O nouă propunere legislativă vizează tocmai fundamentul democrației, societatea civilă. Un grup de senatori PNL și PSD au depus în 21 noiembrie 2022 o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații, care este un atac direct la mediul ONG.
În expunerea de motive, inițiatorii spun că „în conformitate cu OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ. Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă.”
Inițiatorii propun introducerea unui articol care prevede următoarele:
(1) Asociaţia este îndreptăţită să introducă o acţiune injustiţie având ca obiect controlul de legalitate asupra unui act administrativ, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) actul administrativ atacat are legătură cu obiectul de activitate şi scopul asociaţiei în conformitate cu actul constitutiv şi statutul acesteia;
b) actul administrativ atacat a fost emis după momentul înfiinţării asociaţiei;
c) asociaţia este înfiinţata de mai mult de 2 ani si, de la înfiinţare, asociaţia a urmărit în mod activ scopurile menţionate în statut care au legătura cu actul administrativ atacat;
d) pentru a garanta parţial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociaţia are calitate de terţ faţă de actul administrativ atacat, aceasta are obligaţia de a depune o cauţiune in valoare de 1% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 50.000 de lei.
(2) Dovedirea îndeplinirii tuturor condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) se va face prin înregistrarea la dosarul cauzei a unui memoriu justificativ însoţit de înscrisurile doveditoare. Memoriul se va depune la dosarul cauzei odată cu cererea de chemare în judecată.
Conform expunerii de motive măsura propusă de introducere a unei garanţii în valoare 1% din valoarea investiţiei, dar care să nu depăşească 50.000 de lei are în vedere mai multe considerente:
– Această măsura constituie o garanţie, pentru a recupera măcar parţial prejudiciile provocate prin acţiunile introduse cu rea-credinţă;
– În cazul în care instanţa constată că acţiunea este introdusă în mod legitim, iar reclamanta are câştig de cauză, suma depusă este restituită în integralitate;
– Această măsură are în vedere studii de drept comparat din care constatăm că există în prezent reglementări similare şi în alte state din Uniunea Europeană, de exemplu în Franţa;
– Măsura este aplicabilă exclusiv organismelor sociale interesate (ONG-uri), nu şi persoanelor fizice;
– A fost avut în vedere un plafon maxim atât procentual (1%), cât şi în cuantum total (50.000 de lei) considerat modic, în raport cu prejudiciile menţionate mai sus.
Totodată, pentru dizolvarea unei asociaţii în condiţiile art. 56 este prevăzută o sancţiune complementară, astfel încât membri Consiliului Director, să nu mai poată, pentru o perioadă de 5 ani, să înfiinţeze sau să facă parte din Consiliul Director al unui alt ONG.
Modificările legislative propuse nu doar că descurajează implicarea societății civile în rezolvarea și oprirea problemelor, dar vin să-i și pedepsească pe cei care o fac. Acest nou atac se alătură și celui pe urbanism, prin propunerea de modificare legislativă care are rolul de a-i proteja pe dezvoltatorii imobiliari în fața ONG-urilor.
Grupul de inițiatori este format din Anastase Roberta-Alma – senator PNL; Badea Viorel-Riceard – senator PNL; Banu Claudia-Mihaela – senator PNL; Bica Dănuţ – senator PNL; Bîca Iulian-Mihail – senator PNL; Bodog Florian-Dorel – senator PSD; Bourceanu Septimiu-Sebastian – senator PNL; Brătescu Liviu – senator PNL; Bumb Sorin-Ioan – senator PNL; Cazanciuc Robert-Marius – senator PSD; Chirteş Ioan-Cristian – senator PNL; Corlăţean Titus – senator PSD; Cristina Ioan – senator PNL; Cuc Alexandru-Răzvan – senator PSD; Dîncu Vasile – senator PSD; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela – senator PSD; Guran Virgil – senator PNL; Matei Constantin-Bogdan – senator PSD; Moș Patricia Simina Arina – senator PNL; Neagu Nicolae – senator PNL; Niculescu-Ţâgârlaş Cristian-Augustin – senator PNL; Oprea Ştefan-Radu – senator PSD; Pandea Ciprian – senator PNL; Pîrvulescu Eugen – senator PNL; Pufu Vlad-Mircea – senator PNL; Scarlat George – senator PNL; Ţapu Nazare Eugen – senator PNL; Toanchină Marius-Gheorghe – senator PSD; Vela Ion-Marcel – senator PNL; Veştea Mihail – senator PNL; Vlaşin Sorin – senator PSD
Leave a Reply