Bugetul Brașovului a fost aprobat în ședința extraordinară a Consiliului Local

Consiliul local a aprobat astăzi, cu opt amendamente, bugetul municipiului pentru anul 2022. Bugetul local al Municipiului Braşov pe anul 2022 este în sumă de 1.017.293.340 lei la partea de venituri, iar la cheltuieli în sumă de 1.164.157.270 lei – credite de angajament și în sumă de 1.152.341.030 lei – credite bugetare, astfel:

– pentru secţiunea de funcţionare, veniturile sunt în sumă de 677.952.950 lei și cheltuielile în sumă de 677.952.950 lei (credite bugetare);

-pentru secţiunea de dezvoltare veniturile sunt în sumă de 339.340.390 lei, iar cheltuielile sunt în sumă de 1.164.157.270 lei – credite de angajament și în sumă de 474.388.080 mii lei – credite bugetare.

Amendamentele propuse au vizat: creșterea de la 350.000 la 1 milion de lei a alocației necesare documentației tehnice pentru amenajarea unui parc pe Dealul Melcilor; scăderea, de la 300.000 la 100.000 de lei a alocării bugetare pentru realizarea de documentații tehnice necesare proiectului „Amenajare urbană Bd. Victoriei; alocarea a 120.000 de lei necesari documentațiilor tehnice pentru construcția de toalete publice care să aibă și facilități pentru mame cu bebeluși, în trei parcuri din municipiu (Tractorul, Trandafirilor, Noua); scăderea de la 4 milioane lei la 3 milioane lei a fondurilor alocate pentru schema de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale; scăderea alocației necesare cheltuieliilor juridice și plății onorariilor pentru avocații care vor reprezenta municipalitatea în instanță, de la 900.000 la 150.000 de lei; stabilirea cotizației municipiului către Agenția Metropolitană Brașov la 2 milioane lei (față de 3,2 milioane solicitat); stabilirea cotizației municipiului către Agenția Metropolitană petnru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov la 2,5 milioane lei (față de 3.077 milioane lei solicitați); tăierea alocației de 800.000 de lei pentru achiziționarea a 8 aspiratoare stradale. Cu excepția amendamentului care a vizat toaletele publice (unde numărul de voturi a fost 25 pentru, unul împotrivă), restul amendamentelor au fost aprobate cu 14 voturi pentru și 12 împotrivă.

Proiectul de buget a fost prezentat public de primarul Allen Coliban în 25 ianuarie, iar ulterior, acesta s-a aflat în dezbatere publică, până în 4 februarie. Pe 1 februarie a avut loc și o consultare publică, pe platforma Zoom.

Axele de dezvoltare propuse prin proiectul de buget al anului 2022 au fost „Brașovul dezvoltat armonios“; „Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat“; „Brașovul verde și curat“; „Brașovul educat“; „Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți“; „Brașovul administrat corect“; „Brașovul prosper“; „Brașovul cultural“; „Brașovul sportiv“. Alocările bugetare vizează dezvoltarea orașului, investițiile și atragerea de fonduri europene sau naționale nerambursabile.

În cadrul fiecărui program sunt incluse capitolele bugetare necesare realizării proiectelor pentru atingerea acestor obiective. Totalul cheltuielilor prevăzute în acest an pentru realizarea celor 9 programe depășește 1,2 miliarde de lei, din care 1,07 miliarde lei reprezintă veniturile totale, iar 145 de milioane sunt alocările din excedentul anului 2021.

Brașovul dezvoltat armonios este programul prin care municipalitatea își propune să creeze echilibrul între nevoia de dezvoltare și dorințele cetățenilor.

La capitolul Urbanism și patrimoniu, în proeict au fost prevăzute 26,4 milioane de lei pentru amenajarea de spații publice, care înseamnă locuri de joacă, parcuri sportive, suprafețe sintetice pentru terenuri de sport, amenajarea spațiului public din zona Modarom – Star, modernizarea Pieței Sfatului sau reabilitarea curții Bisericii Negre. Alte 25,76 de milioane au fost pentru capitolul Amenajare clădiri, care include finalizarea lucrărilor de reabilitare și refuncționalizarea imobilului de pe str. Michael Weiss nr.22, consolidarea zidului din ansamblul fortificațiilor (zona După Ziduri), reabilitarea troițelor din Municipiul Brașov, dar și modernizarea pieței Astra și a pieței Star, unde hala va fi transformată într-un spațiu dedicat micilor producători, în special cei locali.

