Este comunicarea deputatului Marian Rasaliu în cazul românului refuzat la cazare într-o locație din Olanda un derapaj?

La finalul lunii martie, un cetățean român scria pe Facebook o postare în care își exprima nemulțumirea pentru faptul că unitatea unde avea rezervată o noapte i-a anulat cazarea pe motiv de naționalitate. În nemulțumirea sa a scris „rușine Olanda”, făcând trimitere la un acord invocat de către unitatea de cazare cu municipalitatea din Tilburg, prin care cetățenii români nu mai pot fi cazați.

În imagine puteți vedea postarea persoanei căreia i s-a refuzat cazarea și mesajul primit de la unitatea de cazare.

MAE s-a autosesizat, scrie Europa FM, iar Ambasada României la Haga a cerut clarificări, în regim de urgență, de la hotel și Primăria din orașul Tilburg.

Din mesajul unității de cazare reiese un caz de discriminare pe bază de naționalitate. Dar în contextul în care MAE s-a implicat pentru rezolvarea situației, în comunicatul emis pe 5 aprilie 2023, deputatul Marian Rasaliu extinde acuzația de discriminare la nivelul întregului stat olandez. Procedează corect parlamentarul român față de statul olandez? Nu ar fi trebui ca deputatul Marian Rasaliu să ceară detalii de la MAE și de la Ambasada României în Olanda înainte de a comunica pe subiect? Nu cumva, comunicatul în forma transmisă alimentează un discurs pe bază de ură?

Redau în continuare comunicatul:

Marian Rasaliu: “Arătăm respect Olandei și poporului olandez, dar vrem, la rândul nostru, să fim respectați și nu discriminați!”

Parlamentarul PSD Marian Rasaliu a luat atitudine în cazul cetățeanului român căruia i-a fost refuzată cazarea într-un hotel din Olanda din cauza naționalității. Deputatul, membru al Comisiei pentru politică externă, a avut o intervenție în Parlament pe această temă.

“Discriminarea la adresa românilor trebuie să înceteze!
Cazul românului refuzat la cazare în Olanda doar pentru că este român reprezintă un semnal de alarmă că lucrurile degenerează. Vorbim clar de discriminare. Ajungem să ne fie rușine cu propria naționalitate? Suntem considerați cetățeni de mâna a doua într-o Uniune Europeană bazată pe principiul nediscriminării.

Nu este prima dată când Olanda nu acordă respectul cuvenit țării noastre și cetățenilor ei. Deși de 11 ani România este pregătită pentru a adera la Spațiul Schengen și respectă toate criteriile, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen în luna decembrie 2022.

România trebuie să își protejeze cetățenii. Instituțiile abilitate trebuie să fie ferme de această dată și să sancționeze acest derapaj. Poate ar trebuie să se aplece mai mult pe aceste subiecte și reprezentanții Ministerului Român de Externe.

Arătăm respect Olandei și poporului olandez, dar vrem, la rândul nostru, să fim respectați! Ne-am săturat să fim o țară de mâna a doua, căreia să i se aplice mereu dublul standard! Totodată, solicit Ministerului Român de Externe o informare din partea ambasadorului României în Țările de Jos vizavi de această situație.” se arată în declarația politică susținută de către deputatul PSD Marian Rasaliu.

Față de toată situația, am solicitat un punct de vedere de la Ambasada Olandei în România, care, în răspuns, a transmis comunicarea municipalității din Tilburg. În comunicare, municipalitatea din Tilburg spune că nu există acordul menționat de către unitatea de cazare. De asemenea, orașul Tilburg nu are politici prin care să impună unităților de cazare restricții cu privire la persoanele cazate. Primarul din Tilburg, semnatarul comunicării, spune despre caz că este unul de discriminare.

Unitatea de cazare în cauză spune că există o scrisoare din partea municipalității Tilburg prin care se poate refuza cazarea. Dar primarul spune că a existat o corespondență anterioară cu unitatea de cazare cu privire la un caz de prostituție descoperit în unitatea de cazare și că a fost aplicată și o amendă de 5000 de euro pentru proprietarul și managerul unității de cazare.

Recently, a Romanian visitor to our city was turned away from a Bed & Breakfast. Astounded at the way he had been treated, this gentleman shared his indignation on social media when he returned home. The B&B informed him that it was only following City of Tilburg policy in turning him away.

Nothing could be further from the truth. The City of Tilburg does not pursue any policy that prescribes to hotels, guesthouses or hostels who they should or should not allow to stay on their premises. In a full and frank exchange with the City Council yesterday evening, I clearly stated my view on this matter: this incident is discrimination.

The B&B claims to have a letter from the City of Tilburg to the effect that refusing certain guests is in line with municipal policy in the City of Tilburg. No such letter exists. My correspondence with the owner of this B&B in my capacity as mayor concerns a measure under administrative law, taken after evidence of illegal prostitution was found on these premises in 2021. Following this discovery, I imposed a fine of €5,000 on both the owner of the premises and the person who runs the B&B for each subsequent violation.

Of course, we are in contact with the B&B about the inaccuracy of its statements and my views on this matter. I will also be issuing a formal letter to make it clear that this is not how we treat guests in Tilburg. We are a welcoming city and we roundly condemn discrimination in all its forms. This is an image we are proud to project and one that we work hard to maintain. Rest assured, I will personally contact the gentleman involved to apologies to him on behalf of the City of Tilburg for the treatment he received.” Theo Weterings, Mayor

Leave a Reply

Your email address will not be published.