Chestionar pentru artiștii vizuali din Brașov. Cercetare care investighează resursele, nevoile și oportunitățile de dezvoltare din sfera artelor vizuale de la nivelul Municipiului Brașov

În perioada august – decembrie a acestui an se desfăşoară la Braşov o cercetare de care va beneficia atât întregul sector al artelor vizuale de la nivelul Municipiului, cât și publicul larg, alți cercetători interesați de acest domeniu precum și factorii de decizie de la nivel local cu atribuții în sfera Culturii.

Proiectul Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali, implementat de Asociația ORICUM cu sprijinul Asociației Culturale KunSTadt, al Consorțiului Cultural Corona și al Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, este cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov. Acest proiect urmărește identificarea numărului de artiști și de persoane implicate în activități conexe din sfera artelor vizuale la nivel local (curatori, muzeografi, galeriști etc. – denumiți generic manageri culturali în cadrul proiectului), precum și măsurarea gradului de satisfacție al acestora cu privire la nivelul de dezvoltare a sectorului în Municipiul Brașov şi potențialul de producție culturală locală.

„Studii cu privire la ce vrea și ce crede publicul brașovean cu privire la dezvoltarea locală a culturii s-au mai făcut. Chiar în 2015, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală de pe lângă Ministerul Culturii a publicat studiul Consum și practici culturale în rândul populației municipiului și zonei metropolitane Brașov dar, cu excepția unor consultări publice care par să nu fi condus până acum la niciun rezultat, nimeni nu îi întreabă pe artiști, pe cei care produc sau ar trebui să producă cultura locală vie, care sunt dorințele, nevoile și părerile lor. Impresia mea este că nici artiștii nu discută între ei prea des aceste chestiuni și că nici managerii culturali locali nu sunt prea interesați să-i întrebe. Or, pe mine, în calitate de manager cultural și curator, mă interesează. Găsesc că este la fel de greșit să alergi după toate hatârurile publicului pe cât este de greșit să ignori complet nevoile artiștilor. Prin cercetarea de față tocmai lucrul acesta ni-l dorim – să vedem ce fac și ce vor să facă artiștii vizuali şi managerii culturali din Brașov, ca apoi să putem căuta soluții comune.”, afirmă Ionela-Andreea Ghețe, una dintre iniţiatoarele proiectului şi cercetătoare în cadrul studiului.

În cadrul proiectului Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme… s-au desfășurat până acum două focus-grupuri, organizate la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov și coordonate de sociologul Ioana Atudorei. La aceste focus-grupuri au luat parte artiști și manageri culturali locali din generații și cu profiluri diferite.

„Ne bucură foarte tare interesul cu care a fost primit până acum proiectul”, spune Mara Oprişiu, una dintre cercetătoare și manageră a Asociaţiei Culturale KunSTadt. „În cadrul focus-grupurilor am avut impresia că managerii și mai ales artiştii s-au bucurat foarte mult să fie întrebaţi cu privire la carierele lor, la luptele şi reuşitele lor, la contextul în care îşi desfăşoară activitatea. Reacţia lor extrem de entuziastă este primul semn care ne face să credem că cercetarea noastră răspunde unei nevoi reale.”

Pe baza rezultatelor acestor focus-grupuri a fost elaborat un Chestionar dedicat artiștilor vizuali din Municipiul Brașov. Toți cei care se consideră artiști vizuali, indiferent de gradul de profesionalizare, de apartenența la o anumită generație, ori de mediul de lucru (arte plastice, arte decorative, arte new media etc.) și care locuiesc sau au locuit în Brașov sunt invitați să completeze acest chestionar până la data de 22 octombrie 2022.

 

Un al doilea chestionar, dedicat managerilor culturali (organizatori de evenimente, curatori, muzeografi etc.), va fi lansat joi, 29 septembrie, atât pe site-urile Asociației ORICUM (https://oricum.ro), Asociației Culturale KunSTadt (http://kunstadt.ro) și Consorțiului Cultural Corona (https://consortiulcorona.ro), cât și pe rețelele de socializare.

Cercetarea, care va mai include, pe lângă rezultatele celor două focus-grupuri și ale celor două chestionare, o serie de interviuri cu persoane-cheie din viața culturală locală, va fi sintetizată într-un Raport de cercetare ce va fi lansat la sfârșitul acestui an la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, în cadrul unei dezbateri la care sunt așteptați toți cei interesați de rezultatele studiului.

Raportul de cercetare va fi diseminat autorităților publice, instituțiilor culturale locale și operatorilor culturali interesați, punând astfel bazele unui dialog pentru susținerea și dezvoltarea sectorului la nivel local. Inițiatoarele proiectului speră astfel că  raportul Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali nu doar că va ilustra stadiul de dezvoltare al domeniului la nivelul Municipiului, dar va pune și bazele dezvoltării unor politici publice și proiecte concrete care să sprijine acest sector prin acțiuni specifice.

Artiștii vizuali și managerii culturali din Brașov care doresc să primească chestionarul direct la propria adresă de email sunt rugați să solicite acest lucru la adresa office@kunstadt.ro. De asemenea, cei care doresc să completeze chestionarul și nu au acces la resursele tehnologice necesare sunt rugați să telefoneze la numărul: 0722245893.

Datele furnizate prin intermediul chestionarelor nu vor fi asociate în mod direct cu niciun respondent, ci vor fi anonimizate. Informațiile furnizate vor fi tratate cu maximă confidențialitate și vor fi prelucrate statistic alături de părerile altor respondenți. Durata de completare estimată a chestionarului este de 20 – 30 de minute.

Un proiect dezvoltat de Asociația ORICUM, în parteneriat cu Asociația Culturală KunSTadt și Consorțiul Cultural Corona şi cu sprijinul Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Echipa de cercetare: Ioana Atudorei, Ionela-Andreea Ghețe, Mara Oprișiu.

Manager de proiect: Sabina Baciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.