De câteva zile, 20 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani realizează două filme de scurtmetraj. Sub îndrumarea unor profesioniști în domeniu, fete și băieți participă la tabăra de educație cinematografică CineVentura, organizată de Scharf Film. Aceasta are loc la Plaiul Foii, în Rezervația Naturală Piatra Craiului și își propune să introducă publicul tânăr în fascinanta lume a cinematografiei. „Unul din obiectivele noastre este acela de a-i ajuta pe copii și adolescenți să experimenteze cum se realizează un film și să facă ei înșiși unul cap-coadă. Pentru câteva minute de film se lucrează mai multe zile, iar fiecare membru al echipei trebuie să fie constant implicat, atent și prompt pentru ca toate rotițele să se miște corect”, explică regizorul Liviu Mărghidan, organizatorul taberei.
Participanții sunt împărțiți în două grupe mixte (fete-băieți, echilibrate și după vârste). Copiii fiecărei grupe sunt, pe rând, atât protagoniști-actori, cât și membri ai echipei de filmare. Atunci când filmează prima grupă de copii-actori, cea de-a doua grupă este echipa de filmare și invers. Practic o echipă o filmează pe cealaltă. La final, se vor obține două filme de scurtmetraj realizate exclusiv de copii, sub îndrumarea profesioniștilor. „Profesioniști (scenarist, producător, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, make-up artist, editor) ghidează în permanență activitatea celor mici, învățându-i câte puțin din tainele meseriei respective”, spune Ruxandra Flonta, co-organizatoarea taberei. Produsele finale vor fi proiectate și discutate sâmbătă, 3. septembrie, înainte de încheierea taberei.
„Este incredibil cât de implicați sunt copiii. Pregătesc fiecare cadru minuțios, sunt foarte atenți la toate detaliile, la decor, cameră, machiaj, sunet, joc și post-producție”, completează producătoarea Scharf Film. Scopul de a atrage către domeniul cinematografic cât mai mulți copii și tineri, dar și acela de a înțelegere avantajele vizionării unui film în condiții cât mai bune, acelea oferite de cinematograf (cu imagine, sunet corespunzătoare), vor rămâne actuale și la următoarele tabere de acest gen. Organizatorii își propun încadrarea atelierelor-tabăra într-un ciclu pe termen lung, cu caracter regulat, astfel ca participanții primelor tabere să devină în câțiva ani profesioniștii unor ateliere.
Printre tutorii CineVentura se numără actorii Florentina Țilea și Vasile Calofir, protagoniștii filmelor pentru copii „Străjerii” și „Străjerii Deltei”. Cele două producții regizate de Liviu Mărghidan au fost realizate tot în cadrul unor tabere, iar mulți dintre copiii care au jucat sunt prezenți și la Plaiul Foii. „Ideea CineVentura ne-a venit în sala de cinema, după proiecțiile de la Străjerii Deltei, pentru că la sesiunile de întrebări și răspunsuri ne întrebau copiii rămași în sală dacă pot participa și ei fie la un viitor film, fie la o tabară”. Tutori sunt și actorii Dana Rogoz și Gabriel Spahiu.
„Strajerii” spune povestea unor copii aflați în vacanță, care trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc. „Strajerii Deltei” arată cum niște copii, care îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric. Producția se ragăsește în programul mai multor festivalurilor de film din țară.
CineVentura și filmările se desfășoară exclusiv în aer liber, cazarea fiind la corturi de tip glamping, care le asigură confort și siguranță. Mâncarea este pregătită zilnic la ceaun, serile terminându-se cu cântece în jurul focului de tabără.
CineVentura este un proiect Scharf Film, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Ramatuelle Concept, Vitamin Aqua si Apa Zizin.
Sursa foto: Artburg
Leave a Reply