Ordinul Ministrului Sănătății privind arondarea judeţelor la centrele regionale a fost repus în dezbatere publică după aproape două luni de așteptare

Proiectul de ordin al Ministrului Sănătății privind arondarea județelor la centrele regionale, necesar pentru demersurile viitoare ale Spitalului Regional Brașov, a fost repus ieri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătății. Noul Ordin a fost pus în dezbatere la aproape două luni după ce Ordinul Ministrului Sorina Pintea a fost retras din consultare.

Ordinul de Ministru este necesar în cadrul realizării studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional Brașov, document cerut și de reprezentanții BERD la Brașov. În cazul Spitalului Regional Brașov, prin acest Ordin se urmărește arondarea județelor Harghita și Covasna la Brașov. Conform referatului de aprobare al Odrinului „arondarea populaţiei din judeţe pe anumite regiuni nu trebuie să constituie un criteriu rigid, iar pentru îmbunătăţirea accesul pacientului pe criterii de distanţă şi timp, se ia în considerare arondarea la centre competente”.

Acest ordin este necesar pentru continuarea proiectului de construcție a Spitalului Regional Brașov. Ordinul de ministru a mai fost în dezbatere publică, dar odată cu schimbarea guvernului, procedura a fost întreruptă. Aseară am avut o discuție cu noul ministru al Sănătății, Victor Sebastian Costache, legat de acest subiect, și domnul ministru mi-a confirmat că a găsit o asoluție pentru reglementarea acestei situații și că proiectul de ordin a fost repus în dezbatere publică, ceea ce înseamnă că și partea de reglementări ce ține de statul român a intrat în linie dreaptă. Vreau să-i mulțumesc domnului ministru că Ministerul Sănătății sprijină în continuare proiectul construirii Spitalului Regional Brașov, un proiect foarte important nu numai pentru comunitatea brașoveană și cetățenii din județele Harghita și Covasna, ci și pentru cetățenii care vizitează Brașovul, prima destinație turistică din România după București. Între timp, experții BERD continuă să își facă treaba în cadrul procedurii de întocmire a studiului de fezabilitate și de pregătire a documentației pentru găsirea partenerului privat care să construiască acest spital. Eu sunt foarte optimist în legătură cu acest proiect și sunt convins că problemele de ordin legislativ se vor rezolva”, a declarat primarul George Scripcaru.

La acest moment, conform Ordinului nr. 1765/2006, la art. 6, pct. 7, Spitalele județene, municipale și locale din județele țării sunt arondate la centrele universitare regionale, după cum urmează: Regiunea de Dezvoltare Centru: spitalele din județele Mureș, Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu sunt arondate centrului universitar Târgu Mureș, respectiv unităților sanitare regionale de tip IA și IB din acest centru.

Modificarea Ordinului prevede introducerea unui nou articol care precizează:
Art. 61. – (1) Arondarea la centrele universitare, prevăzută la art. 6, este valabilă până la construirea unor spitale regionale de urgenţă sau până la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unităţi spitaliceşti, care să permită îndeplinirea integrală a criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenţă locale, judeţene şi regionale din punctul de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi al capacităţii lor de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1764/2006.

Din textul noului Ordin nu reiese că județele Harghita și Covasna urmează să fie arondate Brașovului. Conform, OM 1765/2006, la Art. 9. se precizează că „În cazul în care spitalul în care se află pacientul este mai aproape de un centru regional diferit de cel la care spitalul respectiv este arondat, conform prezentului ordin, transferul poate fi organizat către centrul regional cel mai apropiat.

Ordinul de modificare al OM 1765/2006 va sta în dezbatere până pe 17 februarie 2020, iar Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa propuneri@ms.ro. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site (6 ianuarie 2019) a textului proiectului de act normativ.

Reamintim că la începutul anului trecut, Primăria Brașov și BERD au semnat acordul de asistență tehnică pentru construcția Spitalului Regional Brașov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea municipiului este de 250.000 de euro. Tot atunci, primăria a semnat un contract de realizare a unui studiu de prefezabilitate, care a fost realizat și care stabilește principalele linii care vor sta la baza acestui proiect, iar în luna noiembrie a avut loc prima întâlnire cu consorțiul de firme desemnat de BERD să elaboreze studiul de fezabilitate și documentația necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Brașov. Consorțiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL, un consorțiu cu experiență în construcția a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea.

La sfârșitul lui 2018, după o serie de discuții legate de construcția unui nou spital regional la Brașov, Ministerul Sănătății a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafață de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului.Conform ordinului de ministru, Spitalul Clinic Regional Brașov va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialităţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.