Agent Green | 3 ani după tragedia de la Midia: Proiect de lege pentru sfârșitul exportului de animale vii

Animals International salută inițiativa Senatului României de a dezbate proiectul de lege pentru înlocuirea graduală a exportului de animale vii cu cel de carne până în anul 2025. Săptămâna aceasta se comemorează 3 ani de la tragedia din portul Midia când vaporul Queen Hind s-a răsturnat lăsând fără viață mai bine de 16.400 de ovine, ale căror cadavre au ulterior au fost descoperite într-un câmp de lângă Brăila. Nimic nu s-a schimbat în bine de atunci și până astăzi, iar Animals International publică totodată noi dovezi obținute anul acesta cu soarta animalelor exportate din România.

Informații și materiale relevante pentru proiectul de lege al Senatului României –
https://www.animalsinternational.org/media/dezbatere-senat-interzicere-export-animale-vii/

Este cel mai uman mod de a comemora moartea brutală a celor peste 16 mii de miorițe înecate și zdrobite acum 3 ani la Midia când vaporul Queen Hind s-a răsturnat, dar și celelalte milioane de animale care au suferit pe drumul către țările terțe unde au fost ucise cu brutalitate. Proiectul de lege dezbătut astăzi este unul solid care va aduce României beneficii economice, sociale și o reputație mai bună“, a spus Gabriel Păun, directorul Animals International.

Am plecat de la suferința inutilă a animalelor exportate, un subiect de care aud de prea mulți ani, care este încă nerezolvat și care nu mai reflectă gradul de conștiință al cetățenilor. Am ajuns la acest proiect de lege care va transforma gradual acest comerț într-unul mai uman și mai profitabil pentru România“, a declarat Senatorul Dragoș Popescu, inițiator al proiectului de lege.

Proiectul prevede ca primele animale care vor scăpa de export să fie mieii și vițeii neînțărcați începând cu 1 martie 2024. Vara 2024 va fi și prima când exporturile vor fi complet suspendate, stresul termic fiind principala cauză de suferință extremă și mortalitate ridicată în timpul transportului. La 1 ianuarie 2025 se va pune capăt exportului de animale vii pentru îngrășat și sacrificare către toate destinațiile, iar de la 1 mai 2025 se vor opri și animalele vii exportate pentru reproducție, dar nu și exportul de material genetic pentru reproducție.

România exportă anual peste 2 milioane de ovine și bovine vii. Raportul și rezumatul realizat de analistul economic Claudiu Cazacu arată că România ar câștiga 5311 locuri de muncă și o valoare adăugată de 46 milioane de euro anual dacă aceste animale ar fi sacrificate în țară și s-ar exporta carnea. Aceste taxe ar putea fi folosite pentru a stimula fermierii să aducă animalele la abator în România în loc să le mai vândă la export.
La nivel european, Comisia revizuiește în prezent Regulamentul pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului. Unele State Membre au decis să nu mai aștepte acest Regulament și au impus propriile exigențe. Cel mai recent, Germania a sistat certificatele de export pentru animalele destinate sacrificării și reproducției, iar Austria nu mai exportă animale pentru sacrificare.

Tot astăzi, Animals International publică investigații noi realizate anul acesta în țări terțe care dovedesc că situația animalelor exportate din România nu s-a îmbunătățit deloc.
România are o responsabilitate aparte să fie în rândul țărilor pioniere care pun capăt exportului cu animale vii pentru că supune suferinței inutile anual cel mai mare număr de miorițe și bovine. Nici Comisia și nici OMC nu pot sancționa România pentru o astfel de lege pentru că exportul va continua, dar cu valoarea adăugată rămasă în țara noastră. În plus, în țara noastră există suficientă capacitate de abatorizare și certificatori care să ateste respectarea cerințelor religioase a țărilor de destinație”, a încheiat Păun.

Sursa foto: Agent Green

Leave a Reply

Your email address will not be published.