Primăria Municipiului Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul Ghidului de finanțare a proiectelor culturale pentru anul 2022. Principalele modificări față de ghidul de anul trecut se referă la punctajul minim, contribuția proprie a operatorului cultural și numărul maxim de proiecte pentru care poate fi solicitată finanțare. Totodată, și suma alocată în proiectul de buget pentru finanțarea acestor proiecte a fost majorată la 4 milioane de lei, față de 3 milioane lei în 2021. Toate modificările au fost introduse în urma mai multor consultări pe care reprezentanții primăriei le-au avut cu organizațiile culturale din Brașov și cu membrii Comisiei de cultură a consiliului local.
Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau prin intermediul Centrului deInformaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30,și vineri de la 8.00-13.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30). Aceste propuneri pot fi transmise în perioada 08.02.2022 – 25.02.2022.
„După un 2021 efervescent, în care Brașovul a vibrat cu evenimente în tot orașul, urmează un an la fel de plin de cultură, de evenimente și de viață în orașul nostru. Primăria a lansat în consultare publică «Ghidul pentru finanțările nerambursabile» pe Legea 350/2005, pentru operatorii culturali privați și cei care vor organiza evenimente în municipiul Brașov. Noutățile din acest an sunt că, pentru a permite cât mai multor operatori să acceseze aceste finanțări, s-a redus punctajul minim de la 70 de puncte la 60 de puncte. De asemenea, anul acesta se face distincție între proiectele mai mici, aflate la început de drum, care primesc o finanțare de până la 90%, și proiectele mari, care sunt deja sustenabile, și care vor trebui să vină cu o contribuție proprie de 50%. Modificările aduse ghidului în forma supusă dezbaterii vin în urma consultărilor avute cu organizațiile de cultură și în urma sugestiilor primite de la membrii Comisiei de cultură din consiliul local. Invităm toți brașovenii ca, până pe 25 februarie, să vină cu propuneri și cu sugestii privind felul în care se vor finanța proiectele de cultură în 2022, în Brașov”, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.
Și în acest an finanțările se vor acorda pe categorii de activități culturale, astfel încât concurența între proiectele operatorilor culturali să se facă în cadrul aceleiași arii tematice. Cele 11 categorii sunt: arte vizuale și arhitectură; muzică; teatru; dans; artă digitală și noile media; educație prin cultură; patrimoniu cultural material; patrimoniu imaterial; promovarea culturii scrise; intervenție culturală; proiecte mari cu caracter repetitiv.
O altă propunere este cea legată de contribuția minimă a operatorului cultural, care este stabilită în funcție de valoarea cererii de finanțare:
- Proiecte finanțate cu o sumă de până la 50.000 lei – valoare minimă cofinanțare 10%;
- Proiecte finanțate cu o sumă între 50.001 – 100.000 lei – valoare minimă cofinanțare 15%;
- Proiecte finanțate cu o sumă între 100.001 – 200.000 lei – valoare minimă cofinanțare 35%;
- Proiecte finanțate cu o sumă între 200.001 – 250.000 lei – valoare minimă cofinanțare 50%
Evaluarea și selecția proiectelor declarate eligibile se va face având la bază mai multe criterii, între care:
- Calitatea și originalitatea proiectului;
În cadrul acestui criteriu vor fi analizate claritatea proiectului propus și valoarea culturală și artistică a acestuia.
- Relevanța proiectului;
Prin acest criteriu se va evalua relevanţa proiectului pentru contextul cultural local, dar și modul în care proiectul se încadrează în axele strategice de acțiune și de programare pentru Strategia Culturală Brașov, sintetizate prin acronimul B.R.A.S.O.V. :
- B – Bridging – crearea de punți de legătură între trecut și viitor, între generații, între sectorul public și sectorul privat, între dimensiunea națională și dimensiunea europeană/ internațională;
- R – Revealing – aducerea în prim plan a istoriei și patrimoniului care susțin dezvoltarea potențialului cultural și creativ local;
- A – Activating – activarea participării tuturor locuitorilor și a actorilor schimbării;
- S – Sharing – împărtășirea valorilor și creativității între membrii comunităților și transmiterea de cunoștințe peste generații prin soluții inteligente, prin digitizare;
- O – Occupying – ocuparea orașului și a zonei metropolitane prin și pentru cultură dar și deschiderea oportunităților pentru crearea de locuri de muncă în sectorul cultural; creatorii și profesioniștii culturii vor fi antrenați în programele de formare culturală și implicați în toate formele de învățământ vocațional;
- V – Valuing/Voices – valorizarea și prețuirea vocilor trecutului și prezentului, ale locuitorilor și artiștilor și încurajarea inițiativelor creative pe toate palierele de acțiune culturală.
- Fezabilitatea proiectului cultural;
Municipalitatea va puncta: capacitatea de implementare a proiectului, modul în care se face promovarea și comunicare acestuia, obiectivele, activitățile, capacitatea de identificare a riscurilor și măsurile propuse pentru diminuarea acestora.
- Modul de întocmire a bugetului proiectului.
Proiectele vor fi evaluate de o comisie formată dintr-un reprezentant al Consiliului Local Braşov, un reprezentant al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Braşov și trei specialişti cu o experienţă de minim trei ani de practică în domeniul culturii, conform prevederilor art.12 din O.G. nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale.
O altă noutate pe care o aduce actualul ghid de finanțare este cea referitoare la modul de depunere a proiectelor. Începând din acest an, operatorii culturali pot depune propunerile lor și electronic.
Documentații:
1. Anunt dezbatere publica Ghid proiecte culturale 2022
2. Proiect HCL – Ghid proiecte culturale – 2022
3. Raport de specialitate – Ghid proiecte culturale 2022
4. Ghid finantare cultura 2022
Anexa E – raport FINAL narativ si financiar
Anexa G-prelucrare date caracter personal
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply