După o Conferință internațională pentru politici publice pe teme de mediu și o alta dedicată afacerilor verzi, Forumul Orașelor Verzi 2022 invită publicul larg la cele peste 40 de activități, proiecții de film, reprezentații, ateliere și evenimente care au început deja să aibă loc în cele peste 10 locuri publice din oraș. Parcul Titulescu, cele două mall-uri, cartiere ale orașului, Piața Sfatului, Piața Brassai și Piața Sfântul Ioan, parcul Eroilor sau Aleea de Sub Tâmpa sunt doar câteva dintre acestea. Majoritatea sunt deja în desfășurare de astăzi și vor aștepta participanți până duminică, 11 septembrie. Voluntarii FOV sunt deja în acțiune în Piața Sfatului, pe Aleea de Sub Tâmpa, la Poarta Ecaterina sau pe străzile din centrul Brașovului. Nu uitați că până duminică și transportul în comun este gratuit, pe liniile municipale, inclusiv linia 20 – Poiana Brașov și autobuzul supraetajat.
The Institute vine în Piața Sfatului cu proiectul CO₂lectăm separat împreună, prin care să schimbe comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare, la colectarea separată și reciclare. Toți cei care vor veni la cortul din Piața Sfatului vor avea ocazia să creeze diverse obiecte funcționale din deșeuri reciclabile, inspirate de creațiile realizate pentru acest proiect de designerul Alexe Popescu. De asemenea, toți participanții la Forumul Orașelor Verzi vor putea contribui la realizarea unei lucrări artistice de mari dimensiuni, proiectată de arhitectul Mihnea Ghilduș și confecționată exclusiv din materiale reciclabile colectate în timpul evenimentului în containerele special amenajate.
În Parcul Nicolae Titulescu Comprest SA organizează „Jocurile reciclării“, prin intermediul cărora încearcă să-i învețe pe brașoveni despre cum se colectează separat fracțiile reciclabile, dar și despre necesitatea de a reduce cantitatea de deșeuri generate, iar duminică, va fi și o vânătoare de comori privind reciclarea corectă. Și Ecotic și-a adus caravana reciclării în parc, la inițiativa Eco Civica Center, cu muzeul mobil al deșeurilor electrice, un centru de colectare DEEE și activități interactive pentru cei mici.
Tot în Parcul Titulescu, cele 7 instalații muzicale din materiale reciclate instalate de asociația Fanzin îi vor bucura pe cei mici.
Zona Modarom-Star, redată până duminică pietonilor , este unul dintre punctele cele mai animate ale acestui sfârșit de săptămână. Organizatorul principal este Fundația Cărturești, împreună cu Asociația Noua Uzină ș/i zeci de parteneri. Street Delivery – Shared Spaces atrage atenția asupra faptului că orașul este un bun comun de care trebuie să ne îngrijim cu toții și care trebuie să răspundă nevoilor tuturor. Fie că suntem pietoni, bicicliști sau șoferi, copii, adulți sau bătrâni, riverani sau turiști. Dacă ne dorim orașe sustenabile și incluzive, spațiul public nu poate rămâne doar al omului-șofer. El trebuie redat omului-pieton, omului-copil, omului-biciclist, oamenilor care doresc să-l trăiască, nu doar să-l tranziteze. Cum? Prin intervenții urbane și proiecte comunitare, ateliere creative, activități sportive, spații de lectură, expoziții și inițiative de mediu, spectacole de muzică și teatru de improvizație, care vor avea loc de dimineață până seara.
Și tot acolo veți auzi de Frankencycle, proiectul Asociației Noua Uzină, care își propune să redea viața bicicletelor vechi. Dacă ai o bicicletă nefolosită, sau te împiedici de piese prin magazie, scoate-le la înaintare și Noua Uzină se ocupă să ajungă la cei care au mai multă nevoie de ele. Proiectul constă în colectarea, recondiționarea și apoi donarea bicicletelor către oameni care nu-și pot permite una.
Asociația Brașov Music Fest aduce în Piața Sfântul Ioan Festivalul Florilor. Buchete ornamentale, ghivece, plante medicinale sau flori din paie vor fi actorii principali ai festivalului, într-o celebrare a culorii, prospețimii și frumuseții florilor. Piața va fi nu numai un târg, ci și o platformă pentru conversații despre natură și mediu. Un festival despre plante și design floral, dar și o sursă de dezbateri împreună designeri, arhitecţi, peisagiști, florişti, ecologişti, studenţi, elevi, şcoli, universităţi, artişti şi meșteșugari autentici din Transilvania, al căror scop va fi de a evidenţia frumuseţea naturii, a florilor şi plantelor în contextul urban.
Și pentru că tot vorbeam de târguri, în Piața Sfatului s-a deschis Târgul Producătorilor Brașoveni, organizat de Asociația Produs în Brașov, care dorește să creeze un spațiu pentru a conecta producătorii, artizanii și meșteșugarii locali direct cu consumatorii și pentru a consolida relațiile existente. 46 de producători vă întâmpină cu o abundență de ingrediente naturale și produse de calitate, de la brânzeturi tradiționale, ouă, pui de fermă, legume și fructe de sezon, până la produse de brutărie și patiserie artizanală, sucuri, dulcețuri, zacuscă, cosmetice naturale, produse handmade și meșteșug tradițional, toate muncite de mâini iscusite, organizate în mici afaceri locale, de familie. Asociația promovează consumul local de hrană sănătoasă și susținerea micilor afaceri de familie locale.
Natura și arta se vor contopi pentru a crea o atmosferă plină de emoție, la prima ediție a concertului „Redă Cântecul Naturii”, realizat de WWF și susținut de Filarmonica Brașov. Evenimentul inedit este parte din campania amplă „Patrula Zero Plastic”, marca WWF, care are ca scop protejarea naturii de plastic, educarea și accelerarea trezirii ecologice a românilor. Realizat cu susținerea artistei Raluca Ghideanu și a Primăriei Municipiului Brașov, la concert sunt așteptați iubitorii de muzică simfonică, dar și iubitorii de natură, pentru a se destinde și învăța împreună cum să își arate grija pentru spațiul pădurii sălbatice, care le înconjoară casa.
Opera Brașov participă și ea la evenimente, în Piața Sf. Ioan, cu un concert estival dedicat sărbătorii nașterii Fecioarei Maria (10 septembrie, ora 19:00) și cu spectacolul de balet “Povestea păpușilor și a prințesei Maya (11 septembrie, ora 11:00).
#AFIbrașovean înseamnă să iubești natura și ne dorim să le hrănim brașovenilor interesul pentru un stil de viață green. În mall vor fi expuse mesaje vizuale și audio cu scop educativ, vor fi workshop-uri de reciclare; vizitatorii se vor putea bucura de o expoziție de fluturi și albine vii în mall, iar pe terasa cu view spre Tâmpa vor proiectate filme, cu acces gratuit.
Cartierul Coresi lansează sloganul „Verdele mereu a prins!“ și hashtag-ul #CreatoriDeComunitate, care reunesc o tabără Urbană eco-friendly pentru copii și tineri, în cadrul căreia pot participa la crearea unei grădini urbane, dar și la un maraton de ateliere de reciclare. Sâmbătă și duminică, la Coresi se va crea o grădină, prin plantarea de flori, plante ornamentale, și vor avea loc ateliere de reciclare pentru plastic, hârtie, sticlă și altele. Toate lucrurile banale care ne înconjoară și pe care de regulă le aruncăm și implicit devin deșeuri pot fi transformate, cu puțină imaginație, în obiecte de artă. De la tuburile de hârtie igienică până la cartoane și dopuri din plastic, toate pot deveni materiale pentru creații artistice, iar atelierele îi vor învăța asta pe toți cei interesați.
Alpin Film Festival, al Asociației Secvențe, continuă seria de conferințe, proiecții, expoziții și evenimente care încearcă să popularizeze cultura montană, să dea exemple și să-i facă pe oamenii obișnuiți să se îndrăgostească de munte și să-i învețe regulile. www.alpinfilmfestival.ro are toate detaliile evenimentelor și merită să consultați programul. În weekend, atracția principală a multora va fi, probabil, turnul de cățărare din Piața Brassai.
Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV organizează la Cinema Astra conferința Mobilitate lentă – drumeție ”Premium” la Brașov, o ocazie de a prezenta primele rezultate ale unui studiu efectuat asupra infrastructurii de drumeție, schi și cicloturism de pe teritoriul Municipiului Brașov. Este urmărită evoluția rețelei de trasee de drumeție pe parcursul a mai bine de 100 de ani, apariția și extinderea domeniului schiabil și mai nou ciclismul montan, care a găsit aici un loc excelent pentru dezvoltare și promovare. Proiectul semnalează zonele în care aceste activități se jenează reciproc și își propune să găsească soluții echilibrate de rezolvare și, în plus, să identifice un traseu de drumeție care, după amenajări, ar putea fi certificat la nivelul ”Best of Europe”.
Parada Bicicliștilor 2.0, de această dată cu plecare din Parcul Central și sosire în Piața Sfatului, revine la FOV și încheie, practic, evenimentul. Traseul avizat de Comisia de Circulație este: Parcul Central – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – Patria – AFI – Calea București – Str. Uranus – Bd. Saturn – Bd. Al. Vlahuță – Bd. Gării – Gara Brașov – Bd. Victoriei – Str. M. Kogălniceanu – Meșotă – Str. Iuliu Maniu – Ceasul Rău – Parcul Central – Casa Armatei – Str. Mureșenilor – Piața Sfatului, la ora 18.30. „Mai mult verde“ și echipa voluntarilor FOV vă invită să vă alăturați sutelor de brașoveni care vor promova transportul ecologic pe biciclete, trotinete, role, etc. Adunarea este la 15:30 în Parcul Central. Pentru bicicliștii care vin din cartierele Bartolomeu, Tractorul, Triaj, Noua și Răcădău vor fi organizate grupuri.
În perioada 5-11 septembrie, Brașovul găzduiește cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.
Detalii despre program, pe https://fovbv.ro/program-2022
Harta activităților: https://www.fovbv.ro/file-zone/editia-2-2022/agenda/Harta_Program_FOV_2022_25-08-2022.pdf
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply