Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Institutul pentru Politici Publice au realizat un Ghid pentru profesori cu privire la Combaterea Discriminării în Clasă

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, împreună cu partenerul său, Institutul pentru Politici Publice, a realizat, în cadrul proiectului ProfsAgainstDiscrimination, un ghid cu scopul de a furniza cadrelor didactice din România un instrument-suport util în identificarea situațiilor de discriminare/ bullying la nivelul școlilor.

Educația de calitate și nediscriminarea sunt din ce în ce mai recunoscute ca esențiale pentru asigurarea drepturilor omului în întreaga lume, eliminarea sărăciei, abordarea eficientă a problemelor legate de schimbările climatice și realizarea dezvoltării durabile. Statele abordează inegalitățile în educație adoptând strategii naționale de nediscriminare și egalitate, implementând reforme legislative și lucrând pentru a crea școli incluzive, curricule și medii de învățare sensibile la nediscriminare. Toți elevii au dreptul în mod egal la drepturile omului fără discriminare, iar aceste drepturi ar trebui să fie atât susținute, cât și predate în școli de la o vârstă fragedă. Violența de gen legată de școală, de exemplu, subminează grav încercările de a realiza egalitatea în educație. Aceasta include amenințări sau acte explicite de violență fizică, hărțuire, atingeri lipsite de consimțământ, constrângere, agresiune, etc. Poate include, de asemenea, pedepsele corporale și practicile disciplinare dure din școli care sunt motivate de prejudecăți sau alte practici școlare cotidiene care consolidează stereotipurile și inegalitatea și încurajează mediile violente sau nesigure.

Experiența discriminării poate împiedica în mod semnificativ învățarea elevilor, le poate diminua performanța academică și, de multe ori, îi poate forța să abandoneze școala din cauza traumei, fricii, rușinii sau a umilinței. Discriminarea poate avea loc în cadrul școlilor și există momente în care profesorii sunt, de fapt, autorii acestor diferite forme de violență, hărțuirea în orice formă a ei este, în special, forma discriminării cu care se confruntă elevii în mod obișnuit în viața școlară de zi cu zi. Hărțuirea poate include limbaj și gesturi abuzive, umilitoare, degradante sau ofensatoare, amenințări, avansuri sexuale, atingeri și tachinări nepotrivite sau manipularea elevelor sau a mamelor sau surorilor acestora, pentru a face schimb de favoruri sexuale în schimbul unor note bune, etc.

Cadrele didactice au fost întotdeauna esențiale în crearea unor săli de clasă incluzive și în care elevii au șanse egale de a accesa o educație de calitate. Ca urmare, acest ghid este destinat utilizării de către profesorii de la școlile primare și gimnaziale. Cu toate acestea, conducerea și managementul școlii sunt esențiale pentru crearea unui mediu în care profesorii sunt împuterniciți și responsabili pentru crearea unei săli de clasă sensibile la conceptul de egalitate și nediscriminare la orice nivel școlar. Este important ca managementul școlii să fie instruit în aceast domeniu și să ajute la implementarea acestuia. Ca urmare, acest instrument este destinat, de asemenea, utilizării de către directorii școlilor și personalul de conducere al școlilor și va sprijini capacitatea de a monitoriza și evalua progresul către crearea unui mediu de învățare sensibil la nediscriminare, oferind: informații de bază și îndrumări în fiecare unitate, precum și activități, studii de caz, exemple și întrebări de autoevaluare, nediscriminarea în: accesul la educație; eliminarea violenței în școală și a discriminării; o abordare constantă a drepturilor omului.

Sursa foto: Ghid Combaterea Discriminării în Clasă

Leave a Reply

Your email address will not be published.