Primarul Allen Coliban și reprezentanții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București (UAUIM) – Facultatea de Urbanism, prorector conf. dr. arh. Simona Munteanu și decan conf. dr. arh. Claudiu Runceanu, au semnat acordul de parteneriat dintre cele două instituții, aprobat de consiliul loc prin HCL Nr.727/din 17 decembrie 2021.
Scopul parteneriatului îl constituie stabilirea unei colaborări pe termen de 5 ani, pentru consolidarea ofertei educaționale la nivelul Zonei Metropolitane a Municipiului Brașov și a rolului de pol universitar regional al Brașovului și transformarea Brașovului într-un oraș modern, model de referință din punct de vedere al studiilor, institutelor de cercetare, tematicii abordate și infrastructurii create în acest sens. Parteneriatul stabilește cadrul general al acestei colaborări, urmând ca decizii punctuale să fie luate în funcție de evoluția activităților.
„E vorba despre un acord de parteneriat care vizează trei paliere importante: implicarea studenților în an terminal în practică profesională în serviciile de urbanism ale Primăriei Brașov, un al doilea palier, care se referă la formare continuă pentru specialiștii din administrația publică locală – e vorba despre direcțiile de urbanism – și un al treilea, care se referă la programe de studii, și pentru început este vorba despre un program de master în domeniul urbanismului, urmat fiind, în timp, de un program de licență. (…) Urmare a acestui acord de parteneriat, vom începe să consolidăm de fapt curricula acestui program, urmând să continuăm cu etapele acreditării și, în funcție de toate termenele care decurg din aceasta, cât mai curând posibil, vom organiza o admitere la Brașov. Cel mai probabil discutăm despre anul 2023, este puțin probabil ca toate aceste termene să reușească să fie atinse în așa fel încât să dăm admitere în septembrie 2022. Cu siguranță, fiind vorba de un program de studii, va avea nevoie de întreaga de toate aspectele logistice, ceea ce presupune o filială, de fapt, a Facultății de Urbanism la Brașov”, a explicat conf. dr. arh. Claudiu Runceanu.
Prima activitate din cadrul parteneriatului va fi asigurarea practicii de specialitate a studenților din ultimul an al facultății în primăria Brașov. „Cel mai probabil este vorba despre un efectiv de 10 studenți care vor veni la Brașov începând cu luna martie, urmând să desfășoare activități în Direcția de Urbanism a primăriei pentru o durată de două luni”, a precizat Claudiu Runceanu. Potrivit decanului Facultății de Urbanism, este vorba despre zece dintre cei mai buni studenți ai facultății, iar pe lista de doritori se află deja 25 de studenți. Costurile legate de șederea lor la Brașov ar putea fi asigurate de municipalitate.
Prin programul de formare profesională continuă se asigură un suport de specialitate, pe care Facultatea de Urbanism îl asigură angajaților din serviciile de specialitate din Primăria Brașov și din instituții subordonate. Acest program vine să răspundă evoluției și prvocărilor din domeniul urbanismului, dar și lipsei acute de specialiști în administrația publică
Programul de masterat va începe probabil cu un efectiv de 25-30 de studenți, iar locurile vor fi atât subvenționate, cât și cu taxă. Durata studiilor va fi de doi ani, iar dizertațiile vor fi date în prezența unor jurii internaționale, cel mai probabil la București, unde proiectele vor participa la expoziția organizată de Universitate, beneficiind astfel de expunere națională și internațională.
La master se vor putea înscrie aboselvenți cu diplomă de licență în mai multe domenii, precum: urbanism, arhitectură, sociologie, inginerie, economie, geografie.
Pentru programul de master vor începe procedurile de acreditare, dar cel mai probabil, prima grupă va începe în 2023.
Leave a Reply