Bugetul de cheltuieli pentru Aeroportul Brașov-Ghimbav este estimat la suma de 27.595.922 lei pentru 2023

În ședința ordinară a Consiliului Județean Brașov din 28 februarie 2023, consilierii votează bugetul de venituri și cheltuieli al Aeroportului Brașov-Ghimbav. Conform documentației aferentă proiectului de hotărâre, veniturile și cheltuielile sunt în sumă estimată de 27.595.922 lei.

Proiectul de hotărâre are și 5 anexe, din care Adrian Veștea a ales să publice un extras din anexe, pe care îl redau în continuare.

Așa cum spuneam, Adrian Veștea a ales să publice doar un extras, o mică parte din documentația aferentă proiectului de hotărâre. Pe lângă proiectul de hotărâre, referatul de aprobare și raportul de specialitate, ar fi trebuit publicate și anexele, după cum urmează:

Anexa 1 – Bugetul de venituri și cheltuieli;
Anexa 2 – Detalierea indicatorilor economico-financiari prevăzuți în bugetul de venituri și cheltuieli și repartizarea pe trimestre a acestora;
Anexa 3 – Gradul de realizare a veniturilor totale;
Anexa 4 – Programul de invevstiții, dotări și sursele de finanțare;
Anexa 5 – Măsuri de îmbunătățire a rezultatului brut și reducere a plăților restante.

Dar acestea nu sunt publicate și iată cum justifică:

Inițiatorul proiectului de hotărâre face trimitere la pct. I, Anexa 6 din Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 3.818 din 30 decembrie 2019 privind aprobarea formatului și structurii bugetului de venituri și cheltuieli al operatorilor economici, precum și a anexelor de fundamentare a acestuia, dar preia doar parțial textul de lege.

La pct. I, Anexa 6 din OM 3.818/2019 scrie astfel: „Anexele de fundamentare nr. 2-5 la ordin nu se publică în Monitorul Oficial al României”. Observați că în ordinul ministrului se face referire la anexele de fundamentare ale ordinului, nu ale anexelor la proiectele de hotărâri CJ sau CL. Inițiatorul scoate din textul de lege părțile la ordin și în Monitorul Oficial al României, păstrând doar Anexele de fundamentare nr. 2-5 nu se publică.

Mai mult, Adrian Veștea le cere consilierilor județeni să voteze că anexele 2-5 nu se publică, justificând cu același ordin de ministru.

Dacă consilierii județeni votează forma propusă, Adrian Veștea va avea apoi justificarea să nu publice datele incluse în aceste anexe. Vorbim de documente publice și despre bani publici.

Cum este posibil acest derapaj? De ce nu vrea Adrian Veștea să se cunoască toate costurile asociate aeroportului? Pentru că s-ar vedea nesustenabilitatea investiției în aeroport? Pentru că cifrele din acele anexe i-ar afecta imaginea electorală?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.