Expoziție Roland Pangrati | The Moon Glows the Same @ Centrul Multicultural

Expoziție Roland Pangrati | The Moon Glows the Same @ Centrul Multicultural, sâmbătă, 30 aprilie 2022, ora 18:00

Proiectul expoziției personale a lui Roland Pangrati, The Moon Glows the Same, oglindește preocupările artistului în explorarea legăturii dintre oameni și natură, dintre corpuri și Pământ, precum și cercetările acestuia, influențate de filosofia și arta Orientului Îndepărtat, legate de reprezentări ale naturii, invitând vizitatorul să pătrundă într-o lume multi-senzorială și sinestezică.

Titlul expoziției este inspirat de un haiku al poetului japonez Basho:

The Moon glows the same.
It is the drifting cloud forms
(that) make it seem to change.

Luna luminează la fel.
Doar formele norilor trecători
Creează impresia schimbării.

Picturile monumentale, dar si cele de mici dimensiuni, ale lui Pangrati sunt o imagine clară, picturală, deși simbolică, a Pământului lipsit de viață, supraviețuind oricărei exploatări sau schimbări determinate de om. Lumea creată de el nu este o alegorie a unei planete în care omul este absent, ci metafora puterii vindecătoare a naturii și a nevoii omenirii de a-și regândi relația cu Universul.

Viziunea artistică a lui Pangrati, dezvoltată și rotunjită de-a lungul timpului și pentru care a primit numeroase premii și aprecieri, în special în Orientul Îndepărtat (Japonia, Coreea), ilustrează alegoria unei lumi eliberate de presiuni și de limitările inerente unei societăți dirijate de tehnologie. Stilul său, la granița dintre figurativ și abstract, influențat de viziunile integratoare orientale asupra lumii și de tehnicile acestora, poate fi văzut și ca o punte între două moduri de viață și valori societale foarte diferite.

Tehnica
Picturile sunt acril, aur, argint și cupru pe hartie, montate pe panouri de lemn stratificat, grafica este executata cu pigmenți minerali naturali și gofun pe hârtie japoneză washi, pe panouri de lemn stratificat.

Expoziție aflată sub patronajul Ambasadei Japoniei în România.
Eveniment inclus în seria de manifestări care marchează împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România.

Intrarea este liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.