Dialog despre Natură și Oraș la Brașov | De ce ne dorim aria naturală protejată Brassovia?

Inițiativa de înființare a Parcului Natural Brassovia a pornit în 2019, de la firul ierbii, odată cu mobilizarea brașovenilor pentru protejarea pădurii de lângă Brașov, când peste 8.000 de arbori fuseseră marcați pentru tăiere, pentru a face loc unui drum forestier. Pe lângă protestele la care au participat peste o mie de brașoveni, mai mult de 15.000 au semnat o petiție on-line prin care cereau protejarea pădurilor din jurul orașului.

Inițiativa a crescut datorită susținerii puternice din partea cetățenilor, iar din 2020, odată cu venirea la primărie a lui Allen Coliban – unul din inițiatori, are și susținere politică.

În 2021, inițiativa s-a alăturat demersului național de constituire a rețelei de arii naturale urbane, susținut de 15 organizații neguvernamentale și administrații locale din 10 orașe mari, reședință de județ.

Un dialog amplu despre patrimoniul natural și cultural al pădurilor din jurul Brașovului, turism responsabil, bune practici de colaborare între cetățeni și primărie, împreună cu invitații:
– Allen Coliban, primarul municipiului Brașov
– Florin Stoican, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești
– Mihai Orleanu, președintele Centrului de Ecologie Montană
– Adi Dohotaru, directorul SOS Cluj
– Daniel Bucur, team leader, Fundația Conservation Carpathia
– Andreea Herțanu, ghid de turism

Evenimentul are loc miercuri, 12 octombrie, de la ora 17:00 și va fi găzduit de Cinematograful Astra din Brașov.

Pentru participare este necesară rezervarea locului AICI.

Evenimentul face parte din proiectul „Ariile naturale protejate urbane – Natura la ușa ta!”, derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația „Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, Societatea Ornitologică Română – Sucursala Iași și Asociația Ruralis, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Pentru detalii cu privire la aria protejată de interes local Brassovia puteți citi articolul Aria protejată Brassovia, o nouă victimă a bătăliilor politice din Consiliul Local Brașov.

Aria protejată Brassovia, o nouă victimă a bătăliilor politice din Consiliul Local Brașov

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.