurile care se impun. În acest grup de lucru ar trebui să fie Garga de Mediu Brașov, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Direcția Agricolă, APIA.

George Scripcaru a ținut să menționeze de ferma de vaci de la Sânpetru, care utilizează bălegarul pentru fertilizarea terenurilor agricole, lăsând să se înțeleagă că este o sursă importantă de poluare. Acesta mai spune că toată lumea acuză primarul Brașovului, că nu face nimic în această privință, dar că ferma este la Sânpetru, unde nimeni nu atrage atenția primarului din Sânpetru, iar APIA dă bani fermei pentru că fertilizează terenul.

Subiectul fertilizării a fost băgat la înaintare pentru a distrage atenția de la marii poluatori, groapa FinEco și cei industriali. Fertilizarea cu bălegar natural nu se practică doar de doi-trei ani de când se simt puternic mirosurile, la o frecvență aproape zilnică. Fertilizările cu bălegar natural se fac dintotdeauna, în toate localitățile din jurul Brașovului. Și se fac în anumite perioade ale anului. Ar fi trebuit ca Brașovul să aibă o problemă cu mirosuri de zeci de ani.

În privința promisiunilor făcute la întâlnirea de la Primărie din 20 decembrie 2019, cu privire la alocarea de fonduri pentru achiziția de laboratoare mobile, George Scripcaru a precizat că a primit un necesar pentru achiziții de la consilierul său pentru probleme de mediu, Bogdan Micu, iar Garda de Mediu Brașov și APM Brașov nu au trimis referate de necesitate. Urmează să se stabilească câte echipamente vor fi achiziționate și ce valoare vor avea acestea.

Cu privire la FinEco, George Scripcaru a precizat că a cerut companiei să prezinte un program investițional foarte clar, pe partea de echipamente care trebuie achiziționate și instalate la groapă, în special echipamentele de captare a gazelor emise și a cerut ca aceste echipamente să fie instalate până la mijlocul anului 2020. George Scripcaru anunță că l-a delegat pe viceprimarul Laszlo Barabas pentru a se ocupa de această problemă și să facă monitorizare săptămânală.

Cu privire la invitația făcută de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Geroge Scripcaru a precizat că prin vizita de la minister urmărește corelarea anumitor ordine de ministru. Propunerile pentru corelarea ordinelor de ministru sunt deja trimise prin Bogdan Micu, anunță primarul. Tot George Scripcaru spune că datorită unor inadvertențe pe parte legislativă nu se pot lua anumite măsuri la nivelul administrației locale. Practic, George Scripcaru vrea să obțină atribuții de control.

Legat de instituții și atribuții se ridică întrebarea de ce există două instituții, aparent similare, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, care sunt într-o stare de incapacitate instituțională completă? De ce nu se abordează și acest subiect, astfel încât din cele două să se facă o instituție funcțională și eficientă?

Invitația la Minister a fost făcută pe data de 7 ianuarie 2020, „în scopul discutării stadiului realizării măsurilor din Planul Integrat de calitate a aerului în municipiul Brașov, pentru NO2/NOX și PM10 stabilite pentru perioada 2018 – 2022, aprobat prin HCL nr. 628/2018, vă invit să paricipați, împreună cu experții cu responsabilități în domeniu din cadrul Primăriei Brașov, la întâlnirea organizată în data de 20.01.2020 la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”.

Primarul Brașovului a fost invitat la Minister alături de primarii din București și Iași.

Leave a Reply

Your email address will not be published.