Expoziția MAdC prezintă afișe ale producțiilor cinematografice sau ale evenimentelor science fiction din România ce fac parte din colecția privată a colecționarului Lucian C. Oancea
Proiectul expoziţional se concentrează pe două arii principale de preocupare ale colecționarului Lucian C. Oancea. O primă categorie este destinată evenimentelor science fiction din România anilor ’80. Printre cel șapte afișe originale expuse se numără și unul realizat pentru activitățile Cenaclului Antares din Brașov. A doua serie include afișe de filme și animații de cinema, șase dintre ele fiind ale unor animații celebre ori filme pentru copii. În cadrul colecției va fi expus și afișul original al celui mai vizionat film românesc pe plan internațional, Mihai Viteazul (1971).
„Ne bucurăm să putem aduce publicului o colecție deosebită, care dezvăluie tendinţele designului grafic și explorează o parte a culturii mai puțin supuse propagandei comuniste, o supapă pentru românii acelor timpuri: filme, animații și science fiction. Afișele urmează schimbările economice și culturale din societate dar devin în prezent, din pure materiale publicitare, exponate de artă valoroase”, a declarat Alina Beteringhe, antropolog şi fondatoare MAdC.
Colecționarul Lucian C. OANCEA provine dintr-o familie de anticari interbelici. Unul dintre bunicii săi a pictat afișele cinematografice efemere de mari dimensiuni din Galațiul anilor ’60-’70, iar celălalt i-a transmis pasiunea de a colecționa. Preocupat de anticipație din copilărie, membru de cenacluri în domeniu din adolescență, deține în acest moment cea mai semnificativă arhivă de materiale SF din România. În ultimii ani, a început să colecționeze și postere originale de cinema referitoare la producția cinematografică autohtonă. Aria sa de interes este reprezentată în mod special de filmele și animațiile pentru copii și tineret.
„Afișul reprezintă ceva eminamente efemer, un far luminos menit să ne capteze și să ne concentreze atenția asupra unui eveniment punctual. Există țări cu puternice școli și cu tradiție în domeniu, însă și pe plan național au existat realizări, unele dintre ele remarcabile. Din păcate, puține exemplare din afișele românești de secol XX au fost salvate. Dincolo de nostalgie și de amintirile plăcute pe care le generează, această expoziție reprezintă o punere în valoare a unei părți semnificative a culturii grafice românești de secol XX”, a declarat Lucian C. Oancea.
Expoziţia „Călătorie vizuală în grafica Epocii de Aur” este deschisă publicului până la 8 martie 2023 şi poate fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, pe Bd. Eroilor 19, Brașov.
Despre MAdC:
Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro
MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.
Fiind o intreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i intega în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.
Sursa foto: MAdC
Leave a Reply