Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută Actul Delegat Complementar care prevede includerea producerii electricității din gaze naturale și din surse nucleare ca fiind tehnologii sustenabile cuprinse în noua Taxonomie Verde.
Platforma Uniunii Europene pe Finanțe Sustenabile, în care Agent Green este organizația care a pus la dispoziție unul dintre cei 57 de membri experți alesi de pe teritoriul UE[1], s-a opus categoric acestei propuneri, întrucat analiza grupului de experti arată ineficiența centralelor electrice pe gaze naturale, chiar și cea mai performantă având un impact negativ semnificativ asupra climei, în vreme ce Comisia va declara 1,4 miliarde de tone de CO2 echivalent emise drept “sustenabile” pe durata vieții noilor centrale bazate pe gaze naturale.
De asemenea, energia nucleară nu trece testul do-no-harm al taxonomiei. Raspunsul care include argumentația Platformei împotriva gazelor și a energiei nucleare la care Agent Green a contribuit poate fi gasit aici.
Cu privire la acest Act Delegat Complementar, Gabriel Paun, Președintele Agent Green a declarat: “Nu este nimic verde în energia nucleară și în cea produsă din gaz. Comisia Europeană a ținut cont doar de opinia industriei care a cauzat criza climatică și evită știința. Această atitudine mă îngrijorează. Dacă Europa va merge în această direcție atunci va eșua în îndeplinirea obiectivului de neutralitate climatică și își supune cetățenii la riscuri incalculabile“.
Dr. Theodor Cojoianu, Professor pe Finante Sustenabile de la Universitatea din Edinburgh, reprezentantul Agent Green în cadrul Platformei UE pe Finanțe Sustenabile a declarat:
“Obiectivul Taxonomiei Verzi a Uniunii Europene este de a clarifica lista de activități economice care contribuie la atingerea unuia sau mai multora dintre cele 6 obiective de mediu ale Uniunii Europene. A pune 1,4 miliarde de tone de CO2 in atmosferă și a le declara ca fiind sustenabile pentru climă nu este numai anti-științific, ci și în detrimentul piețelor de capital sustenabile și numeroșilor actori care își doresc un standard verde ambițios care să direcționeze capitalul spre tehnologii adevarăt sustenabile. Taxonomia UE devine o unealtă a industriei de combustibili fosili și nu una științifică care să ne ajute să ne atingem obiectivul de impact net-zero asupra climei în 2050. Copiii noștri ne privesc îndeaproape și cred că această decizie a Comisiei va fi aspru judecată de urmatoarea generație.”
Sursa foto: Agent Green
Leave a Reply