Consiliul Județean Brașov a anunțat finalizarea Proiectului Tehnic pentru Terminalul de pasageri al AIBG. Construirea Terminalului va începe în martie 2020, dacă vremea este bună.
Terminalul de pasageri proiectat are a doua cea mai mare suprafaţă construită din ţară, după cel de la Aeroportul Cluj-Napoca (fără a lua în considerare Aeroportul „Internaţional Henri Coandă”). Suprafaţa terminalului, de aproximativ 12.000 mp, va acomoda fluxuri de pasageri pentru zboruri interne, externe şi VIP. În acest moment, estimarea pe fluxurile de pasageri este la 300.000 de pasageri/an, iar obiectivul este 1 milion de pasageri/an.
Și așa cum ne-au obișnuit administrațiile PNL din Brașov, transparența este încă opțională, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, spunând că Proiectul Tehnic nu va fi făcut public, invocând motive de confidențialitate, iar cine este interesat poate studia câteva planșe la sediul CJ Brașov.
Unul din cele mai importante contracte pentru AIBG a fost semnat azi, 18 decembrie 2019, pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind asigurarea Serviciilor de Navigaţie Aeriană ANS. Acest SF va spune care va fi soluția pentru turnul de control, turn clasic sau virtual.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, şi reprezentantul firmei Teche Construct Solutions SRL au semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind asigurarea Serviciilor de Navigaţie Aeriană ANS la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav. Termenul de finalizare este de șase luni de la semnarea contractului.
Valoarea contractului este de 2.593.764,00 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de 492.815,16 lei.
Operatorul economic are doi subcontractanţi, Airport Gurus (Spania) şi Cyrrus Projects (Anglia), fiecare dintre aceştia urmând să subcontracteze 20% din întocmirea documentaţiilor tehnice pentru studiul de fezabilitate. Este vorba despre două firme de prestigiu în domeniul aeronautic: Airport Gurus are experienţă în proiecte similare realizate în Spania, Franţa şi Marea Britanie, iar Cyrrus Projects are certifcare de la Autoritatea Aeronautică engleză.
În cursul procedurii de licitaţie pentru selectarea firmei care să realizeze studiul de fezabilitate pentru Serviciile de Navigaţie Aeriană, CJ Brasov a beneficiat de ajutorul ROMATSA pentru analiza tehnică a documentaţiilor depuse în cadrul procedurii, suport asigurat în baza protocolului de colaborare semnat în luna martie a acestui an. Firma Teche Construct Solutions SRL (cu subcontractanţii Cirrus Aviation – Airport Gurus) a fost desemnată să asigure elaborarea studiului de fezabilitate pentru echipamentele ce vor fi necesare asigurării Serviciilor de Navigaţie Aeriană (ANS), acestea incluzând turnul de control (clasic/virtual), echipamentele de dirijare pentru pantă şi direcţie (ILS GP, ILS LLZ), comunicaţiile sol-aer, meteorologia, informarea aeronautică etc. În cadrul acestui proiect se va face şi design-ul spaţiului aerian controlat din zona de control a Aeroportului Braşov, precum şi un draft al procedurilor de aterizare/decolare, proceduri ce se vor folosi de toate echipamentele ce vor fi instalate în vederea asigurării Serviciilor de Navigaţie Aeriană.
Alexandru Anghel a menţionat că este pentru prima oară în Romania când se face design-ul complet al Serviciilor de Navigaţie Aeriană, ce cuprinde atât echipamentele necesare, cât şi design-ul spaţiului aerian controlat şi procedurile de zbor, iar în final, integrarea acestora pentru a avea un sistem funcţional.
Un alt contract semnat astăzi de preşedintele CJ Braşov este cel cu Asocierea Venturo Investment SRL şi Ecoinstal Urban SRL pentru supervizarea lucrărilor și dirigenţia de șantier la obiectivul de investiţii „Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav Etapa a III-a – Proiectare şi execuție lucrări de construcții și instalații obiectul terminal de pasageri”. Valoare contractului este de 954.430 lei fără TVA, la care se adaugă TVA de 181.341,70 lei.
„Încheiem anul 2019 în forţă, prin semnarea acestor contracte esenţiale în implementarea proiectului Aeroportului şi prin finalizarea şi predarea documentaţiei de proiectare pentru Terminalul de pasageri. În 2020 vom intra în linie dreaptă cu tot ce înseamnă realizarea Aeroportului, atât pe partea construcţii, infrastructură aeroportuară şi de navigaţie, cât şi pe partea de certificare şi operare. Proiectul nostru se bucură de sprijinul şi susţinerea Guvernului. Suntem optimişti că lucrările de îndiguire a Bârsei vor fi realizate anul viitor de Ministerul Mediului, prin Administraţia Naţională Apele Române. Astfel, suntem din ce înce mai aproape de îndeplinirea dezideratului nostru: finalizarea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Leave a Reply