Tot în cadrul acestui program sunt prevăzute achizițiile de terenuri în scopul amenajării unor zone industriale: CET Brașov, exproprieri, dar și construirea Monumentului eroilor brașoveni 1989, monumentului Liviu Cornel Babeş și cel al eroilor brașoveni 1987.

Totodată sunt alocate fonduri pentru strategii și studii, cum ar fi Planul Urbanistic General și planuri urbanistice zonale, dar și pentru reabilitări de fațade, obiectivul pentru acest an fiind de 20 de clădiri.

Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat include proiectele care vizează mobilitatea, într-o abordare sustenabilă. Proiectul de buget a propus 94,76 de milioane de lei pentru eficientizarea transportului public, prin achiziția de mijloace de transport prietenoase cu mediul, dar și prin asigurarea infrastructurii necesare dezvoltării acestui tip de transport. Alte 12,83 de milioane sunt alocate amenajării de parcări, de la park&ride-uri la principalele porți de intrare în oraș – Bartolomeu, Noua-Dârste, Triaj și DN 13 – la parcări rezidențiale multietajate.

Pentru dezvoltarea pistelor pentru biciclete, proiectul de buget a propus 4,86 de milioane de lei, iar pentru dezvoltarea sistemului de stații de încărcare dedicate autoturismelor electrice, alte 4,86 milioane de lei.

Aproape 20 de milioane lei sunt alocate modernizării străzilor, în special în zonele rezidențiale noi.

Brașovul verde și curat include fonduri pentru amenajarea de parcuri noi în zonele Centrul Nou, Astra, Bartolomeu și Tractorul, pentru achiziția de eco-insule supraterane în locul platformelor de gunoi, a celor subterane în zona centrului istoric, dar și pentru curățenie, deszăpezire, creșterea calității aerului, biodiversitate, eficiență energetică sau implementarea proiectelor care au ca obiectiv reducerea impactului schimbărilor climatice.

Brașovul educat este programul prin care Municipalitatea își propune să crească calitatea infrastructurii educaționale și să creeze premisele necesare unei dezvoltări armonioase a tinerei generații. La acest capitol este prevăzută construcția de noi creșe sau grădinițe, în special în zonele de dezvoltare imobiliară, precum și reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirilor școlilor și liceelor, suma propusă fiind de peste 50 de milioane de lei.

Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți vizează creșterea calității serviciilor din domeniul medical și a celor din domeniul social.

Continuă pregătirea documentațiilor pentru construirea celor două spitale, regional și cel de pneumoftiziologie și boli infecțioase, dar și pentru înființarea unui centru pilot de asistență medicală comunitară și continuarea programului de înființare de cabinete stomatologice în școli.

Continuă programele de sprijin social, cum ar fi primul ghiozdan, tichete pentru vârstnici sau trusoul pentru nou-născuți, dar și investițiile în infrastructura socială – construirea unui cămin pentru persoane fără adăpost, amenajarea unui bloc de locuințe sociale în locul actualului cămin pentru persoane fără adăpost, punerea în funcțiune a unei cantine sociale sau reabilitarea locuințelor modulare de pe str. Carierei.

Brașovul administrat corect pune accent pe proiectele care au ca scop digitalizarea administrației publice și creșterea transparenței serviciilor pe care municipalitatea le asigură cetățenilor.

Brașovul prosper se axează în acest an pe proiectele care au ca scop dezvoltarea turismului, în special proiectele de investiții care vizează Poiana Brașov, cum ar fi sania de vară, modernizarea domeniului schiabil și continuarea proiectului de amenajare de trasee de mountain-bike. În paralel se va lucra și la strategia turistică a Brașovului și la înființarea primei Organizații de Management al Destinației.

Brașovul cultural se va dezvolta pe trei direcții: investiții în infrastructura necesară dezvoltării activității culturale și punerea în circuit a celei existente, finanțarea instituțiilor culturale aparținând Municipalității și finanțarea evenimentelor și proiectelor culturale ale organizațiilor private. Valoarea finanțării propuse pentru acest program ajunge la aproape 60 de milioane de lei.

Brașovul sportiv este, de asemenea, un program care ajunge la o alocare de 60 de milioane lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind destinată construirii de săli de sport pentru școli și licee și amenajării de baze sportive necesare sportului de performanță.

Sursa foto: Primăria Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.