Colectează selectiv alături de noi! Un proiect pilot desfășurat de USR Dumbrăvița

În satele Dumbrăvița și Vlădeni, USR Dumbrăvița a lansat o campanie de informare, conștientizare și educație în domeniul colectării selective. În cadrul acestei campanii se va constitui un grup care va colecta selectiv deșeurile timp de o lună.

După nenumărate sesizări înregistrate la Primăria Dumbrăvița, Consiliul Județean Brașov și Garda de Mediu, suntem în continuare în aceeași situație dezastruoasă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și mai ales colectarea selectivă a acestora pe raza UAT Dumbrăvița”, a precizat Anisia Costescu, USR Dumbrăvița.

Prin această campanie se urmărește:
– Educarea și informarea populației cu privire la importanța și urgența necesitată de a colecta selectiv, de a proteja mediul.
– Presiune asupra autorităților pentru a asigura o gestionare eficientă și în conformitate cu legile în vigoare a deșeurilor;
– Ne educăm prin propriul exemplu;
– Arătăm oamenilor că nu este dificil să colectăm selectiv. Avem nevoie de voință și un sistem funcțional;
– Problema încălzirii globale este o prioritate! Cooptăm tot mai multe persoane în această mișcare ce presupune a avea o atitudine „PRO mediu, PRO colectare selectivă, PRO viitor”!

Ținta propusă pentru includerea în acest grup este de 50 de familii. Colectarea selectivă a început pe data de 9 decembrie 2019, conform unui ghid și vizează rațiile hârtie/carton, plastic/PET, aluminiu și sticlă. Acestea vor fi cântărite săptămânal și depozitate corespunzător pentru a fi preluate de echipa USR Dumbrăvița la finalul proiectului. Restul gunoiului menajer este cântărit de asemenea.

La finalul fiecărei săptămâni se centralizează totalul de deșeu produs în „kilograme deșeu produs/săptămână” de fiecare familie în parte. Deșeurile colectate selectiv sunt transportate separat la o firmă de procesare deșeuri.

Rezultatele culese în timpul campaniei vor fi prezentate în cadrul unei ședințe a Consiliului Local.

România ar putea intra în infringement pentru nerealizarea reducerii cantității de deșeuri depozitate cu 50% până în 2020, urmând să plătească penalități până la 200.000 de euro pe zi din anul 2021, amenzi ce vor fi plătite din bani publici.

Sursa foto: all-free-download.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.