Casa Județeană de Pensii Brașov a finalizat prima etapă de evaluare a dosarelor de pensii cu scopul transpunerii în format electronic

In prezent, in toate casele teritoriale de pensii din Romania, inclusiv la Brasov, se desfasoara o ampla actiune de verificare/completare/pregatire/transpunere in format elecronic, adica de evaluare a tuturor dosarelor de pensii in vederea recalcularii in baza viitoarei Legi a pensiilor, care va fi elaborata si aprobata in perioada urmatoare.

La baza acestui proces complex de procesare  a dosarelor de pensii in vederea recalcularii  stau dispozițiile art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:

ART. 157 (2)  „Începând cu data intrării în vigoare a prezentului alineat, pensiile stabilite conform legislaţiei anterioare vor fi evaluate în vederea recalculării prevăzută la alin. (1). Procedura de evaluare se stabileşte prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, la propunerea CNPP, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Conform acestei prevederi legale, a fost emis Ordinul nr. 108 din 28.01.2021 al Ministrului Muncii şi Protecției Sociale privind data de începere a procedurii de evaluare a dosarelor de pensie, stabilindu-se astfel  5 etape  structurale, care pot fi sintetizate pe 3 mari teme, functie de categoria dosarelor si specificul aplicatiilor informatice care au stat la baza stabilirii pensiilor in decursul ultimilor 20 de ani.

Astfel, IN PRIMA MARE ETAPA, incheiata saptamana trecuta, au fost evaluate, in vederea recalcularii, dosarele mai noi, prelucrate  prin aplicatia EPBAS, in numar de 47.138, la nivelul casei judetene de pensii Brasov. Procedura a demarat efectiv in luna octombrie 2021, cand au fost angajate un numar de 31 de persoane, cu misiunea speciala de a evalua dosarele  de pensii de la Brasov. Practic, in mai putin de 4 luni, printr-o  actiune de amploare organizata si coordonata eficient de conducerea institutiei, noii angajati au fost instruiti si au reusit sa evalueze aproape 50.000 de dosare de pensii.

Urmeaza A DOUA MARE ETAPA, de prelucrare si migrare in sistemul centralizat de date, a dosarelor calculate cu aplicatia informatica FOX. Este vorba, la CJP Brasov,  despre un numar de peste 73.000 de dosare, stabilite inainte de 01.01.2011, in baza Legii 3/1977 si a Legii 19/2010. In total, la nivelul judetului Brasov vor fi evaluate, pana la sfarsitul acestui an un numar de 120.241 de dosare.

Procedura operațională nr. 47/2021, aprobată prin ORDIN nr. 128/DB/2021, respectiv procedura operațională care descrie modul în care se desfășoară activitatea de evaluare în cadrul caselor teritoriale de pensii și, la nivel central, este precizat clar in ce consta  activitatea efectiva, adica  verificarea, corectarea, colectarea/preluarea datelor din sursele în format electronic și/sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii și consolidarea acestora, in scopul realizarii  unei baze de date complexă, unitara, fiabilă, eficientă, în vederea unei viitoare recalculării a pensiilor.

Pentru a lamuri confuziile create in randul unora dintre beneficiarii nostri, cel mai important lucru pe care il precizam si care trebuie subliniat, este faptul ca  ACTINEA DE EVALUARE A PENSIILOR NU SE CONFUNDA CU CEA DE RECALCULARE, CI ESTE O PROCEDURA DE CONSTITUIRE A UNEI BAZE DE DATE ELECTRONICE, IN VEDEREA PREGATIRII RECALCULARII TUTUROR PENSIILOR DUPA O LEGE CARE VA FI ADOPTATA IN VIITORUL APROPIAT. Nu se emit decizii de pensii, nu se modifica punctajele si cuantumurile pensiilor, ci doar se transcriu si se completeaza, in format electronic, elementele care au stat la baza stabilirii pensiilor.

In ETAPA A TREIA si ultima, vor fi procesate dosarele de pensii de agricultori, unde Brasovul are cel mai mic numar de dosare,  aproximativ 1000 de dosare, cunoscut fiind faptul ca Brasovul  a fost cel mai industrializat judet al Romaniei si drept urmare, majoritatea pensionarilor sunt de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.